• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Loa Falkman tog plats i Vasaparken

Loa Falkman
Med musik i bagaget. Loa Falkman kom till Vasaparken i söndags för att sjunga med Norrköpings symfoniorkester.

 

En publikfriare …och vi faller

 

RECENSION/ NORRKÖPING En publikfriare av rang är Loa Falkman. Ljumma sommarvindar blåser när publiken tar plats i Vasaparken för att lyssna på Norrköpings symfoniorkester. Med ”Musik i det gröna” sjöngs sommaren ut på söndagen.

Ljumma sommarvindar blåser när publiken bänkar sig med filtar, brassestolar och picknickkorgar i Vasaparken för att avnjuta SON och Loa Falkman. Det tisslas och tasslas i publiken om vår briljanta orkester och storheten i Loas röst, förväntningarna dallrar i luften.

Henrik Marmén, konstnärlig ledare för SON, hälsar välkommen. Han låter publiken veta att eftermiddagens konsert bjuder på smakprov från höstens program. Han slår även ett slag för konserten den 30:e augusti med SON och Vadstena-akademien. Även den är en gratiskonsert.

 

Loa Falkman sjöng med SON
Når ut. Loa Falkman sjöng bland annat Toreadorarian ur Bizets Carmen.

 

Konserten börjar pampigt med Ouvertyren från Carmen, smäktande vackert övergår den till Entr’acte akt 3. Där gör gästsolisten entré och Loa Falkman vet hur en scen ska tas. På oklanderlig franska framför han Toreadorarian. Det är inte bara hans scenpersona som är stor, hans röst svävar över Vasaparken och det är bara att njuta av skönsång och briljanta musiker.

När hans röst sticker i de långa, utdragna tonerna står jag där med ett löjligt lyckligt leende just för att det är så förbaskat bra! Det var Loa som i mina tidiga tonår fick mig att upptäcka Bizets musik och operan ”Carmen”. En fantastisk kärlekshistoria.

Loa Falkman bjuder på mycket humor i mellansnacket. Han gör anspelningar på sin andra persona, som nog många känner igen, ICA-Stig. Och – ”jag har så svag röst men min andedräkt är desto starkare”– säger han när några går fram med sina mobilkameror för att få en ögonblicksbild.

Nu reser vi till New York. Ebb/Kanders New York, New York går som en allsång genom publiken. Det avslutande ”K:et” fraserar Loa som en kyss till publiken. Han är en publikfriare och naturligtvis faller vi.

Beethovens 5:a är sådan där musik som alla känner till. Den har använts i filmer och reklam. Känner man inte igen inledningen till femman så är man antingen inte född eller död! Den är pampig och det finns allt från det ödesdigra till ett ljus långt borta.

Han fortsätter att tala om toner och intervaller och tar ett par toner och frågar orkestern hur det låter. Och får som svar inledningen till Brahms 3:e symfoni. Det är ljuvligt vackert och nostalgiskt.

 

Loa Falkman och Christoffer Nobin
Mellansnack. Dirigenten Christoffer Nobin hör Loa Falkman introducera nästa stycke.

 

Loa berättar att något av 1900-talets häftigaste musik är baserad på en saga och skrevs som balettmusik av Igor Stravinskij. Men eftersom konsten ligger i betraktarens öga eller öra så uppmanar han oss alla att nu gå in i vår egen sagovärld.

Första gången jag hörde Eldfågeln var i 5e klass. Vi fick lägga oss på golvet och blunda och efteråt skulle vi skriva en berättelse inspirerad av musiken. Min berättelse var fylld av flygande eldsprutande drakar.

Jag har hört Webbers Music of The Night från ”Phantom of The Opera” med olika sångare. Loas framförande var bra även om det finns de som gör den mäktigare.

Konserten avslutas med Kom i min famn av nationalskalden Evert Taube. Finstämt och kärleksfullt och publikens jubel.

Det blir ett extranummer – Till Havs med inlevelse och stark röst. Så sjunger folkkära artisten Loa Falkman ut Augustifesten och sommaren med SON i det gröna.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Publiken i Vasaparken

VASAPARKEN Norrköping

12 augusti 2018
Musik i det gröna
Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Christoffer Nobin
Gästsolist: Loa Falkman

PROGRAM
Bizet Uvertyr ur Carmen
Bizet Entracte till akt 3 ur Carmen
Bizet Toreadorarian ur Carmen (Votre toast je peux le rendre)
Beethoven Symfoni nr 5, sats 1
Brahms Symfoni nr 3, sats 3
Ebb/Kander New York, New York
Stravinskij Eldfågeln, sats 5-7
Webber The Phantom of the Opera: The Music of the Night
Taube Sommarnatt (Kom i min famn)

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
SON spelar Wienklassiskt och nytt reportage Kultursidan.nu 8/5 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.