• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Poetisk dröm för TVÅ på Cirkusslottet

TVÅ
Enbening. Henrik bär upp Louise men vart tog hennes andra ben vägen? Föreställningen TVÅ hade urpremiär under Cirkusslottet i Finspång.

 

Cirkus för skoleleverna i veckan

 

RECENSION/ FINSPÅNG Som gryningen kommer. Långsamt växer TVÅ fram ur mörkret. Parakrobaterna Henrik & Louise låter konstens geometri snudda vid cirkusens fysiska ekvilibrism i nya familjeföreställningen.

Festivalen Cirkusslottet är över för i år. Den lockade 8.000 personer. Men än finns det mer att krama ur, skolorna ska få se cirkus.

 

TVÅ
Upplysning. Syns det att Louise lyfter en ram från golvet?

 

Det är minst sagt dunkelt. Nödutgångskylten och ett ensamt lysrör på golvet förslår inte långt i cirkustälten. Knappt att vi ser mannen som cyklar på det lilla podiet, han kommer inte ur fläcken.

Det är cirkus och det är två akrobater – Henrik & Louise eller Henrik Agger och Louise von Euler Bjurholm som de heter. TVÅ är deras nya föreställning som de arbetat fram under en serie av artistresidens, de två sista veckorna på Kulturhuset i Finspång. Urpremiären var 11 augusti, Cirkusslottets första helg. När jag nu ser den är det under den andra och sista festivalhelgen.

Långsamt som en novembergryning växer föreställningen. Ännu ett lysrör tänds och snart ytterligare ett. Kanske han har en ytterrock på sig. Kanske är det hon. Akrobatik i dunklet.

TVÅ är en vacker och poetisk föreställning. Det är som en dröm – ja, nu anar jag att de har ögonbindlar på sig. Inte så mycket ord. Det är ungefär lika begripligt och obegripligt när Henrik harklar sig tafatt vid mikrofonen som när Louise läser högt en faktaspäckad förklaring om cirkus. Nej förresten, Henrik förmedlar känslor klarare, väcker värme.

Ytterrocken spelar roll. Blir en medspelare snarare än rekvisita. Artisterna leker i och ur rocken, hissar upp den med ett stort segel ena stunden för att förvandla den till en liten elefant den andra. Allt medan lysrören tänds på golvet och till slut lyser upp hela tältet.

Parakrobaternas andra föreställning på Cirkusslottet var Extreme Symbiosis. Den gav en existentiell inblick i cirkuslivets träning och mål, fokuserad kring den starke mannens lyft och kvinnans akt av att bli buren. En tvåsamhetens tillit. I TVÅ finns det momentet med i några varianter. Det är mycket vackert.

Det poetiska ligger i den mjuka rytmen, andningen, men också i den geometriska konsten. Cykelns två cirklar. En fyrkantig ram. Seglets triangel. Nej förresten, helheten, inklusive den sprakande teveapparaten. Drömmen som seglar bort på hjul.

 

TVÅ
Felknäppt? Mild humor ryms i cirkusleken med ytterrocken.

 

10 dagar och 10 föreställningar med Cirkusslottet. Plus mycket kringaktiviteter, som cirkusskola för de yngre och jongleringsträning för alla som prövat på. 8.000 personer har besökt festivalen berättar kulturutvecklingschef Lars Wassrin för Norrköpings Tidningar. Målet var satt till 10.000 så helt fram nådde man inte.

Nästa år blir det cirkusfestival i Finspång igen. För Lars Wassrin är helt övertygad om att Finspång ska vara en cirkuskommun, även om Region Östergötland vill sprida cirkuskonsten till hela Östergötland.

Men först kramar Finspång ut mer ur årets festival berättar producenten Josefin Rosales.

– Denna veckan spelar Sirqus Alfon och TVÅ för skolbarnen i kommunen!

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

TVÅ

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

10–19 augusti 2018
Cirkusslottet
Nycirkusfestival
Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Nycirkus Öst/Region Östergötland

FÖRESTÄLLNINGAR

Inget kalas utan knas
10, 11 & 12 augusti – Utomhusscenen

Varm akrobatshow med clowninslag kring och på en cirkusvagn. Östgötateaterns cirkustrupp stannar till på sin länsturné och behöver publikens hjälp. FRI ENTRÉ.

Circus I Love You
10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Fartfylld akrobatik med rullskridskor, lindans och hisnande balansakter till livemusik. Scenkonstkollektiv med medlemmar från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike som planlägger sin Europaturné efter årstid. Söker cirkusens rötter och turnerar med husvagnar.

I Am Somebody
10 & 11 augusti – Tältet Aurora

Teknikintensiv show som präglas av laser, optiska illusioner, videoloopar och musik i ett rasande tempo. Sirqus Alfon startade som gatuteatergrupp i Norrköping och turnerar världen över. Alla som missade dem när Hörsalen i Norrköping återinvigdes förra våren får här en ny chans.

TVÅ
11, 12, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Urpremiär för parakrobaterna Henrik & Louises barnföreställning som arbetats fram under resicence på Kulturhuset under ett par veckor. FRI ENTRE

Pop-Up
11 & 12 augusti – Tältet Aurora

Plats på scen för Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro. Clownen Angela Wand presenterar de unga artisterna som visar allt från luftakrobatik och jonglering till volter och mänskliga pyramider. FRI ENTRÈ

Hairy Tales
12 & 13 augusti – Tältet Aurora

Feministisk punkcirkus som handlar om hår. M.P.A.C – Mighty Performing Arts Collectives artister, Jenny Soddu, Karin Svensson, Kajsa Englund, Camilla Rud, granskar samhällets hårnormer genom en komisk historia i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.

Tutu Cube Show
13, 14, 15, 16 & 18 augusti – Utomhusscenen

Akrobatik och dans med gatuteaterns casanova Tutu Marques från Brasilien. FRI ENTRÉ

Extreme Symbiosis
13 & 14 augusti – Tältet Obelix

Föreställning med dokumentärt anslag. Publiken får följa parakrobaterna Henrik & Louise på deras livsresa och ständigt pågående träning, från rysk cirkusskola till turnéer världen över med Cirkus Cirkör.

The High Life
14 augusti – Tältet Aurora

En filosofisk föreställning som gestaltar livet i ett förhållande när den ena är på jorden och den andra i luften, bokstavligt talat. Med parakrobaterna Lalla and The Amazing Other.

Mosh Split
17, 18 & 19 augusti – Utomhusscenen

Feminism på hög nivå utlovar finska Sisus Sirkus. Föreställningen Mosh Split ges utomhus med hjälp av en 9,5 meter hög ställning med plats för trapetser och linor. FRI ENTRÉ.

ANDRA AKTIVITETER

Hörnan on tour
Olav Lunde bygger skulptur
Cirkusverkstad
Lär dig jonglera
Prova på med NUC
Barnens byggskola med NCC
Eldshow
Cirkusbio – The Greatest Showman (Kulturhuset)

LÄNKAR
Henrik & Louise/Acrobalance hemsida
Cirkusslottet hemsida Facebook program
Sisus Sirkus bitchigt vilda Mosh Split recension Kultursidan.nu 21/8 2018
Hairy Tales klipper till på Cirkusslottet recension Kultursidan.nu 18/8 2018
Extreme Symbiosis på Cirkusslottet recension Kultursidan.nu 15/8 2018
Vi blir alla Någon med Sirqus Alfon recension Kultursidan.nu 14/8 2018
Förälskad i Cirkus I Love You på Slottet recension Kultursidan.nu 13/8 2018
Knaskalas med akrobatisk magi och skratt recension Kultursidan.nu 11/8 2018
Cirkusslottet ska ge ny energi i Finspång reportage Kultursidan.nu 10/8 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.