• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KSM-studenter gjorde filmer för läsning


Läsprojekt. Under våren har Gabriella Norenius tillsammans med andra KSM-studenter genomfört ett filmprojekt som handlar om läsning.

 

”Jag går på sidan av och tittar på”

 

NORRKÖPING Jag läser. Vi läsare. Fem KSM-studenter frågar fem personer om när och hur de läser. En polis, en kyrkogårdsarbetare, en skejtare berättar om sig själva, sina intressen och hur de ser på läsning. Fem korta filmer ligger på Facebooksidan ”Jag läser”.

Den här våren har andraårsstudenterna på KSM, Kultur, Samhälle och Mediegestaltning vid Linköpings Universitet ett stort projektarbete att utföra. Det här gänget ville göra något utåtriktat och bestämde sig för att det skulle handla om läsning.

Jag träffar Gabriella Norenius på Stadsbiblioteket, var annars. Hon är producenten och den som gjort själva intervjuerna. Fast frågorna har de klippt bort, ett smart grepp. Svaren blir som mer personliga berättelser.

– Vi vill få fram att läsning är för alla, säger Gabriella. Att det inte är bara personer med en massa böcker i en bokhylla bakom sig som läser utan att alla gör det, var och en på sitt sätt.

Därför har de valt att presentera personerna i deras vardag eller med deras intresse.

”När jag läser, om det är en bra bok som tilltalar mig, så är jag med i berättelsen. Jag går på sidan av och tittar på. Man kommer i kontakt med sitt inre litegrann tycker jag.” Så säger kyrkvaktmästaren Ola Gruvaeus som filmarna följer med i arbetet i kyrkan och på kyrkogården.

 

Ola Gruvaeus
Krattar fint till helgen. Kyrkvaktmästaren Ola Gruvaeus fångades av Tolkientrilogin som ung.

 

De fem KSM-studenterna hade just bildat grupp och bestämt att de ville använda filmmediet när någon kastade fram förslaget – ”Skulle det inte vara coolt att låta en polis prata om böcker?”. Alla höll med och de mejlade polismyndigheten och fick svar.

”En vanlig dag ser ut som att jag kallar folk till förhör och frivilliga topsningar i det ärendet som jag håller på med”, berättar polisen Henrik Jansén.

– Jag frågar vem de är, deras relation till läsning och när de läser och om de har något speciellt läsminne. Då kommer det fram andra saker som varit väldigt fina, berättar Gabriella Norenius.

Roller derbytjejen Malin Eringstad berättar om hur hon hjälpte sin kusin med dyslexi att läsa genom att skriva av böckerna om Harry Potter och förstora upp den. Men det tog för lång tid så till slut läste kusinen själv ändå.

Mattias Malm, sångare i (gulliga) hårdrockbandet Skrollan, talar om skillnaden mellan läsandet och verkligheten. ”Jag tycker om att bo i mitt eget huvud och med böcker får man upp bilder i huvudet och det är den upplevelsen jag tycker om.”

Zorba Asplund uppmärksammar att i olika världar är det olika saker som gäller. I skejtparken kan böcker ses som något töntigt. Tänk om det låg ett bibliotek precis bredvid så att den som skejtat sig trött bara kunde gå in och läsa en stund, fantiserar Zorba.

”Om det är en riktigt bra bok. Med bra musik i lurarna. Då njuter jag.”, säger Zorba.

 

Mattias Malm
Sångare. Mattias Malm gillar fantasylitteratur.

 

– Jag tycker om böcker, om papper, att bläddra. Hade jag läst mer med läsplatta skulle jag nog vara mer bekväm med det, reflekterar Gabriella Norenius.

Hon tittar efter hur många sidor det är i boken hon tänker låna, Biografin om Astrid Lindgren, Denna dagen ett liv är på 420 sidor. Terminen som andraårsstudent på KSM är till ända. Då har hon äntligen egen lästid, efter studiernas pluggande.

– När vi skrev våra uppsatser så läste vi mycket böcker för att verkligen kunna vårt ämne. Vi har alla tunga ryggsäckar, säger hon.

Vad betyder läsningen för dig? Frågan som hon ställt till andra får hon själv besvara:

– Till stor del är den en verklighetsflykt. En ut-flykt snarare än en flykt-flykt.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Filmstill: Christoffer Mannsdorf Djurberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄSPROJEKT

Våren 2017
Jag läser
KSM-projekt

Gabriella Norenius, producent, intervjuer
Christoffer Mannsdorf, Djurberg och Olle Borg, film
Sarah Witshard och Axel Gruvæ, Kommunikation, PR

LÄNKAR
Jag läser Facebook
KSM hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.