• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Knickedicks skåp står på Hallarnas gård (recension)

 Augustifamiljen
I augustimånens sken. Inte. Augustifamiljen kompade först Ebbot Lundberg och Daniel Lemma innan bandet avslutade Knickedick med egen sittning.

 

Månadens överkompetenta coverband

 

För trettonde gången sammanlagt och för andra gången på kulturkvarteret Hallarna bjöd Knickedick in till musikfest. Nu gick folk man ur huse och fyllde upp den mysiga innergården. En blandning av lokala och nationella artister lät tonerna studsa mellan huskropparna. Här ska skåpet stå. På samma plats som helgen innan då guvernören firade tvåårsjubileum – men nu med publik.

Språkintros källarband

Att använda musik som hjälpmedel för nyanlända invandrare är förstås ett jättebra sätt att förena där inte orden räcker till. Försöket växte ur sina ramar och blev viralt genom tolkningen av Håkan Hellströms Bara dårar rusar in som snart nått 10.000 visningar på YouTube.

På Knickedick visar ungdomarna att de klarar sig utan videoeffekter. Soloframträdanden av Ali Re, Miryam Lawo med flera lyfter föreställningen ytterligare. Steppartisterna Soul Tap från Riga är ett kul inslag, men de tillför egentligen ingenting. Avslutningslåten är den självklara.

 

Språkintros källarband
Slagkraft. Språkintros källarband slog på trumman för integration med musikens hjälp.

 

Simon Kuylenstierna

Livet på landet är inget för den vekmagade. Simon visar att det kan vara både rock’n’roll och tufft. Han har bara släppt en låt än, men att det finns fler att ta av visar han här. Sen har han det ju i generna, men det ska vi inte tjata om. Vi får ett tight och ösigt set som avslutas med genombrottet Taxfree.

Bulgarisk sprit och butterflykniv
Vi ville leva taxfree

 

Maj Monet

Här ska vi inte heller tjata om gener, även om Love Frisendahl är bror till Petter med samma efternamn i Björnstammen. Eller att banden samarbetat en del. Framför allt har de gjort låten Country tillsammans. Den lät tunt när Björnstammen spelade den ensam, berättar deras far (med ett annat efternamn) för mig innan spelningen. Det gör den faktiskt här med, märker jag senare.

De inleder med Danstävling och är som bäst i 6-700 dar. Allt är förlåtet och 1980-talet kom tillbaka för synthfest. Love Frisendahl, Johan Schön & Signe Bankefors är förstärkta med Ebba Salomonsson och Erik (tror jag han hette, snart berättar någon). Det ger fyra synthar och en gitarr. Det ger ingen plats för vacuum. Och de står på egna ben.

Ebbot Lundberg

Till min förvåning hittar jag Ebbot säljandes sina skivor från ett bord bredvid scenen medan Augustifamiljen spelar. Detta är fjärran från världsturnéer och roadisar. Kanske vill han ha direktkontakt med sina fans. Men kaftanen är fläckig och han ser trött ut.

Så reser han sig plötsligt, stoppar hundralapparna i fickan och tar några raska steg upp på scenen och utbrister i Did you give the world some love today baby (en cover av halvokända Doris låt från 1970). Så fortsätter han (!) med nya To be continued. Det vore synd att säga att han är i högform, men ibland blixtrar han till och blir rent av demonisk. Dock är det ljusår från spelningen på Munken in the Park 2014, men hans besatta utstrålning kan ingen ta ifrån honom.

 

Daniel Lemma
Spelglädje. Daniel Lemmas röst dryper av soul.

 

Daniel Lemma

Jag missade Lemma på Öland Roots en månad tidigare för att han spelade så okristligt tidigt (13.00), men det var tur att jag fick en andra chans. Han är en halvudda fågel på en reggaefestival med en röst som dryper av soul, men här är han rätt man på rätt plats.

Bäst bevisar han det kanske i Sam Cookes Having a party, men han verkligen utstrålar spelglädje hela tiden. Den egna hiten If I used to love you drar han av redan som andra nummer, så är det gjort. När han är klar med egna nummer vägrar han lämna scenen och kompar kompbandet på tamburin.

Augustifamiljen

Limmet som håller ihop kvällen från kl 21.30 och framåt heter Augustifamiljen – kända från ett tävlingsprogram på TV som överlevt sig själv (och man väntar sig hela tiden att höra Kristian Luuk utbrista ”Är dom inte fantastiska!”). Dessutom är de kända som Håkan Hellströms band på Ullevi, och det är ju skapliga meriter.

Förutom att de kompar Ebbot under två set och Lemma under ett så kör de oavbrutet på med covers som No expectations av Stones, Here comes your man av Pixies och pärlor av Alice Cooper, Van Morrison och George Gershwin för att nå en kulmen i en dylandsk I shall be released. Överkompetent för att vara ett coverband.

© Text och foto: Michael Strandhed

SPRÅKINTROS KÄLLARBAND – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SIMON KUYLENSTIERNA – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MAJ MONET – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

EBBOT LUNDBERG – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DANIEL LEMMA – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

AUGUSTIFAMILJEN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HALLARNA Norrköping

5 augusti 2016 

Knickedick
Musikfestival


Arr: Knickedick

AKTER
Språkintros källarband
Simon Kuylenstierna
Maj Monet
Ebbot Lundberg
Daniel Lemma
Augustifamiljen

LÄNKAR
Språkintros källarband Dårar/YouTube Knickedick/YouTube
Simon Kuylenstierna Facebook Taxfree/YouTube
Maj Monet hemsida Facebook  Spotify
Ebbot Lundberg info Facebook Doris/YouTube
Daniel Lemma hemsida Facebook
Augustifamiljen hemsida Facebook
Knickedick hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Knickedicks skåp står på Hallarnas gård (recension)

  1. Pingback: Location East med up & coming-artister – KULTURSIDAN.nu