• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bråvalla: Adept kör hårt så det ryker (recension)


Värmetillskott. Pyrotekniken hålls på en sparsam nivå när Adept går ut på Panoramas scen klockan två på torsdagseftermiddagen.

 

Värmen känns ända fram till mig

 

RECENSION/NORRKÖPING Höga eldpelare skjuter rytmiskt upp i luften. Trummor, bas och gitarr dånar blytungt, att det faktiskt också är välkomponerat når bättre ut vid sidan av scenen än till Adepts publik framför.

BRÅVALLA FESTIVAL Norrköping

29 juni 2017
Scen: Panorama

Adept

Metalcore

 

Så var det då dags för det femte årets upplaga av Bråvallafestivalen. Lika många år har jag haft glädjen att få vara med att skriva och tycka. Först ut, för min del, är det svenska bandet Adept. Metalcore är kanske inte den musikstil som ligger mig varmast om hjärtat, men det ska inte göra någon skillnad. Jag skriver om det jag hör och ser just nu.

Bandet bildades år 2004 och hör hemma i trakten kring Vagnhärad och Trosa. Medlemmar i bandet är Robert Ljung, sång, Filip Brandelius, bas, Gustav Lithammer, gitarr, Jerry Repo, gitarr, och Gabriel Hellmark, trummor

Det börjar med en dov baston, trummisen kliver upp på sitt podium, sträcker armarna i luften och möts av publikens jubel. Allt känns precis som det ska. De är absolut inte ensamma om det. Idag använder många ”live-akter” förinspelat ljud som blandas med det riktiga levande. Det blir ganska uppenbart då några sångstämmor plötsligt hörs, utan att någon verkar vara ansvarig för dessa.

Så brakar allt igång. Det är blytungt, volymstarkt på gränsen till för mycket. Bandet springer runt på scenen och ”headbangar” så risken för whiplashskador är överhängande. Det är tursamt att alla kör trådlöst.

 

Adept
Headbanging. Filip Brandelius har det hår som krävs.

 

Höga pelare av eld skjuter rytmiskt upp i luften vid scenens framkant och värmen känns ända fram till mig, tjugofem meter därifrån. Annars är ljuseffekterna ganska sparsamma. I fullt dagsljus gör det sig liksom bara inte.

Jag går från min plats framför scenen till sidan av den, en bit bort. Nu hörs gitarristernas bidrag till musiken med betydligt större tydlighet. Det låter mycket bättre här och balansen är faktiskt bättre. Lite tråkigt att det ska vara så svårt att få ett riktigt bra ljud framför scenen. Min egen teori är att det är för starkt, att man går över en gräns där allt riskerar att gröta ihop sig. Men av egen erfarenhet vet jag att det är svårt, så jag klagar inte.

En annan effekt av det starka ljudet är att texterna, just i det här fallet, blir omöjliga att uppfatta. Sångaren, Robert Ljung, skriker ut sången för full hals, vilket kräver en nästintill omänsklig artikulation. Om texterna inte går fram, och man har något man vill säga, är det kanske inte så bra. Det jag också vill ifrågasätta är att han i det ganska fåordiga mellansnacket är tvungen att få med en stor mängd svordomar. Känns inte helt professionellt.

 

Adept
Sleepless. Albumet släpptes i februari på ett nytt skivbolag. Men titeln har hängt med sedan en av Adepts tidigare turnéer.

 

Trots den hårda attityden i musiken tycker jag mej förnimma ett inslag av progressiv hårdrock. Den är välkomponerad och man hör att det lagts tid på att få ett välklingande resultat, även om det med svårighet kunde uppfattas just idag.

Helhetsintrycket blir att bandet är bra på sin sak och får med sig publiken som hoppar och dansar av glädje. Det är en solig dag på Bråvalla och festen är igång. Igen!

© Text: Björn Eriksson

© Foto: Samuel Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Adept hemsida Facebook  MySpace
Bråvalla Festival hemsida biljetter  Facebook  FB-evenemang

TORSDAG 29 JUNI
Bråvalla: Gavin James i vemodets dunkel recension Kultursidan.nu 29/6 2017

ONSDAG 28 JUNI
Bråvalla: Scooters trista stripklubb recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Sabaton i krigets larm och damm recension Kultursidan.nu 29/6 2017
Bråvalla: Skindred, Bamse & publiken recension Kultursidan.nu 29/6 2017

BRÅVALLA – INFÖR FESTIVALEN
Femte Bråvallafestivalen lyfter igen reportage Kultursidan.nu 28/6 2017
Håkan Hellström Bråvallas sista headline KortNytt Kultursidan.nu 23/4 2017
Bamse med vänner inleder på Bråvalla KortNytt Kultursidan.nu 24/2 2017
Laleh tillbaka till Bråvalla i sommar KortNytt Kultursidan.nu 25/1 2016
Ellie Goulding till Bråvalla festival KortNytt Kultursidan.nu 19/12 2016
Bråvalla festival firar fem med fyra och sex artikel Kultursidan.nu 5/12 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.