• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cirkusslottet ska ge ny energi i Finspång

Sade Kamppila och Julien Auger från Cirkus I Love You
Cirkussjälar. Sade Kamppila och Julien Auger gör ett akrobattrick. Hela sällskapet turnerar med husvagn som cirkusarna gjorde förr i tiden. Föreställningen Circus I Love You hyllar cirkusens innersta essens och är Cirkusslottets huvudakt.

 

Urpremiär för TVÅ – barncirkus

 

FINSPÅNG Husvagnarna har slagit läger i Bruksparken. Sällskapet Cirkus I Love You är först på plats för festivalen Cirkusslottet. Tio dagar med tio nycirkusföreställningar med artister från Östergötland och stora världen. Dessutom aktiviteter för barn och unga. Biljettpriserna är låga och mycket är gratis.

De stora cirkustälten är redan på plats i Slottsparken. På fredag står hela Cirkusslottet färdigbyggt i Slottsparken och Bruksparken, med en liten bro som överbryggar. Dags för Sveriges enda internationella nycirkusfestival för andra året i rad.

 

Cirkusslottet i Finspång
Cirkusslottet. De stora tälten är på plats. Unga artister från Östergötland tränar inför föreställningen Pop-Up som ges 11 och 12 augusti.

 

– Det blir en längre festival, med fler föreställningar med artister från Europa och Sydamerika. Liksom förra året satsar vi på aktiviteter för barn och ungdomar, inte bara upplevelser utan eget skapande, jämför Lars Wassrin, kulturutvecklingschef i Finspångs kommun.

Lars Wassrin, om någon, förstår den undersökande och berättande nycirkusen som konstart. Han har arbetat för Cirkus Cirkör under många år innan han sökte sig till Finspång och upptäckte Slottsparken – den perfekta platsen för en cirkusfestival. Nu satsar kommunen, med stöd av Region Östergötland och andra, på nycirkus som ska ge kraft och lust till invånarna, inte minst de unga.

– Nycirkusen går tillbaka till den samtida cirkusen som fanns i Europa på 1970-talet. I Sverige är Cirkus Cirkör som startade 1996 den mest kända. Nu börjar det sprida sig i Sverige.

 

Peter Åberg och Saara Ahola
Tillit. Peter Åberg och Saara Aholas akrobatiska nummer visar inte bara skicklighet och styrka utan även samspel och förtroende.

 

Duon Peter Åberg och Saara Ahola demonstrerar något av det som komma skall. Den dunkande musiken anger tempot – det är lyft, svängar, svingar och vid ett tillfälle står Saara med ena foten på Peters huvud. Akrobatik är skicklighet, styrka, samspel och tillit.

Paret ingår i cirkusföreställningen Inget kalas utan knas, som Östgötateatern rullar ut på turné genom länet i augusti och september. I Finspång ger de tre utomhusföreställningar under festivalen.

 

Julia Simon från Cirkus I Love You
Miljötänkande cirkussällskap. Producenten Julia Simon berättar att Cirkus I Love You planerar sina turnéer noga och följer årstiderna.

 

Längst upp i Bruksparken har ett cirkussällskap redan slagit läger med sina husvagnar. Vagnarna står i en ring och barn och vuxna tar det lugnt, någon spelar på en gitarr, i väntan på allvaret eller rättare sagt – det roliga.

Circus I Love You är nämligen festivalens huvudakt med åtta föreställningar. De utlovar en fartfylld men också vänlig varieté, med rullskridskor, lindans och balansakter till levande musik. Föreställningen har arbetats fram under en rad av residens i Europa och utformats för gruppens eget tält.

– Publiken är nära, artisterna gömmer sig ingenstans och vi kan inte låtsas att vi är i en annan miljö, säger franske cirkusartisten Julien Auger.

Kollegan Sade Kamppila framhåller att de vill lyfta cirkusens status. Artisterna är välutbildade, från världens främsta cirkushögskolor varav Stockholms Dans- och cirkushögskolor är en. En artist tränar i flera år på att göra ett trick så att det ser enkelt ut och kanske bara tar några sekunder.

– Vi vill komma tillbaka till cirkusens rötter, själva essensen med akrobater och musiker, understryker Julien Auger.

Han förklarar att det inte bara handlar om teknik utan också värderingar. Något som också slår igenom i att de valt att resa och bo i husvagn med sina familjer i stället för på hotell.

 

Lars Wassrin
Välkommen! Cirkusslottet 2017 gav lärdomar berättar Lars Wassrin. Årets festival  är större. Biljettpriserna har sänkts och kommunen ställer ut fler bajamajor.

 

Cirkusslottet vänder sig förstås även till barn och unga, både med föreställningar och med eget skapande. TVÅ, för de mindre barnen, har urpremiär. Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Parakrobaterna Henrik & Louise har skapat föreställningen under några veckors residens i Kulturhuset.

Den som blir sugen kan prova på cirkuskonster av olika slag. Dessutom blir det en fortsättning med föreställningar och workshops för skolorna efter festivalen.

– Det var jättepopulära att artisterna kom ut till skolorna förra året. Eleverna var redan kompisar med dem och visste hur skickliga de var, minns Anneli Egelin Tärning som arbetar med ungdomsverksamhet.

Hon funderar dessutom på hur kommunen kan underlätta för startandet av en cirkusskola i Finspång med Norrköpings Ungdomscirkus och Norrköpings Cirkus & Varieté som förebilder. Att fritidsgården Hörnan haft cirkustema i sin mobila verksamhet i sommar är fröet till en sådan verksamhet.

Bakom kulisserna, eller tältdukarna i det här fallet, pågår fler sidor av festivalen. Besökare väntas både från Östergötland och internationellt. Cirkussverige kommer, andra svenska kommuner kommer. Lars Wassrin berättar även om master class i handstående och ett seminarium – ”Hur man överlever som cirkusartist”.

– Det är dags för Sverige att börja planera för cirkus. Nycirkus Öst och Cirkusslottet tar de första stegen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Peter Åberg och Saara Ahola

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

10–19 augusti 2018
Cirkusslottet
Nycirkusfestival
Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Nycirkus Öst/Region Östergötland

FÖRESTÄLLNINGAR

Inget kalas utan knas
10, 11 & 12 augusti – Utomhusscenen

Varm akrobatshow med clowninslag kring och på en cirkusvagn. Östgötateaterns cirkustrupp stannar till på sin länsturné och behöver publikens hjälp. FRI ENTRÉ.

Circus I Love You
10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Fartfylld akrobatik med rullskridskor, lindans och hisnande balansakter till livemusik. Scenkonstkollektiv med medlemmar från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Frankrike som planlägger sin Europaturné efter årstid. Söker cirkusens rötter och turnerar med husvagnar.

I Am Somebody
10 & 11 augusti – Tältet Aurora

Teknikintensiv show som präglas av laser, optiska illusioner, videoloopar och musik i ett rasande tempo. Sirqus Alfon startade som gatuteatergrupp i Norrköping och turnerar världen över. Alla som missade dem när Hörsalen i Norrköping återinvigdes förra våren får här en ny chans.

TVÅ
11, 12, 18 & 19 augusti – Tältet Obelix

Två akrobater, en sprakande TV och en ytterrock som får liv. Urpremiär för parakrobaterna Henrik & Louises barnföreställning som arbetats fram under resicence på Kulturhuset under ett par veckor. FRI ENTRE

Pop-Up
11 & 12 augusti – Tältet Aurora

Plats på scen för Norrköpings Ungdomscirkus, Norrköpings Cirkus & Varieté och Frisksport Ljungsbro. Clownen Angela Wand presenterar de unga artisterna som visar allt från luftakrobatik och jonglering till volter och mänskliga pyramider. FRI ENTRÈ

Hairy Tales
12 & 13 augusti – Tältet Aurora

Feministisk punkcirkus som handlar om hår. M.P.A.C – Mighty Performing Arts Collectives fyra kvinnliga artister granskar samhällets hårnormer genom en komisk historia i gränslandet mellan teater, cirkus och performance.

Tutu Cube Show
13, 14, 15, 16 & 18 augusti – Utomhusscenen

Akrobatik och dans med gatuteaterns casanova Tutu Marques från Brasilien. FRI ENTRÉ

Extreme Symbiosis
13 & 14 augusti – Tältet Obelix

Föreställning med dokumentärt anslag. Publiken får följa parakrobaterna Henrik & Louise på deras livsresa och ständigt pågående träning, från rysk cirkusskola till turnéer världen över med Cirkus Cirkör.

The High Life
14 augusti – Tältet Aurora

En filosofisk föreställning som gestaltar livet i ett förhållande när den ena är på jorden och den andra i luften, bokstavligt talat. Med parakrobaterna Lalla and The Amazing Other.

Mosh Split
17, 18 & 19 augusti – Utomhusscenen

Feminism på hög nivå utlovar finska Sisus Sirkus. Föreställningen Mosh Split ges utomhus med hjälp av en 9,5 meter hög ställning med plats för trapetser och linor. FRI ENTRÉ.

ANDRA AKTIVITETER

Hörnan on tour
Olav Lunde bygger skulptur
Cirkusverkstad
Lär dig jonglera
Prova på med NUC
Barnens byggskola med BCC
Eldshow
Cirkusbio – The Greatest Showman (Kulturhuset)

LÄNKAR
Cirkusslottet hemsida Facebook program

Tagged , . Bookmark the permalink.