• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mysrysansvärda Nevermore på TBg34


Smått galen. Daniel Blomberg är ena halvan i värdparet som lotsar publiken genom Nevermore.

 

Strålande groteskt par

 

RECENSION/ NORRKÖPING Fullbokat! Nyuppsättningen av Nevermore är en garanterad publiksuccé, Kvartersteaterns Halloweentradition står stadigt. Dramaturgin svänger friskt med olika uttryck som ger amatörskådespelare av olika kaliber chansen att glänsa – om de nu syns i dunklet.

Det mörknar på Kvartersteatern så här års. De stackars själarna slinker in genom porten till Tredje kammaren, tar trappan ner mot rummet under marknivå. Det är trångt om saligheten när det kommer till publikplatser, men än så länge befinner vi oss ovan jord. Tre vita kors antyder att det finns de som gått vidare.

 

Nevermore
I frisersalongen. Josefine Lönnroth och Simon Ånfors visar att läskigheter inte kräver mängder av dialog, snarare tvärtom.

 

Dramatikern Anna Nygrens Nevermore bygger på och inspireras av berättelser och dikter av skräckmästaren Edgar Allan Poe. Pjäsidén stod högstadiekillen Teodor Fredriksson för som också regisserade uruppsättningen med Kvartersteaterns Frida Nyström som sin mentor år 2012.

2018 är Teodor Fredrikson vuxen och utbildar sig till teaterpedagog. Men goda traditioner kan gott följas upp och Frida Nyström delar regiskapet än en gång. Resultatet är en omväxlande dramaturgi som ger plats för både mer erfarna amatörskådespelare och mindre.

Urpremiären 2012 iscensattes som vandringsteater i ett spöklikt teaterhus. Den här gången finns ett värdpar, Dödgrävaren och Den galna, som istället låter publiken hemsökas av den ena historien efter den andra.

Vem som är vem av Dödgrävaren och Den galna uttalas aldrig men jag misstänker snart att mina fördomar kommer på skam. Erfarna skådespelarna Daniel Blomberg och Maia Lee Lind är hur som helst ett strålande groteskt par.

Flera scener handlar om den unga kvinnan som utsätts för manligt hot med sexuella undertoner. Samuel Ånfors gör en prestation utan att kunna yttra ett ord när han likt en gorilla/ Hannibal (När lammen tystnar) Lecter/ Scissorhand cirkulerar kring den unga kvinnan som knappt lägger märke till honom.

Eva Mobergs gestaltning av en bedräglig adelsman under en lång promenad till vinkällaren går djupare än den fejkade skäggstubben.

 

Nevermore
Under maskerna. Vissa scener är mer koreograferade än spelade. Annabel Lee och Kung Pest hör till dem.

 

Musik har tillförts sedan sist. Pelle Mählby intonerar cello och piano mellan flera av scenerna, restaurangmuzak i en annan. Inspelad hörs även Poes The Raven styckevis läsas av en klar och nästan glättig röst. Medan dikten om Annabel Lee läses, också ur högtalaren, till pantomim – ett sätt att ge viktiga dramatiska uppgifter till mindre erfarna aktörer.

Kung Pest är ännu en berättelse av Poe, kanske inspirerad av ramberättelsen till Boccaccios Decamerone. Det är knappt att det går att ana gestalterna men så småningom vänjer sig ögonen vid mörkret.

Katten är ett annat djur som gärna förknippas med Edgar Allan Poe. I Anna Nygrens text smyger Wilma Pihl in under kattens skinn och sträcker ut sig på den vackra soffan. Men visst kan hon visa klorna också.

En mysrysansvärd föreställning är Nevermore, ibland rentav läskig.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: David Söderström och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Nevermore

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

Spelåret 2018–2019
Kvartersteatern
Planerade produktioner

PJÄSPROJEKT

26 oktober – 3 november 2018
Nevermore
Skräckteater
Av Anna Nygren efter Edgar Allan Poe
Regi: Frida Nyström och Teodor Fredriksson
Orginalmusik: Pelle Mählby
Produktion: Kvartersteatern

MEDVERKANDE
Maia Lee Lind, Daniel Blomberg, Samuel Ånfors
Josefine Lönnroth, Wilma Pihl, Agata Evner
Lovisa Lill, Eva Moberg, Lisa Lambot

 

8–24 mars 2019
Körsbärsträdgården
Av Anton Tjechov
Regi: Frida Nyström

26 april – 4 maj 2019 i Hedvigs kyrka OBS!
Spöksonaten
Av August Strindberg

15–26 maj 2019
Fem gånger Gud
Apatiska för nybörjare
Av Jonas Hassen Khemiri

FILM

Våren 2019
Huset bredvid

Kortfilm av och med TeaterNjutarna

UPPSPEL

Barnteatergruppen, 7–9 år
Barnteatergrupperna, 10–12 år
Ungdomsgruppen, 11–13 år – projektinriktning
Kvartersgruppen
Nybörjargruppen

ÖVRIGT

Fria grupper under Kvartersteaterns paraply

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook
Återuppväckta Nevermore går igen reportage Kultursidan.nu 24/10 2018
Kvartersteatern lägger ut för spelåret reportage Kultursidan.nu 21/8 2018
Läskiga Nevermore på Teater Bråddgatan 34 reportage Kultursidan.nu 31/12 2012

Tagged . Bookmark the permalink.