• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla: Gavin James i vemodets dunkel (recension)


Sorgmod. Gavin James i Junotältets dunkel. Borta är det stora musikakternas larm, en man och hans akustiska gitarr som förmår röra publikens hjärtan.

 

Det känns som om utvecklingen går baklänges

 

RECENSION/NORRKÖPING Han går upp i falsett. Gavin James har lockat in merparten av den yngre kvinnliga Bråvallapubliken i tältdunklet. Är det tårar som blänker när han besjunger sin sorg och sin ensamhet. Men varför ökar Bråvalla på ölutbudet?

 

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

29 juni 2017
Scen: Juno

Gavin James

singer/songwriter

 

Från överproducerad platta till ensam man med gitarr. Nästan. Han har en klaviaturspelare bakom ryggen. Men borta är alla trummor och körer med överdriven auto-tune. I stället har vi en mysig engelsman som inte så lite påminner om Ed Sheeran. Ja, han har ju turnerat med honom, så jämförelsen är inte långsökt.

 

Gavin James
Stilla ljus. Junotältet ger en intim scen för mindre akter.

 

Är det inte också övervägande unga flickor i publiken? Som lockats hit av hans vemodiga kärlekssånger. Det är svårt att se i mörkret på scenen Juno. Ändå är det solljus och mitt på dagen. Men i år har man bestämt att den ska vara en tältscen, och en mörk sådan. Den kommer att bli populär under morgondagens ihållande regnande. Det är en prognos jag ställer.

En annan nyhet för i år är att man har slutat hyckla. I stället har man valt den cyniska vägen. Jag ser nämligen att man har en bar i hörnet. Tidigare har man varit tvungen att ta sig till områdets centrala del för den enda baren. Men nu ska här krängas mer bärs!

Fast det är inget Gavin lider av i denna tidiga timme. Den unga publiken har sina ögon riktade mot scenen och suckar djupt varje gång han går upp i falsett. Och när han i Remember me sjunger:

– I was yours and you were mine
Now I just sleep all day
Dreaming that you’ll steal me away

…ja, då tycker jag det blänker lite tårar i mörkret. Och när han i Nervous (The Ooooh song) ska ha publiken att sjunga… (ja, gissa) då blir jag lite nervös. Kanske är det för sockersött för min diabetes. Kanske beror det på att bob hund spelar på en scen längre bort. Fotografen har tagit rätt beslut och gått dit i stället. Varför ska jag stå här i mörkret med myror i kroppen?

 

Gavin James
Säkerhet och ordning. Vakterna skyddar artisterna mot oönskade besök uppe på scenen.

 

På Luna har bob hund spelat så att strömmen har gått, så jag har inte missat så mycket. Thomas Öberg är i högform och staplar högtalare på varandra för att ha något att klättra på. Dagen till ära har han tagit på läppstift. Mitt lyckliga leende hakar upp sig i ett fånigt flin. Det är inte lätt att behärska en publik i solsken, men det kan det här gänget.

Här upptäcker jag ännu en nyhet för i år – man får numera ta med sig öl till det inhägnade området närmast scenen. Är det så Bråvallafestivalen gör för att bekämpa fylla och oönskat tafsande? Det känns som om utvecklingen går baklänges.

– Demokratin är inte död, den bara luktar konstigt.

Och efter det kommer Nu är det väl ändå revolution på gång? Deras texter kan verka kryptiska, men i mellansnacket är bob hund politiska. Och att de sedan som sista extranummer spelar Tralala, Lilla Molntuss (en låt de under många år aldrig spelade live), då är det fler än jag som ler stort.

Men det var ju inte dem jag skulle recensera… det var ju Gavin James. Han var säkert bra.

Och nu går jag till Of Mice and Men… nähä, det var inställt.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Gavin James hemsida Facebook
Bråvalla Festival hemsida biljetter  Facebook  FB-evenemang

ONSDAG 28 JUNI
Bråvalla: Scooters trista stripklubb recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Sabaton i krigets larm och damm recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Skindred, Bamse & publiken recension Kultursidan.nu 29/6 2017

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Femte Bråvallafestivalen lyfter igen reportage Kultursidan.nu 28/6 2017
Håkan Hellström Bråvallas sista headline KortNytt Kultursidan.nu 23/4 2017
Bamse med vänner inleder på Bråvalla KortNytt Kultursidan.nu 24/2 2017
Laleh tillbaka till Bråvalla i sommar KortNytt Kultursidan.nu 25/1 2016
Ellie Goulding till Bråvalla festival KortNytt Kultursidan.nu 19/12 2016
Bråvalla festival firar fem med fyra och sex artikel Kultursidan.nu 5/12 2016

Bookmark the permalink.

Comments are closed.