• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern lägger ut för spelåret

Frida Nyström och Frida Hagman
Entré. Kvartersteaterns Frida Nyström och Frida Hagman bjuder på skräckteater, klassiker, modernt och en film under kommande spelåret. Upptaktsmötet torsdag 30 augusti hålls dock i Dynamo, ingång från gården.

 

Nevermore kommer tillbaka

 

NORRKÖPING Spelåret är redan fastställt. Nu får skådespelarna komma och välja. Det är så det går till hos Kvartersteatern, Norrköpings största amatörteaterförening. Strindberg, Tjechov och Hassen Khemiri står på programmet. Men först en gammal skräckis.

Upptaktsmötet är alltid sista torsdagen i augusti. Dagen då Kvartersteatern öppnar portarna för gamla och nya medlemmar som vill spela teater. Teaterledarna Frida Nyström och Frida Hagman presenterar projekten, som den som vill kan anmäla sig till. Dessutom håller de en workshop.

– Det är ingen audition utan för att vi ska se hur de fungerar i gruppen och vilka som passar ihop. När det kommer till urvalet till pjäsuppsättningarna så går vi efter ålder och kön. I sista hand så lottar vi om platserna inte räcker till, säger verksamhetsledaren Frida Nyström.

 

Fäboddrama
Kaffe på fat. I våras spelade Kvartersgruppen ”Fäboddrama” som skrivits av en av gruppens medlemmar.

 

Även om spelåret är fastställt och programmet tryckt så är det medlemmarnas önskemål som styr. Under våren läggs planerna och vid upptaktsmötet rullar verkställandet igång. Frida Nyström gör fyra pjäsprojekt. Skräckteatern Nevermore kommer titeln till trots i repris till Halloween. I vår sätter hon upp Tjechovs Körsbärsträdgården samt två pjäser av Jonas Hassen Khemiri.

Kollegan Frida Hagman sätter upp Strindbergs Spöksonaten som Frida Nyström skapar dans till. Dessutom ansvarar Hagman för nybörjargruppen, Kvartersgruppen, flera barngrupper och den nya projektdrivna ungdomsgruppen, som är till för erfarna unga mellan 11 och 13 år.

– Det blir jättebra. Vi har saknat bryggan till vuxengruppernas pjäsprojekt, framhåller Frida Nyström.

 

Jag lägger ditt liv i mina händer
”Jag lägger ditt liv i mina händer”. 2016 spelade Kvartersteatern i Hedvigs kyrka. Efter påsk är det dags igen när August Strindbergs ”Spöksonaten” sätts upp med både skådespelare och dansare.

 

Kvartersteatern har växtverk. Barngrupperna skulle kunna bli fler. Satsningen på äldre klassiker av Leffler och Strindberg har fått starkt gensvar i publiksiffrorna. Önskemålet är att få ytterligare resurser i form av lokaler och mer ledartimmar.

– Våra inkomster bygger nästan enbart på kommunens verksamhetsbidrag, kommenterar Hans-Olof Hedman i Kvartersteaterns styrelse.

– Teater handlar om viljan att framträda, att delge något viktigt till andra människor, ett budskap. Vi är en amatörteaterförening. Alla har inte samma talang men alla har samma vilja att stå på scenen, säger Hans-Olof Hedman eftertänksamt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

Spelåret 2018–2019
Kvartersteatern
Planerade produktioner

PJÄSPROJEKT

26 oktober – 3 november 2018
Nevermore
Skräckteater av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström och Teodor Fredriksson
Urskräckisen som startade traditionen 2012. Då som vandringsteater genom huset, nu på Kvartersteaterns egen scen. Två nyskrivna scener och mästaren Edgar Allan Poes dikt Raven som ekar genom föreställningen.

8–24 mars 2019
Körsbärsträdgården
Av Anton Tjechov
Regi: Frida Nyström
”Jag såg den i Gävle för några år sedan. Vacker. Vemodig, Komplex. Det är inte lätt att veta vem man ska hålla på. Jag sätter upp den med vår klassiska ensemble. I vår version är det några män som blivit kvinnor.”

26 april – 4 maj 2019 i Hedvigs kyrka OBS!
Spöksonaten
Av August Strindberg
Regi: Frida Hagman
Koreografi: Frida Nyström
Musik: Ulf Tellin, orgel
”Det är mycket musik och dans och teater, vi ska utnyttja hela kyrkorummet. Den är poetisk och drömt, en spökmiddag då hemligheter kommer upp. 11 skådespelare och fem dansare, minst.”

15–26 maj 2019
Fem gånger Gud
Apatiska för nybörjare
Av Jonas Hassen Khemiri
Regi: Frida Nyström
”I stället för ett stort ensembleprojekt så gör jag två mindre. De känns enormt berörande. Det som är så bra med moderna pjäser är att de kan spelas utan en massa scenografi och rekvisita. Det är en utmaning för skådespelarna med väldigt mycket text.”

FILM

Våren 2019
Huset bredvid

Kortfilm av och med TeaterNjutarna

UPPSPEL

Barnteatergruppen, 7–9 år
Barnteatergrupperna, 10–12 år
Ungdomsgruppen, 11–13 år – projektinriktning
Kvartersgruppen
Nybörjargruppen

ÖVRIGT

Fria grupper under Kvartersteaterns paraply

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook Upptakt/info

Tagged , . Bookmark the permalink.