• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Läskiga Nevermore på Teater Bråddgatan 34 (reportage)

Läskiga figurer, Julia Timan och Kajsa Rydén.
Vill du möta de här figurerna en mörk kväll? Julia Timan och Kajsa Rydén skräms på Teater Bråddgatan 34 i helgen.

 

Teodor vill skrämma sin publik

 

– Om jag tänker på skräck när publiken sitter still skulle det inte gå, för då kan jag inte skrämma dem på det sätt jag vill. Teodor Fredrikson har hållit på med teater i många år. Den här hösten regisserar han sin första föreställning, Nevermore, en 45 minuter lång vandringsteater med skräcktema.

Idén dök upp i vintras, under en skidresa hade han kräckförfattaren Edgar Allan Poe i hörlurarna. ”Det här kan man göra teater av”, tänkte han, och resten av veckan var Teodors fokus mer på läskiga scener än på skidåkningen. Väl hemkommen kontaktade han Frida Nyström, ledare på Kvartersteatern.

– Idén om skräckteater var originell. Det är en bra idé med vandringsteater och på Halloween då vi inte brukar ha så mycket teater, kommenterar Frida Nyström.

Sedan ett drygt år har hon ett särskilt ansvar för teaterproduktioner med, för och av ungdomar. Det här passade perfekt i det konceptet.

Höstens repetitioner har varit roliga men också lite svåra. Teodor Fredriksson är en trygg 15-åring som använder sin tidigare teatererfarenhet till att skapa en lekfull atmosfär i gruppen, där i stort sett alla är äldre än han själv. Frida Nyström är med som handledare.

– Det är så bra med Frida. Hon är inte rädd för att komma med idéer, säger Teodor Fredriksson. Och hon tycker det är okej om jag inte tar hennes idéer.

Man kan förstå att skräck är Teodors favoritgenre inom film. Tanken på vandringsteater har han hämtat från spökhusen på Liseberg och Gröna Lund.

– Jag hade några scener jag ville ha med. Sedan gav jag Anna Nygren rätt fria händer att skriva, berättar Teodor Fredrikson.

Dramatikern skrev ett manus med könlösa roller och utan scenanvisningar. Vilket gav Teodor stort spelrum att utforma föreställningen. En kärngrupp som började repetera redan i augusti och sedan har flera andra amatörskådespelare fyllt på. Det behövs när man har en hel teater att skrämmas i.

– Vi har snackat om gränser, avslutar Frida Nyström. Skådespelarna får inte röra publiken, det kan upplevas som väldigt kränkande.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Teodor Fredrikson och Ann-Charlotte Sandelin

 

 • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

 • Fredag 1 och lördag 2 november 2012 kl 18 och kl 20
  Nevermore – skräckteater
  Manus: Anna Nygren
  Idé och regi: Teodor Fredrikson
  Produktion: Kvartersteatern

 

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida
Teater Bråddgatan 34 hemsida

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Spökljust, Julia Timan.

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Läskiga Nevermore på Teater Bråddgatan 34 (reportage)

 1. Pingback: Ung Norrköpingsdramatiker uttagen till Ny text! (reportage) - KULTURSIDAN.nu