• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Knaskalas med akrobatisk magi och skratt

Inget kalas utan knas
Golvring. Mikael Lindström sätter snurr på familjeföreställningen Inget kalas utan knas som spelas runt om i Östergötland under augusti och september. Recensionen är från föreställningen i Norrköping.

 

Underbar inblick i cirkusens värld

 

RECENSION/ NORRKÖPING/ ÖSTERGÖTLAND Visst behöver både barn och vuxna lite magi/mirakel/trolleri i livet?! En varm augustidag möter vi cirkusäventyret Inget kalas utan knas som utspelas kring och på en cirkusvagn.

Östgötateaterns cirkustrupp – Mikael Lindström, Quentin Bancel, Saara Ahola och Peter Åberg – turnerar i Östergötland med en föreställning som blandar akrobatik med en doft av clowneri. Det här är tredje sommaren som cirkusvagnen färdas runt i länet. För regin står åter nycirkusartisten Mageli Bancel, som vill blanda in tankar om tillvaron och individens tillkortakommanden och behov av andra i allt det skickliga och perfekta.

Kristinaplatsen i Norrköping är andra stoppet efter premiären i Åtvidaberg. Strax blir det Finspång och Cirkusslottet nästa.

 

Inget kalas utan knas
Mekanisk docka? Mikael Lindström tar till streetens robot dance i ett nummer som går från hemlig agent till vissnad kärlek.

 

– Nu kör vi! Picnic show!, ropar Peter Åberg. Med förtjusning följer publikens blickar de fyra guiderna in i denna värld av magi. De börjar långsamt, men det är bara början. Alla fyra deltagarna kommer att visa sina talanger och färdigheter, inte bara i akrobatik och tricks, men också i magiken att äga musikinstrument och röster. Trolska melodier följer och förstärker varje nummer.

En oroande drill – vi ser Saara klättra upp på den höga masten som Peter bär på sin axel. Ett par sekunder och en röd flagga vecklas ut. Nu kan föreställningen börja på riktigt.

Nummer följer på nummer, publiken har knappast tid att andas ut. Mikael snurrar i en stor ring; Saara visar svindlande luftakrobatik; Peter, Mikael och Quentin jonglerar. Quentin ger sig ivrigt på ett balansnummer. Allt kryddas med skämt och leenden.

De spelar inte, de lever dessa ögonblick! Allt ser enkelt och obesvärat ut, trots att det egentligen krävs fantastiska ansträngningar. Publiken dras in allt mer och blir en del av magin.

 

Inget kalas utan knas
Entusiast. Quentin bygger torn men det blir som ett bräckligt korthus. En åskådare griper in och styr upp.

 

Allt går inte enligt planen. Förvirring uppstår. Det verkar som om allt inte går enligt plan. Men då kommer en åskådare till räddning. Quentin får hjälp att bygga sitt torn, ett bräckligt korthus av illa snickrade bockar. Ett ögonblick och Quentin når toppen.

– Jag är lite rädd… säger han.

Sofia, för så heter hon som tyckte att han behövde hjälp, får en sång som tack.

 

Inget kalas utan knas
Sving. Luftakrobaten Saara Ahola sätter fart på trapetsen som är monterad på cirkusvagnens tak.

 

Elegans och djärvhet! Mer luftakrobatik. Saaras trapetsnummer är vackert och elegant; rörelserna är magnetiska och attraherar publikens blick. Samtidigt är hon ömtålig och påminner mig om Picassos målning ”Flicka på en boll”.

Tillsammans är vi starka. Några som sitter längst fram i publiken får hålla repändar som tillsammans lyfter den ställning som bär en lina. Publiken drar och Quentin balanserar. En akt av tillit och samarbete.

Peter Åbergs och Saara Aholas parakrobatik går som en dans, i den högre klassen.

Inget kalas utan knas är en fantastisk föreställning fylld av magi, skratt och godhet.

© Text: Tanja Volkova
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Inget kalas utan knas

ÖSTERGÖTLAND

4 augusti–29 september 2018
Inget kalas utan knas
Regi:
Magali Bancel
Prod: Östgötateatern

CIRKUSARTISTER
Mikael Lindström, Quentin Bancel
Peter Åberg, Saara Ahola

TURNÉ

KANONVALLEN Åtvidaberg
4 augusti 15.00 PREMIÄR

KRISTINAPLATSEN Norrköping
8 augusti 16.00

CIRKUSSLOTTET Finspång
10 augusti  17.30
11 augusti  17.30
12 augusti  14.30

STADSFESTEN Linköping
23 augusti  17.00

LYSINGSSKOLAN IP Ödeshög
24 augusti  18.00

SLOTTET Vadstena
26 augusti  15.00
22 september  15.00

SIMHALLEN Boxholm
28 augusti 18.00

HAMNPARKERINGEN Motala
30 augusti 18.00

STADSPARKEN Mjölby
31 augusti 19.00

GUSUM CENTRUM Valdemarsvik
1 september 16.00

ÖSTERBYMO TORG Ydre
23 september 15.00

BRUNNSPARKEN Söderköping
29 september 14.00

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook Inget kalas…
Cirkusslottet hemsida Facebook program
Cirkusslottet ska ge ny energi i Finspång reportage Kultursidan.nu 10/8 2018

Tagged , , . Bookmark the permalink.