• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jenny Jägerfeld hem till Norrköping

Jenny Jägerfeldt
Barnböcker måste ge hopp. Jenny Jägerfeld ger både ut en barnbok och en vuxenbok i år.

 

Nästa barnbok utspelas i Skärblacka

 

NORRKÖPING Skärblacka var bra, liksom Norrköping. Författaren Jenny Jägerfeld berättar både om kreativa ungdomsår och om konsten att skriva. Nu kommer vuxenromanen Blixtra, spraka, blända! men författarsamtalet på Stadsbiblioteket handlade än mer om barnböcker och om psykologi.

Jenny Jägerfeld, psykolog och författare, är från Skärblacka och berättar lite om sin ”hemstad”. Att lämna Skärblacka blev för henne lite av en ”motivator” och hennes nästa barnbok kommer att utspelas där. Som så ofta är temat relationer, ofta mellan barn och vuxna och vuxna och barn, inte helt ovanligt i den här typen av litteratur. Huvudpersonerna går sina egna vägar och ofta läser hon in sig själv i sina litterära alster.

 

Jenny Jägerfeldt
Frågestund. Jenny Jägerfeld inledde höstens författarmöten på Norrköpings Stadsbibliotek i tisdags.

 

Hon är en mästare på korta aforismer, eller ”one-liners” som det tydligen ska heta i vår klatschiga samtid. ”Jag är alldeles för glad för att skriva svår poesi nu. Det blir aldrig så svart som jag tänkt mig”, säger hon till stor munterhet. Hon kallar sig också ibland för ett ”one hit wonder” fast utan wonder då. Att vara ”huspsykolog” i Sveriges kanske högst ansedda dagstidning Svenska Dagbladet och Augustprisvinnare tycker jag dock är ganska wonderful.

Ett populärt tema, inte minst i dagens feministiska litteratur, är härskartekniker och hur man ska göra när man utsätts för dem. Det här är något hon utforskar både som psykolog och författare även om hon inte går närmare in på temat.

– Det man lägger in i böcker måste få återverkningar senare, säger hon.

Det finns en anekdot från teatern om att om man ser ett gevär hängande på väggen i första akten av en pjäs måste det användas senare, kanske i dramatiska sammanhang som mordvapen eller liknande. Samma sak gäller givetvis i romaner. Ett annat grepp är att helt enkelt ta bort figurer ur romaner för att ”shake things up”. Ofta tror man innan att det kommer att påverka handlingen negativt men så blir sällan fallet, enligt Jenny.

I barnböcker kan man inte lämna folk i förtvivlan och misär på samma sätt som i vuxenlitteratur, de brukar ha lyckliga slut. De får sällan så mycket uppmärksamhet som böcker för vuxna, trots att alla ständigt tjatar om ”barnlitteraturens centrala roll i kulturen” till exempel.

 

Jenny Jägerfeldt
Filosofiskt. Tack vare en publikfråga halkade Jenny Jägerfeld in på att fundera kring vad som är en ”bra” eller ”dålig” recension.

 

”Om jag skriver om saker jag ogillar kanske jag slipper vara med om dem”, sa Jenny i ännu ett tänkvärt citat. Även om recensenter ofta är ”snälla” mot barnboksförfattare (och debutanter) och ger dem ”bra” recensioner är en av hennes idéer att man skulle ge ut alla negativa tankar författare har fått från recensioner som ett konstverk.

Dessutom nämner hon att hon som ung läste filosofi och ofta funderade på vad som egentligen menas när man talar om bra och dåligt, värdeteori var en av hennes favoritämnen. Jag antar att hon menade att även en ”dålig” recension kunde vara en förklädd välsignelse liksom att en ”bra” recension inte per automatik behövde vara något positivt.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

Hösten 2018
Författarmöten
I Mellanrummet kl 18

11 september 2018
Jenny Jägerfeld
Aktuell med vuxenromanen Blixtra, spraka, blända!

3 oktober
Supriti Dhar
Norrköpings fristadsförfattare

10 oktober
Jens Liljestrand
Aktuell med biografin Mannen i skogen om Vilhelm Moberg

17 oktober
Eli Göndör
Aktuell med boken Religionskollision

5 november
Lena Andersson
Aktuell med Sveas son

7 november
Vanjavit Taaveniku
Aktuell med självbiografin Min spegelbild

15 november
Emmy Abrahamson
Aktuell med Hur man gör succé på ett dårhus

27 november
Emma Frans
Aktuell med Larmrapporten

LÄNKAR
Jenny Jägerfeld hemsida
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.