• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Strax får han Tjocka släkten på halsen


Rollbyten. Lotta Månsson spelar nya husan Magda, John Hedman är vedhuggaren August som raskt blivit hovmästare medan Frippe Pettersson är portvakten Adde som just klätt upp sig till direktör Furuheden. Tjocka släkten spelas i Knäppingsborg i juli.

 

”Folklustspel är svensk sommar”

 

NORRKÖPING Förväxlingsfars. Tjocka släkten är en av Gideon Wahlbergs allra bästa pjäser, tycker Frippe Pettersson som regisserar årets folklustspel i Knäppingsborg. Hemmaplan för Kalbokultur som flyttar in i det lilla huset på riktigt vid premiären. Föreställningen spelas så gott som hela juli.

– Vi har blivit med hus, säger Fredrik Pettersson belåtet och visar runt i huset med de många små rummet som blir Kalbokulturs kontor, förråd och repetitionslokal från 1 juli.

De har redan börjat bo in sig. Trängs i soffan i väntan på sminkning, hjälps åt med hängslen och veck på kjolen. Nu stiger tempot inför lördagens premiär. Tretton skådespelare ska ge liv åt 1930-talets förvecklingar, romantik och galenskaper signerat Gideon Wahlberg.

 

Frippe Pettersson regisserar
I eget hus. Efter att ha repat hos Fotografica i Strömparken i flera år har Kalbokultur tagit steget till att hyra hela ovanvåningen i det lilla huset vid torget i Knäppingsborg. Inte undra på att regissör Frippe Pettersson ser nöjd ut.

 

Tjocka släkten är en av de riktigt bra pjäserna av Gideon Wahlberg. Bra manus och bra sånger som för handlingen framåt. Den är mer av fars än Söderkåkar, som har en mer allvarlig underton, menar Frippe Pettersson.

Som så ofta ryms spänning mellan sociala klasser eller mellan Tokstollar och högfärdsblåsor, som är pjäsens sällan uttalade undertitel. När direktör Furuhed reser bort ska portvakten Adde, spelad av just Frippe, se till huset och visa nya chauffören till rätta. Men då visste ingen att Abbes fru Fina skulle få finbesök från Mjölby… och strax dyker fler figurer upp.

 

Anna Andersson, sminkcoach
Sminkproffs. Anna Andersson minns hur erfarna skådespelare, även professionella, delade med sig av sitt kunnande till de unga när hon började på Arbis. Nu är det hennes tur att lära unga skådespelare, som Ellen Mattsson, att gestalta rätt tidsperiod genom smink och frisyr.

 

– Tänk att det är 17 år sedan jag var med första gången och du sminkade mig – vilken lyx, säger Lotta Månsson till Anna Andersson.

För Lotta Månsson blir det tredje gången gillt hon spelar med i Tjocka släkten. Något hon delar med Frippe Pettersson och kanske någon mer i den stora ensemblen. För här är riktiga gamla scenrävar som varit med på Arbis och i Cederdalen. En och annan har också spelat i Söderköping och på Vikbolandet. Raskt kliver de in i mer eller mindre knepiga roller.

Det var på Arbis då Anna Andersson var ung sminkös och lärde upp sig under skicklige Robin Karlssons ledning. Nu jobbar hon som maskör och perukmakare på Östgötateatern men återvänder gärna till rötterna när gamla vänner kallar.

– Det är fantastiskt roligt. Folklustspel är sommar, svensk sommar, även när det regnar, säger hon.

Här är Anna Andersson ansvarig för mask och bestämmer vilket smink de olika rollerna ska ha. Men som sminkcoach ser hon till att skådespelarna klarar sig utan hennes hjälp under spelperioden och lär dem att både sminka och fixa frisyrerna själva.

– Kostymerna som Kerstin Hedman plockat fram ger förutsättningarna och så gör jag det som går. Jag vill ge känslan av 1930-talet med lite lagda frisyrer och runda ögonbryn, som var på modet då.

 

Gerda
Fräknar. Lieze Broeders spelar Gerda som kommer på besök tillsammans med sina föräldrar. Det är en rolig roll som sticker ut och som innehåller ett visst mått av romantik.

 

Lieze Broeders har småblommig bomullsklänning och basker på lockarna. Anna Andersson har prickat ansiktet med glada fräknar. Lieze spelar Gerda, dottern i just den där släkten som kommer och hälsar på. Naturligtvis blir det romantik för Gerdas del.

– Jag blir kär i en kille jag se en gång och sedan möter igen, avslöjar hon och berättar att Gerda är skriven på ett sätt som gör att hon ska sticka ut.

Gerda ses först i andra akten tillsammans med föräldrarna som alltså kommer från Mjölby där pappan har sin verksamhet.

– Första gången jag läste manus var det en mindre roll än jag tänkt. Men jag är glad, jag hade inte velat göra någon annan roll.

Själv kommer Lieze Broeders från Växjö och har nu siktet inställt på musikalutbildning i Stockholm i höst, tre år hos SMU på Base23. Efter gymnasiet mellanlandade Lieze på Bjärnums folkhögskola innan hon kom till Norrköping. Här har hon gett sig i seriös dramatik med Nerd Productions och dessutom utvecklat dansen i danskompaniet House of Silfver. Varför folklustspel i sommar?

– Innan jag kom till Norrköping hade jag gjort flera roliga roller, säger hon och nämner Tracy i musikalen Hairspray. Det här är som att komma tillbaka. Impulserna känns naturliga, det känns som att det är jag som är där.

Hon trivs i Kalbogänget, som till stora delar är samma personer som var med i Largo Desolato med Nerd Productions. Och det märks att hon uppskattar Frippe Pettersson som regissör.

– Man kan slappna av, får vara sig själv och komma med inputs och förslag. Det är ingen prestationsångest, alla har roligt tillsammans.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KNÄPPINGSBORG Norrköping

1 – 22 juli 2017
Tjocka släkten
Folklustspel av Gideon Wahlberg
Regi: Fredrik Pettersson
Scenografi: John Hedman och Frippe Petterson
Kostym och rekvisita: Kerstin Hedman
Mask: Anna Andersson
Kapellmästare: Alexandre Ambec
Prod: Kalbokultur

SKÅDESPELARE
Fredrik Pettersson
Anki Wastesson
Jenny Silfvenius
Jakob Sjöberg
John Hedman
Lotta Månsson
Janne Gustavsson
Annicka Ljung
Lieze Broeders
Johan Pettersson
Elias Dahlgren
Ellen Mattsson
J-B Olofsson

LÄNKAR
Kalbokultur hemsida Facebook FB-evenemang
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.