• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jättebarnkör med Jojje och SON


Åka bil. Elever från Norrköpings musikklasser repeterar inför lördagens stora familjekonsert med Jojje Wadenius.

 

”Vi gjorde den musik vi gillade”

 

NORRKÖPING Favoriten är Min mask. En jättestor barnkör från musikklasserna sjunger glada, ömma, längtiga låtar med Jojje Wadenius, Trio X och Norrköpings Symfoniorkester. Några sjunger solo, andra går ut med hunden, eller fiskar. På lördag blir det på riktigt.

Barnkören är jättestor, musikklasser från årskurserna 4 och 5 på både Hagaskolan och Navestadsskolan. Symfoniorkestern måste tränga ihop sig på De Geerhallens scen. Jojje Wadenius och kompgruppen Trio X ska också få plats. Det är fredag och alla delar ska fogas ihop och fungera, sång, orkesterarrangemang och enkla men roliga scengestaltningar till några av låtarna.

 

Jojje Wadenius
”Jag kan gilla enkla saker men de ska ha en kvalitet som berör”, säger Jojje Wadenius och säger att musik varit hans forskningsobjekt i livet.

 

Elektriska ålen Elin drar igång, jazzrockig och glad. Jojje Wadenius sjunger det mesta  av låten själv, men kören trycker upp namnet ”Elin” i taket när dirigenten Christoffer Nobin markerar.

– Det var producenten Ingalill Lindgren på Sveriges Radio som hörde av sig om sex dikter av Barbro Lindgren. Jag blev så inspirerad att jag skrev musik till alla samma kväll, svarar Jojje Wadenius på frågan om hur det hela började.

Dikterna hette: Jag vill ha en hund, Mitt lilla barn, Jag är det fulaste, Mitt sår och Min mask. Så inleddes musikern Jojje Wadenius spår som tonsättare av barnvisor. Genom samarbete med välkände Anders Burman växte antalet låtar och 1969 gavs Grammisprisade albumet ”Goda’ Goda’ ” ut med många av de låtar som nu är med på konserten.

Jojje Wadenius band Made in Sweden spelade på skivan. Det hörs. Där är sköna basgångar, små jazziga gitarrsolon och stadiga trummor.

– Vi gjorde den musik vi gillade och tänkte inte så mycket på det, kommenterar Jojje Wadenius som redan då hade en bredd i sin musik med jazz, fusion, progrock, storband och lite till.

Några av låtarna, som Åka bil och Inte ens min fröken är tillkomna betydligt senare. Albumet ”Zzoppa” kom på 1990-talet när Jojje samarbetade med Kenneth Gärdestad.

– Kenneth kände att han måste fråga Ted om lov, minns Jojje.

 

Norrköpings musikklasser åk 4–5 Hagaskolan och Navestadsskolan
Jättekören. Eleverna från Norrköpings musikklasser har lärt sig många nya låtar från Jojje Wadenius låtskatt.

 

– Det känns som att Jojje är kult, en legend, svarar Symfoniorkesterns Kristina Holm Danielsson, pedagog med ansvar för barn & ungdom, på frågan om varför SON gör en konsert med musikern Georg ”Jojje” Wadenius.

När jag frågar Matteus Is och Leah Norén, som går i klass 4 C på Navestadsskolan, om de känt till någon eller några låtar innan de börjat sjunga dem inför konserten är svaret nej. För dem var musiken helt ny.

– Jamen just därför, kontrar Kristina Holm Danielsson som fick upp öronen för låtar som Mitt lilla barn och Jag är det fulaste när albumet ”Jojjes klassiska barnvisor” släpptes för tre år sedan, nu med arrangemang för kompband och symfoniorkester.

Det Grammisnominerade albumet spelades in med Göteborgs Symfoniker och Trio X. Dirigent då som nu var Christoffer Nobin, välkänd gästdirigent i Norrköping.

– Det är alltid roligt att vara här, säger Christoffer Nobin, som även ledde årets kaffekonsert för nya svenskar tidigare i veckan. Då med en låt från hans egen musik till konserten ”Nasse hittar en stol” som gavs för yngre barn för två år sedan.

– Det var orkestern ville ha med den, framhåller Christoffer Nobin.

 

Elever från Norrköpings Musikklasser
Min mask. En favoritlåt med många rim.

 

– Jag tycker det är kluriga och roliga texter. Och musiken ligger på en helt annan nivå än mycket som görs för barn i dag. Det är viktigt att göra på riktigt för barn, med kvalitet, understryker Kristina Holm Danielsson.

Matteus Is och Leah Norén har i alla fall en klar favoritlåt.

Min mask. För den rimmar mycket och den är bra, säger Matteus Is.

– Den är rolig att sjunga, tillägger Leah Norén.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Jojje Wadenius och Trio X

DE GEERHALLEN Norrköping

26 januari 2019 kl 15
Jojje Wadenius
Familjekonsert
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Christoffer Nobin
Solist: Jojje Wadenius gitarr, sång
Kompgrupp: Trio X
Barnkör: från Norrköpings musikklasser åk 4–5 Hagaskolan och Navestadsskolan

PROGRAM
Musik av Jojje Wadenius.
Texter av Barbro Lindgren, Kenneth Gärdestad, Olle Landström och James Hollingworth

FOAJÉN från kl 13.30
Pyssel
Kulturskolans ungdomsorkester NUSO

LÄNKAR
Jojje Wadenius Wikipedia
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Stenhammarvinnarna tillbaka hos SON reportage Kultursidan.nu 4/1 2019
SON spelar Wienklassiskt och nytt reportage Kultursidan.nu 8/5 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.