• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Av Kors – en bok för hopp och stöd

Av Kors
Skärgårdsvy. Två markörerspeglas i vikens vatten och leder tankarna till andra kors.

 

Till stöd för syriska flyktingar

 

RECENSION/ NORRKÖPING En bok att försjunka i. Fotografen och aforismskrivaren Joel Miller mötte medmänniskan Gabriel Külen och Av Kors uppstod. Vackra fotografier, tänkvärda formuleringar sammanfogade till en bok som säljs för att hjälpa syriska flyktingar.

Joel Miller tar kameran med sig var han går. Ofta formulerar han en fyndig, tänkvärd text till sina bilder. Gabriel Külen är den unge byggingenjören i Norrköping som startade ett barnhem i Libanon där gränserna är lika öppna som nöden är stor. Tillsammans har de gjort en bok till stöd för syriska flyktingar.

 

Av Kors
Av Kors säljs till förmån för syriska flyktingar.

 

Av Kors är en bok om hopp. Hur man förvandlar något som stod för lidande och död, till något som står för hopp och liv.

Korsfästning var det mest plågsamma och förnedrande av rättningsmetod som romarna hade. Det tog lång tid innan man dog och var mycket smärtsamt. I den tidiga kyrkan var fisken symbolen men ganska snart blev korset tecknet för kyrkan. Det ser vi om vi går in i en kyrka, där står det kors på altaret.

Men kors kan vi se överallt på de mest oväntade ställen. Jag har själv tagit många bilder på kors, på väggar, till och med i havet kan krusningar bilda ett kors. En sådan bild finns med i boken. Jag ser det som tecken på hopp.

 

Av Kors
Aforism. När du gått in i väggen kan det vara ett tecken på att du är på fel väg.

 

Det är ju just så Joel Miller gjort i sina bilder. Han har vandrat runt med sin kamera och när han sett ett kors så har han tagit en bild. Resultatet har blivit många oväntade bilder.

Av Kors är en bok att meditera över. Till varje bild finns en liten text som tillsammans med bilden blir en helhet. Men ju mer jag läser desto mer märker jag att text och bild också fungerar var för sig själv. En bok att bli stilla över och försjunka i.

Av Kors är en snygg producerad bok av Gabriel Külen med rötter i den Syrisk Ortodoxa Kyrkan i Norrköping. Man kan sammanfatta den med det som man brukar kalla kärlekens lov: ”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, men störst av dem är kärleken”.

En bok om hopp. Det behövs i en mörk värld.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Joel Miller

FOTOBOK

Av kors
Fotografi/texter: Joel Miller
Redaktör/layout/texter: Gabriel Külen

LÄNKAR
Av Kors info
Gabriel Külen artikel/Folkbladet
Joel Millers Järnets blod på Café Plaza reportage Kultursidan.nu 29/9 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.