• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Femte Bråvallafestivalen lyfter igen


Lugnet före stormen. Nu börjar Bråvalla för Sandra Wall och ytterligare sådär en 50.000 besökare.

 

”Det var ju en jätterolig chock”

 

NORRKÖPING ”Folklivet är det viktigaste.” Idag inleds årets Bråvallafestival, den femte i ordningen. Förra årets förfest för camparna har blivit en uppvärmningskväll för alla. Fyra dagar fyllda av musik, stand up, tivoli och aktiviteter. Sandra Wall har varit med alla åren, i år återvänder hon i en ny roll.

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

28 juni – 1 juli 2017
Bråvalla festival

 

Bråvallafestivalen har blivit en del av Norrköping. Knappt är midsommar över förrän det byggs upp en jättestad av stora scener och små tält på det gamla militärflygfältet. Och en jättepublik som räknas i tiotusenden, varje dag. Med och utan regnponchos.

Nu är det dags igen. Tivolihjulet som ger Bråvallafestivalen dess egen skyline. De långa promenaderna mellan scenerna. Musiken. Humorn. Musiken. Eldshowerna. Uppvisningarna. De utklädda. Leran.

Vi vet vad vi har att vänta oss. Som Håkan Hellström, äntligen, efter att ha varit den mest önskade i alla år. Han ska inte bara sjunga, han ska avtäcka sin egen skulptur, en version av Oscar Reuterswärds Pistolen med knut. För att inte tala om Bamse, som är årets inledande Norrköpingsakt på Sensation ikväll.

Annat var det då. Första gången.

 

Sandra Wall
Reporterliv. Sandra Wall i presscentret under en av de tidigare Bråvallafestivalerna.

 

– Det var ju en jätterolig chock. Den första presskonferensen gjorde oss nyfikna men vi förstod ännu inte hur stort det var. När de första headlinerna släppts stod det klart och jag skrev ”Nu har Cirkus Scorpio landat” i min första krönika.

Musikhuvudstad Norrköpings projektledare Sandra Wall var nöjesreporter när den allra första Bråvallafestivalen drog igång 2013. Varje festival har hon jobbat hårt, recenserat musikakter, gjort intervjuer backstage men mest kanske suttit fastnaglad i presshangaren och gjort sidor. Arbetsförhållandena var inte helt enkla första året, ingen uppkoppling ute på fältet – minns ni att mobilnätet låg nere och sms tog timmar på sig att nå fram – och enda bredbandsuppkopplingen var i presshangaren som låg lite vid sidan om.

– Redan från början insåg jag att folklivet var det viktigaste att bevaka, berättar Sandra Wall vars dåvarande arbetsgivare Norrköpings Tidningar satsade på papper, web och tv med en styrka på 10 personer (förra året hade de växlat upp till 40).

Jo, Kultursidan.nu hårdsatsade också, vi var fyra personer som trampade i lervällingen. Vi liknade festivalen vid ett gigantiskt ufo som landat på det gamla militärflygfältet – det var en annan värld än vi var vana vid. Plötsligt kom de stora artisterna inom den hårda musiken – Ghost – och den innerliga – Eva Dahlgren – och många många fler på en och samma gång. Ett års bokningar på tre dagar.

– Vi har blivit bortskämda med bokningar genom åren, konstaterar Sandra Wall.

Alltid några riktigt stora utländska namn. Robbie Wiliams. Iron Maiden. Flera svenska. Lars Winnerbäck, Zara Larsson. Och så alla de där som överraskar. Sabina Ddumba och några hundra mindre musikakter. Nu börjar de komma igen. Laleh, Gogol Bordello, Danko Jones, Passenger och Hurula, energiknippet som skaffat klippkort till Norrköping.

 

Bråvalla
Folkliv på nöjesfältet. Solen sjunker, karusellerna har tänt upp.

 

Efter fyra år som journalist har Sandra Wall övergått i kommunens tjänst. Sandra är projektledare för Musikhuvudstad Norrköping. Hon slipper det tunga ansvaret för att samarbeta med Bråvallaarrangören FKP Scorpio, det gör Upplev Norrköping. I stället för att sitta fast i presscentret blir det festivalområdets Norrköpingslounge, mitt i händelsernas centrum. För händer gör det – film, radio, foto och sociala media förstås.

Något hon vill lyfta fram är Visualiseringscenter C:s filminspelning under Bråvalla. Visualiseringscenter C filmar musikfestivalen med 360-graderskameror tillsammans med Teknomedia. Resultatet lär bli en musik- och festivalupplevelse utöver det vanliga.

– En ”hälsning från Norrköping”, säger Sandra Wall.

Sandra har också ett finger med i spelet i första utgåvan av en podcast med tema Musikhuvudstaden som görs av fyra studenter vid Linköpings universitet.

Blickar hon framåt i tiden ska Bråvallafestivalen märkas allt mer inne i Norrköping, inte bara ute på Bråvalla. Ett Dayparty inne i Norrköping ska ge festivalkänsla även för dem som inte är i stadens nordvästra hörn. Och det är bara början.

Musikhuvudstad Norrköping är mer än bara Sveriges största festival i dagarna fyra. Samma dag som Bråvallafestivalen startar lanserar hon Musikhuvudstadens egen Facebooksida, där något ska hända varje dag på året. Allra första inlägget handlar om alternativrockbandet Normandie, med norrköpingskillen Jesper Malmberg på trummor.

– Jag vill puffa för liveevenemang.

Nu då? Vad ser du fram emot själv under Bråvallafestivalen?

– Mina topp tre är Ellie Goulding, en personlig favorit. The Killers, som är en nostalgitripp. Och så The Chainsmokers som är världens häftigaste musikakt. Men det är också roligt att det är mycket skratt i år, med Filip & Fredrik.

Ja just det, humorakterna tar plats i Norrköpings lounge i år – igen.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Samuel Sandelin och Sandra Wall/Peter Holgersson

LÄNKAR
Musikhuvudstaden Norrköping Facebook
Bråvalla Festival hemsida biljetter  Facebook  FB-evenemang

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Håkan Hellström Bråvallas sista headline KortNytt Kultursidan.nu 23/4 2017
Bamse med vänner inleder på Bråvalla KortNytt Kultursidan.nu 24/2 2017
Laleh tillbaka till Bråvalla i sommar KortNytt Kultursidan.nu 25/1 2016
Ellie Goulding till Bråvalla festival KortNytt Kultursidan.nu 19/12 2016
Bråvalla festival firar fem med fyra och sex artikel Kultursidan.nu 5/12 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.