• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SRF sätter punkt på Kaktusplanteringen


Käpprätt. Synskadades riksförbund firar 100 år i Norrköping. Föreningen står i centrum för årets Kaktusplantering i Carl Johans park, i alfabetisk-numerisk text, i punktskrift och med sin symbol – en man och en kvinna som använder käppteknik.

 

”Nu förstår vi att vi syns och märks”

 

NORRKÖPING Från fattiga stackare till jämlika medborgare. 100-årsjubilerande Synskadades Riksförbund i Norrköping är årets motiv för Kaktusplanteringen i Carl Johans park. I Hörsalsparken får en annan 100-åring, Vänsterpartiet, sticka upp.

– Det är en stor ära för mig att stå här idag och känna mig så stolt. Stolt över min förening, stolt över att få ett så här fint utnämnande av kommunen, sade Synskadades riksförbunds lokalaordförande Monica Ericsson när årets Kaktusplantering invigdes.

Det är nämligen den föreningens emblem – text, symbol och punktskrift – som står i centrum i Kaktusplanteringen vid Strömmen denna sommar. På riksplanet bildades De blindas förening 1889, Norrköpings blindförening var inte riktigt lika tidig men startades alltså 1917. 1976 bytte organisationen namn till Synskadades riksförbund. Till Synskadades riksförening i Norrköping hör 240 medlemmar från Norrköping, Söderköping, Finspång och Valdemarsvik.

– Ibland när vi jobbar med intressepolitiska frågor, kan man känna att man inte kommer någonstans. Men på det här viset, med planteringen, förstår vi att det vi gör på något sätt syns och märks, fortsatte hon.

 

Landskapsarkitekt Klara Jarstad
Kaktushistoria sedan 1926. Landskapsarkitekt Klara Jarstad berättade om sjökaptenen som hämtade hem så många kaktusar att han till slut måste skänka dem till Norrköpings stad. Till vänster ses tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson, assisterad av Gunnar Bredin.

 

Att förbundet verkligen gjort skillnad uppmärksammade tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson. Hon redovisade juryns val bland de många organisationer som ansökt om hedersplatsen i Carl Johans park.

– Vi fastnade för Synskadades riksförbund, som fyller 100 år och som länge kämpat för att ta tillvara medlemmarnas rättigheter och möjligheter. På den tiden var det inte ovanligt att blinda fick sitta utanför affärer och tigga pengar för sitt livsuppehälle. Man var helt utlämnad till samhället för att överleva om man inte hade släktingar som hjälpte till.

– Så för vår del var det ganska enkelt beslut att hylla Synskadades riksförbund för deras jättefina arbete de gjort under åren och fortfarande gör, sade Karin Jonsson.

 

Detalj
Bestickande. Detaljstudier visar att kaktusplanteringen gjorts till ett riktigt smycke.

 

Som traditionen bjöd vid invigningen torsdagen före midsommar så regnade det. Paraplyerna bildade tak och tre ungdomar blåste fanfar. Klara Jarstad, landskapsingenjör, berättade om Kaktusplanteringens historia.

De tre som arbetat med motivet och utplanteringen är Jessica Andersson Dahlgren, Tyra Åkesson och Annica Rydh.

En annan 100-åring, Vänsterpartiet, får i år pryda Hörsalsparkens kaktusplantering.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KAKTUSGRUPPEN Norrköping

Sommaren 2017
Synskadades Riksförbund i Norrköping 100 år
Prod: Tekniska kontoret, Norrköpings kommun

HÖRSALSPARKEN

Vänsterpartiet 100 år

LÄNKAR
Synskadades Riksförbund hemsida
Carl Johans park hemsida Kaktusplanteringen

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.