• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON spelar Wienklassiskt och nytt


Ensemble. Norrköpings Symfoniorkester har många konserter framför sig under nästa spelår.

 

Wienmusik, nyskrivet och nycirkus

 

NORRKÖPING Mera av allt nästa spelår. Norrköpings Symfoniorkester kommer att spela mycket Wienklassiskt, mycket nyskrivet och ge nycirkuskonsert ihop med Östgötateatern. En satsning görs i Linköping och Johan Dalene blir Artist in Residence.

 

Rickard Söderberg
I det gröna. Rickard Söderberg kommer till Vasaparken under Augustifesten.

 

Mycket Wienklassiskt. Att spela Wienklassiker då och då är rena hälsokuren för en symfoniorkester, tillbaka till rötterna. Lägg till en Brahmssatsning ovanpå detta – väldigt mycket Brahms.

Parallellt med detta lyfts nutida tonsättare fram som till exempel Benjamin Staern, Britta Byström och Lisa Streich.

Bland förra säsongens dirigenter är bland annat Christian Kluxen, Stefan Solyom och Rafael Payare återinbjudna. Sedan kliver nya upp på pulten, som Karen Kamensek, Evan Rogister och Dalia Stasevska. Samt Brahmskännaren Karl-Heinz Steffens.

 

Alice Power
Inte bara Brahms. Alice Power spelar Mozart i oktober.

 

Årets meste solist är Norrköpingsfödde violinisten Johan Dalene som blir orkesterns Artist in Residence. Han kommer att framträda vid både större och mindre konserter – Brahms förstås. Pianisten Kirill Gerstein är solist i Brahms första pianokonsert.

Svenska och ändå världsstjärnor är sångarna Peter Mattei och Malin Byström som gästar SON under spelåret. Ur orkesterns egna led märks Filip Draglund som solist i Benjamin Staerns trumpetkonsert Surprice! och Delphine Constantin Reznik i Prattés Harpkonsert.

I programmet lyfts både äldre verk som fallit i oförtjänt glömska och nyskrivna verk av några av de främsta kompositörerna i vår tid. Bland dessa kan nämnas uruppförande av Lisa Streichs gitarrkonsert Augenlider, Andrea Tarrodis pianokonsert Stellar Clouds, Britta Byströms Notes from the City of the Sun, Anna Thorvaldsdottirs orkesterverk Aereality och Amy Beachs Pianokonsert.

I ett samarbete med kollegorna på Östgötateatern presenteras De gifta på Eiffeltornet med musik av tonsättargruppen Les Six och libretto av Jean Cocteau. En konsert som förutom orkestern innehåller även skådespelare och cirkusartister.

 

Barnens Jul med SON och Legacy Family
Nötknäpparen tillbaka. Förra julen var det premiär för streetversionen med Legacy Family. En annan återvändare är Dickensklasssikern En julsaga med Christian Zell som berättare.

 

The Allan Pettersson Project går mot sitt slut och i mars framförs Symfoni nr 12, De döda på torget, med Eric Ericsons kammarkör och Radiokören, allt under ledning av dirigenten Christian Lindberg. Detta blir symfonins första framförande i Norrköping.

Symfoniorkestern satsar i Linköping med abonnemangsserien Kortklassiker i Crusellhallen, sex timslånga konserter, utöver de konserter som ges redan i dag.

Hans Ek, som omgett populärartister med symfoniska arrangemang, lyfter med konserten Chelsea Hotel den nyskapande musik som föddes i det historiska hotellet i New York. Musik av Bob Dylan, Joni Mitchel, Patti Smith, Leonard Cohen med flera.

Men först ska Norrköpings Symfoniorkester avsluta den innevarande säsongen med en resa till Wien i juni med Allan Petterssons Sjunde symfoni i bagaget. Konserten i musikens högborg Musikverein är ett sätt att internationellt visa upp det succéartade Petterssonprojekt som orkestern, dirigenten Christian Lindberg och skivbolaget BIS arbetat med sedan 2013. Det blir också första gången som Allan Petterssons musik klingar i Musikverein.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Christian Andersson, Michael Nasberg, Björn Dahlberg

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.