• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Danslov med Birgit på Konstmuseet

Ninos Josef
Inspiratör. Ninos Josef, streetkillen från Navestad som blev internationell dansare, leder Konstmuseets höstlovsworkshop Dansa med Birgit som ska leda fram till dansföreställningen med samma namn.

 

Konst – koreografi – musik

 

NORRKÖPING Nutida dans möter 1970-talets konst. Sju ungdomar möter och inspireras av Birgit Ståhl-Nybergs utställning på Konstmuseet i en workshop under ledning av professionelle dansaren Ninos Josef.

På lördag dansar de mitt i utställningen – Dansa med Birgit. Den som missar dansföreställningen kan se den kortfilm som Konstmuseet låter filmbolaget Runda bordet göra, en dokumentation av projektet. Till det ska också de statliga lovpengarna till projektet räcka.

 

Bonnie Festin
Idéspruta. Konstintendent Bonnie Festin har dragit i trådarna för att få till workshopen, med finansiering av statliga lovpengar.

 

– Ungdomar mellan 13 och 16 år är inte vår största spontana besöksgrupp, säger konstintendenten Bonnie Festin frankt.

Under höstlovet deltar ändå sju ungdomar i en dansworkshop på Konstmuseet. Målet är att skapa en dansföreställning – Dansa med Birgit – mitt i den stora utställningen med Birgit Ståhl-Nybergs konst, från 1950- till 1980-tal. Det var en tid då man talade om kön och om klass. Konstnären var radikal och var uppvuxen i ett samhällsmedvetet arbetarhem.

– Hennes ämnen – vem är jag, var befinner jag mig, könsroller, mode, samhälle – angår unga även i dag, hävdar Bonnie Festin.

Men hur locka hit unga så de får chansen att upptäcka det? Bonnie Festin hade redan svaret eftersom hon såg den Norrköpingsfödde dansaren Ninos Josef när han förlade urpremiären till sitt soloverk Lilhja på hemmaplan förra våren.

– Min käpphäst är att du måste få möta professionella människor som ung. Det kan ge outplånliga intryck!

 

Dansa med Birgit – Workshop
Uppvärmning. Det gäller att ha mjuka kroppar som inte tar skada av avancerade rörelser. Dessutom blir det lättare att fokusera på arbetet.

 

Ninos Josef som leder workshopen är i allra högsta grad en sådan professionell dansare. Han har dansat både i Sverige och internationellt och är lämpligt nog även verksam som pedagog, bland annat på Balettakademien i Stockholm men också i Mellanöstern. Dessutom är han en av nättidskriften Kultwatch:s två chefredaktörer.

– Jag känner igen mig i Birgit Ståhl-Nyberg, i hennes resa från det lilla till det stora, säger Ninos Josef som mest hängde i Navestad som barn och ung, och sedan i centrum när han gick på gymnasiet. – Skulle vi resa så var det till Hageby.

Workshopen inleds varje dag med uppvärmning inne i Konstmuseets hörsal Harlekinen. Höstlovsveckans arbete ska leda fram till lördagens dubbla föreställningar. Deltagarna kommer att utveckla egna koreografier, egna berättelser, i samspel med konstnärens verk.

– Konst upplevs som statisk. Ungdomar är vana vid att saker ska gå snabbt. Man ska bli tagen, berörd och det ska vara live, understryker Ninos Josef som utvecklat konceptet.

 

Jenna Fagerstedt framför Skyltfönster i Berlin av Birgit Ståhl-Nyberg
Spegling. Jenna Fagerstedt framför Birgit Ståhl-Nybergs Skyltfönster i Berlin.

 

– Vi börjar alla på samma ställe, sedan flyter det ut. Det kommer att bli jättefint och levande, berättar Jenna Fagerstedt, som kommer från Oxelbergen och var sugen på att testa något nytt inom dansen.

Publiken kan gå omkring i utställningen och se de olika koreografierna, solon och duetter, som kommer att pågå och upprepas under föreställningen. Violinisten Tanja Kaitaniemi improviserar.

– Vi ska dansa på våra egna sätt. Jag som kör street gör det lite tuffare. En annan med balettbakgrund gör det lite mjukare, säger Jenna Fagerstedt som hittade sitt favoritkonstverk när gruppen fick en guidad tur i utställningen.

– Den heter Skyltfönster i Berlin. Det är en tjej som går förbi skyltfönstret. Hon är trygg i sig själv, stolt över den hon är. Så skulle jag vilja vara.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Runda Bordet Film dokumenterar workshopen.

KONSTMUSEET Norrköping

3 november 2018 kl 13 & 15
Dansa med Birgit
Dans- och rörelseföreställning i utställningen
Birgit Ståhl-Nyberg – Det nya modet

MEDVERKANDE
Ungdomar från Norrköpings fritidsgårdar
under ledning av Ninos Josef
Musik av Tanja Kaitaniemi, violin

LÄNKAR
Ninos Josef info Kultwatch
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook FB-evenemang
Birgit Ståhl-Nyberg analyserar samhället reportage Kultursidan.nu 10/10 2018
Ninos Josefs Lilhja – en dans – ett liv recension Kultursidan.nu 26/3 2017

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.