• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sisus Sirkus bitchigt vilda Mosh Split

Mosh Split
Sjövild kombo. Jonglering av rulle till ackompanjemang av finsk schlagerrock med fejkorkester.

 

Med bitchens överlägsna ögonkast

 

RECENSION/ FINSPÅNG Bubbelgum och hopprep. Med inspiration från tjejbitch och burlesk ger finska Sisus Sirkus kaxiga föreställningen Mosh Split. Traditionella nummer, från golv till himmelshöjd, pimpas av överraskande inslag. Toalettpapper är underskattat som rekvisita fram till nu.

 

Mosh Split
Attityd. Det här är början till ett trolleritrick, lika enkelt som överraskande.

 

Bubbelgum och framskjutande höfter. Sisus Sirkus startar lätt provokativt på golvet. Det är familjeföreställningen Mosh Split under Cirkusslottets sista helg. Det är inte så mycket vad de gör utan hur de gör det som är hela grejen med framträdandet. Attityd är förnamnet som döljer den underliggande skicklighetens och träningens efternamn.

Som när en luftakrobat stiger till väders med meter efter meter av fladdrande toalettpapper fäst från ryggen. Det är en mycket vacker syn.

De fem cirkusartisterna tuggar bubbelgum, hoppar rep, bygger statyer med två, tre och fyra personer. De jonglerar, trollar och flyger högt i trapetser. Men de gör det med tjejbitchens överlägsna ögonkast, den dåliga smakens rumpbollande, och burleskens dammsugarerotik. Kort sagt – med väldigt mycket humor.

Som när fotjonglören bytt de vita bollarna mot en långsmal rulle som snurras och kastas i luften – ett klassiskt nummer – till ackompanjemang av finsk schlagerrock med sjövild fejkorkester som spelar och sjunger med dammsugarrör och dito slangar.

 

Mosh Split
Högtflygande duo. 9,5 meter hög är trapetsens ställning. Publiken får se säkerhetslinorna och samarbetet mellan artisterna där uppe och kollegerna nere.

 

Sisus Sirkus tar vara på överraskningsmomentet. Det är inte självklart vart ett skeende leder härnäst. Det ena numret går över i det andra: de åker rutschkana från biltaket, gängets cat walk blir en bolleverans.

Ett akrobatiskt bygge blir vägen till lufttrapetsens duofinal, utförd till den finska kantelens spröda toner.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Mosh Split

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

10–19 augusti 2018
Cirkusslottet
Nycirkusfestival
Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Nycirkus Öst/Region Östergötland

FÖRESTÄLLNINGAR

Inget kalas utan knas
10, 11 & 12 augusti – Utomhusscenen

Varm akrobatshow med clowninslag kring och på en cirkusvagn. Östgötateaterns cirkustrupp stannar till på sin länsturné och behöver publikens hjälp. FRI ENTRÉ.

Circus I Love You
10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Fartfylld akrobatik med rullskridskor, lindans och hisnande balansakter till livemusik. Scenkonstkollektiv med medlemmar från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike som planlägger sin Europaturné efter årstid. Söker cirkusens rötter och turnerar med husvagnar.

I Am Somebody
10 & 11 augusti – Tältet Aurora

Teknikintensiv show som präglas av laser, optiska illusioner, videoloopar och musik i ett rasande tempo. Sirqus Alfon startade som gatuteatergrupp i Norrköping och turnerar världen över. Alla som missade dem när Hörsalen i Norrköping återinvigdes förra våren får här en ny chans.

TVÅ
11, 12, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Urpremiär för parakrobaterna Henrik & Louises barnföreställning som arbetats fram under resicence på Kulturhuset under ett par veckor. FRI ENTRE

Pop-Up
11 & 12 augusti – Tältet Aurora

Plats på scen för Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro. Clownen Angela Wand presenterar de unga artisterna som visar allt från luftakrobatik och jonglering till volter och mänskliga pyramider. FRI ENTRÈ

Hairy Tales
12 & 13 augusti – Tältet Aurora

Feministisk punkcirkus som handlar om hår. M.P.A.C – Mighty Performing Arts Collectives artister, Jenny Soddu, Karin Svensson, Kajsa Englund, Camilla Rud, granskar samhällets hårnormer genom en komisk historia i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.

Tutu Cube Show
13, 14, 15, 16 & 18 augusti – Utomhusscenen

Akrobatik och dans med gatuteaterns casanova Tutu Marques från Brasilien. FRI ENTRÉ

Extreme Symbiosis
13 & 14 augusti – Tältet Obelix

Föreställning med dokumentärt anslag. Publiken får följa parakrobaterna Henrik & Louise på deras livsresa och ständigt pågående träning, från rysk cirkusskola till turnéer världen över med Cirkus Cirkör.

The High Life
14 augusti – Tältet Aurora

En filosofisk föreställning som gestaltar livet i ett förhållande när den ena är på jorden och den andra i luften, bokstavligt talat. Med parakrobaterna Lalla and The Amazing Other.

Mosh Split
17, 18 & 19 augusti – Utomhusscenen

Feminism på hög nivå utlovar finska Sisus Sirkus. Föreställningen Mosh Split ges utomhus med hjälp av en 9,5 meter hög ställning med plats för trapetser och linor. FRI ENTRÉ.

ANDRA AKTIVITETER

Hörnan on tour
Olav Lunde bygger skulptur
Cirkusverkstad
Lär dig jonglera
Prova på med NUC
Barnens byggskola med NCC
Eldshow
Cirkusbio – The Greatest Showman (Kulturhuset)

LÄNKAR
Sisus Sirkus hemsida Facebook
Cirkusslottet hemsida Facebook program
Hairy Tales klipper till på Cirkusslottet recension Kultursidan.nu 18/8 2018
Extreme Symbiosis på Cirkusslottet recension Kultursidan.nu 15/8 2018
Vi blir alla Någon med Sirqus Alfon recension Kultursidan.nu 14/8 2018
Förälskad i Cirkus I Love You på Slottet recension Kultursidan.nu 13/8 2018
Knaskalas med akrobatisk magi och skratt recension Kultursidan.nu 11/8 2018
Cirkusslottet ska ge ny energi i Finspång reportage Kultursidan.nu 10/8 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Sisus Sirkus bitchigt vilda Mosh Split

  1. Pingback: Poetisk dröm för TVÅ på Cirkusslottet – KULTURSIDAN.nu