• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rocklovets musiker spelar på Dynamo


Rocklov. Coachen Joakim Sandén har bytt ut sina trummor mot tangenter. Bandets medlemmar är Hugo Holmberg, gitarr, Gustav Möller Sjöstrand, trummor, Agnes Riedel, sång, Anton Lundstedt, gitarr, Olle Åkeson, och Jalmar Rylén, bas.

 

 ”Jag satt och gjorde låtar på fester”

 

NORRKÖPING Norrköping Band Academy gör det igen. Rocklovet samlar unga musiker som spelar i band coachade av etablerade musiker. På onsdagen gästades gänget av vispopsångerskan Sanna Hogman som berättade om sin väg till musiken. På torsdag blir det konsert på dynamo.

”Eftersom det i dagens mediesamhälle mest bara syns popstjärnor som sjunger och knappt några instrumentalister, och eftersom vi själva har haft en sådan glädje av vårt musicerande, både som barn och som vuxna, så tycker vi att det är synd att det har blivit så ovanligt att ungdomar startar band och spelar ihop.” säger Niclas Lindblom i det pressmeddelande som lockar mig till De Geergymnasiet Musiks lokaler.

Där är det ganska tomt eftersom det är höstlov. 21 ungdomar mellan 11 och 17 år har gott om plats när de fördelar sig i repetitionssalarna, fyra band som spelar tillsammans. De coachas av etablerade musiker, förutom Niclas Lindblom även av Pelle Lindh, Joakim Sandén och Jacob Huddén.

 

Olle Åkeson
Stockar. Olle är en av bandets två trummisar. Rocklovet har gett mersmak, nu vill han starta ett eget band.

 

– Min trumlärare Göran Tutti Karlsson tyckte att jag skulle söka, säger Olle Åkeson. Hemma i Söderköping spelar han i Kulturskolans orkester. Dessutom spelar han med i NUMK, Norrköpings ungdomsmusikkår. Än så länge går Olle i åttan men siktar mot musikgymnasium.

Rocklovet inspirerar och redan nu har han och kompisen Jalmar Rylén, som både spelar slagverk och bas, börjat prata om att starta ett eget band. Då kan de spela den musik de själva bestämmer.

– Det är lite mer fritt att spela här, inte bara efter noter, uppskattar Olle Åkeson.

Onsdagens gästföreläsare Sanna Hogman är uppvuxen i en musikerfamilj i Västervik. Hon pratar inte om Visfestivalen men självklart har hon både hängt där och stått på scenen.

Rocklovets deltagare får följa hennes karriär, som började med kontrabas – ”jag trodde det skulle vara en slags tuba men jag spelade i flera år”. I tonåren ägnade hon sig åt teater men till slut kom musiken tillbaka till henne.

– Jag var en sådan som satt och gjorde låtar på fester, berättar Sanna om tonårstiden.

 

Sanna Hogman på Rocklovet
Förebild. Sanna Hogmans väg till musiken handlar om att hitta sin begåvning och att leva sparsamt. Efter två albumsläpp lägger hon just nu fokus på sin växande familj.

 

Låtskrivandet kom tillbaka. Sanna Hogman pluggade på folkhögskola och utbildade sig till sångpedagog på Musikhögskolan. Sedan sparade hon pengar till sin första skivinspelning, musikläraren fortsatte att leva som fattig student och sparade ihop 100.000 kronor.

– Kul att höra om hur det kan vara att spela in låtar, kommenterar Olle Åkeson. Men att det kostar så mycket!

Rocklovets unga deltagare får lyssna på inspelningar från Stanna Hogmans två album. De är inspelade med helt olika förutsättningar, den första där hon styrde allt själv och fick gamla vänner att ställa upp som musiker, den andra där en producent tog ansvaret för att förädla hennes låtar. ”Några frågor?”

– Har du något särskilt som du vill säga till oss?, frågar en av ungdomarna.

– Det skulle vara att stå upp för er själva. Våga säga ”nej” när det inte känns bra, säger Sanna Hogman och skickar runt sin första skiva där omslagsbilden var det enda hon inte styrde över.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Sanna Hogman

DYNAMO, HALLARNA Norrköping

1 november 2018 18.30
Avslutningskonsert
Deltagare från kursen Rocklovet
Arr: Norrköping Band Adacemy

LÄNKAR
Sanna Hogman hemsida
Norrköping Band Academy hemsida Facebook  FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.