• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KariN söker nya scener och ny publik


1950-tal. I berättarföreställningen I en sal på lasarettet minns Thomas Andersson barndomens Norrland. Kommer till Östra Stenby-Konungsunds bygdegård.

 

Barnteatern växer på nya språk

 

NORRKÖPING Bjud hem en dansare på kaffe. Riksteaterföreningen KariN gästar många scener runtom kommunen i höst. Upplyftande nostalgi med musik utlovas, men också berättelser med allvarligare ton. Nu växer barnteatern.

Riksteaterföreningen KariN har många bollar i luften i höst. Tio föreställningar landar på sju olika scener. En av de nyaste scenerna är Ö Stenby-Konungsunds bygdegård, vilket innebär att KariN vidgar samarbetet även österut.

Dit kommer föreställningen I en sal på lasarettet, som inte bara är titeln på ett sorgesamt skillingtryck. Det finns en sann berättelse om hjärtsjuke pojken Thomas, 5 år, i grunden. Han överlevde. Musikern gestaltar sina norrländska minnen tillsammans med skådespelaren Ellenor Lindgren.

Ett annat blandprogram där musik och berättelse mixas är optimistiska Det blir bättre! som blandar modern svensk populärmusiken med lyrik av Tomas Tranströmer och Kristina Lugn. Bakom konceptet står Erik Winqvist, som tidigare gästat med ett Gärdestadprogram.

Cecilia Kyllinge med gäng har varit i både Åby och Skärblacka tidigare. I höst turnerar sällskapet med två olika uppsättningar. Uppfordrande Gryning. Tid för goda Nyheter vill byta nutida skrämselpropanda mot sanna hjältar. Medan Bjällerklang är en nostalgisk kavalkad från 1950-talets barndomsjular till 1970-talets alternativa julfirande.

 

Fordringsägare
Kammarspel. Strindbergs Fordringsägare är ett laddat triangeldrama som satts upp på Strindbergs Intima Teater. I höst kommer turnén till Hörsalen.

 

Redan samma helg som när Hörsalen återinvigdes i våras tog KariN den nyrenoverade scenen i bruk, då med Martin Schibbyes och Riksteaterns uppsättning Kality.

I höst är det August Strindbergs kammarspel Fordringsägare som tar plats på Hörsalens scen med Görel Crona, Johan Hedenberg och Johan Fagerudd i ett laddat triangeldrama som klär av Tekla och hennes två män 1800-talskostymerna. Uppsättningen hade premiär på Strindbergs Intima Teater i oktober 2016. Nu reser ensemblen på turné.

Bjud hem en dansare på kaffe. Dansaren och koreografen Carl Olof Berg startar på Stadsbiblioteket där han lånar ut sig till hembesök hos sin publik. Tre korta koreografier finns att välja mellan: Prinsessjympa, En guidad visning av slutna manliga rum och Ett melankoliskt popquiz på ostämt piano. Blir det lyckat så kan KariN räkna in ett svårslaget rekord i nya scener.

Kulturskolans aula signalerar att Riksteatern vänder sig till en ung publik eller unga vuxna. Var är mitt hem? Är skådespelaren Danjin Malinovics egen berättelse om barndomen i det forna Jugoslavien och hur inbördeskriget slog sönder allt. Flykten gick via Moskva till Sverige.

”Skyll inte på oss, vi kom nyss!” är en show av och ”med” de legendariska amerikanska satirikerna Kurt Vonnegut och Tom Lehrer, gestaltade av Danny Eriksson och Mats Karlsson. Vonneguts bittert roliga humanistiska tal möter Lehrers svart humoristiska sånger.

 

Den lille prinsen
Fantasifullt. Den lille prinsen berättar om sina många resor till olika världar. I oktober reser han till Teater Bråddgatan 34.

 

Nu växer barnteatern, KariN vill ta ansvar för alla barns rätt till teater. Illlusionistens assistent är en en föreställning om självförtroende och våra krafter. Föreställningen bygger så gott som helt på kroppsspråk, trolleri och visuella element och passar därför alla oavsett språk eller hörselnedsättning. En föreställning för alla åldrar.

Den älskade klassikern Den lille prinsen av Antoine de Saint- Exupéry spelas av Arabiska teatern. Föreställningen ges för arabisktalande för barn från 6 år och för svensktalande barn från 10 år, tack vare textmaskin.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Patrick Degerman, Strindbergs Intima Teater och Sören Vilks

RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN Norrköping

Hösten 2017

SEPTEMBER

ÖSTRA STENBY-KONUNGSUNDS BYGDEGÅRD Vikbolandet
Fredag 8 september 2017 kl 19

I en sal på lasarettet

Thomas Andersson och Ellenor Lindgren


HÖRSALEN Norrköping
Torsdag 21 september 2017 kl 19

Fordringsägare av August Strindberg
Görel Crona, Johan Hedenberg, Johan Fagerudd


OKTOBER

FOLKETS HUS Skärblacka
Fredag 6 oktober 2017 kl 19

Det blir bättre!

Erik Winqvist, Erik Mjörnell, Tobias Grenholm


TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
Lördag 14 oktober 2017 kl 16

Illusionistens assistent

Kalle Nilsson


FOLKETS HUS Åby
Torsdag 19 oktober 2017 kl 19

Gryning. Tid för Goda Nyheter
Cecilia Kyllinge, Fia Viktorsson, Elisabeth Berglund och musikerna Jan-Olof Jonsson och Anders Larm


TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
Lördag 21 oktober 2017 kl 15

Den lille prinsen

Arabiska teatern


TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
Torsdag 26 oktober 2017 kl 19

Var är mitt hem?

Danjin Malinovic


NOVEMBER

HÖRSALEN Norrköping
Lördag 17 november 2017 kl 19

Bjällerklang – en 50-, 60- & 70-talsshow om julen

Solveig Bergqvist Larsson, Cecilia Kyllinge och musikanterna Anders Larm och Jan-Olof Jonsson


STADSBIBLIOTEKET Norrköping
Måndag 20 november 2017 kl 18

Hemma hos dig med Carl Olof
Carl Olof Berg


KULTURSKOLANS AULA Norrköping
Torsdag 23 november 2017 kl 19

”Skyll inte på oss, vi kom nyss”

Danny Eriksson och Mats Karlsson

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Samarbete nystartade satsande KariN reportage Kultursidan.nu 22/5 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.