• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Samarbete nystartade satsande KariN


Samarbetare. Sedan Laila Lundman tog över som ordförande har Riksteaterföreningen KariN breddat verksamheten och blivit en kulturfaktor att räkna med i Norrköping. Nästa steg är satsningar i Hageby och Klockaretorpet samt dans.

 

”Det behövs pengar i kistan för att våga”

 

NORRKÖPING ”Då ringde Skärblacka Folkets Hus.” Livaktiga Riksteaterföreningen KariN bjuder på ett smörgåsbord av scenkonst. Mycket musikteater toppat med smak av opera, men också seriös dramatik. Dans är det nya svarta. I höst kommer Tyst teater.

Samarbete blev lösningen för Riksteaterföreningen KariN i Norrköping. Föreningens ordförande Laila Lundman säger att det behövs pengar i kistan för att våga.

Det var hösten 2011 som styrelseledamoten Laila Lundman ryckte in på ordförandeposten mitt under pågående verksamhetsår. Riksteaterföreningen KariN (uttytt som KulturARrangörer I Norrköping) krisade. De hade inga pengar och försöken att få anslag från Norrköpings kommun gav svagt gensvar. Skulle KariN lägga ner eller fortsätta?

– Då ringde Skärblacka Folkets Hus, som kontaktat länets Riksteaterkonsulent Ulf Thörn. Det blev vår räddning, berättar Laila Lundman som fortfarande är KariN:s ordförande.

– Det är ett fantastiskt ställe. De är eldsjälar allihop där som jobbar.

 

Erfarna arrangörer i Skärblacka: Inger Widén, Lars Adolfsson och Mona Häll.
Räddare i nöden. Erfarna arrangörerna Inger Widén, Lars Adolfsson och Mona Häll från Folkets hus i Skärblacka hade en scen men behövde en teaterkompetent partner. Teatersäsongen 2013 påbörjades resan mot framtiden.

 

Samarbetet gynnade båda parter. Skärblacka Folkets Hus hade både en scen, erfarna kaffekokare och kände sin publik medan KariN hade tentaklerna ute i teatervärlden. Jag drar mig till minnes en pressträff i Skärblacka hösten 2012. Mycket teater stod på programmet, inte minst barnteater i Skärblacka. Norrköpings kommun ställde upp med förlustgaranti, KariN skulle inte behöva gå back. Äntligen vände det.

– Man behöver ha pengar i kistan för att våga satsa, påpekar Laila Lundman.

Pengarna började komma in, men förstås också rulla ut i form av gager till teatersällskapen som uppträdde. Det gick i alla fall runt.

Men en särskild sorts slantar kom tillbaka, de inbetalda momspengarna blev KariNs egen sparbössa. Numera vågar de satsa större, rentav satsa stort. Laila Lundman minns Lorraine Hansberrys En druva i solen i samarbete med Östgötateatern förra året. Folkoperans besök med sin tolkning av Mozarts Requiem tillsammans med SON i De Geerhallen i höstas var ett annat lyckat samarbete som fick publiksiffrorna att rusa mot nya rekord. Andra samarbetspartners är Finska förvaltningsområdet och Brottsförebyggande rådet, med flera.

– Nu får vi anslag från kommunen men då har vi också ett tydligt uppdrag.

KariN har ansvar för att sprida scenkultur i kommunens ytterområden, inte bara Skärblacka och Åby utan även i Hageby och Klockaretorpet, där de vill pröva med familjeföreställningar. En föreställning med Tyst teater i samverkan med De dövas förening är på gång. Och så vidare.

I Linköping finns motsvarigheten KariL som håller hus på Sagateatern. KariN har valt att byta scen efter innehåll och målgrupp och är hemmastadda på Teater Bråddgatan 34, likaväl som Åby Folkets hus. Östgötateatern vill gärna se lite större föreställningar från Riksteatern på Stora teatern.

När Hörsalen togs i bruk efter renoveringen sent i april bidrog KariN till invigningshelgen med Riksteaterföreställningen Kality med journalisten Martin Schibbye.

– Jag tycker om att samarbeta, framhåller Laila Lundman som ser nya utmaningar för KariN.

Hon ser gärna att KariN skulle kunna vara en ”påverkansfaktor” i relation till skolorna och kommunens Kultur & fritidskontor.

 

Sista tangon i SvedalaMedlemsvård. Charmfulla musik- och berättarföreställningen Sista tangon i Svedala gavs på Teater Bråddgatan 34 i mars. KariN:s medlemmar fick se den gratis medan övriga fick betala.

 

Dans är det nya svarta. KariN är med i Region Östergötlands satsning på dans och ingår i gruppen Dansarrangörer i Öst. Mer dansföreställningar är att vänta, som vi redan skrivit om här på Kultursidan.nu.

Höstens program har börjat ta form, Fordringsägare av Strindberg och Den lilla prinsen är två av föreställningarna som kommer. Det svåra är att få till bra datum som passar – ”Man kan önska men inte välja”.

Visionen för framtiden är att fortsätta att stå för kvalitet och än mer variera utbudet. Medlemsantalet, nu 230 medlemmar, får gärna bli 250.

– Skriv att vi ägnar oss åt medlemsvård. Vi bjuder medlemmarna på en föreställning två gånger per år.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Measured Moments dekonstruerar dans recension Kultursidan.nu 3/5 2017
KariN dansar och talar allvar i vår reportage Kultursidan.nu 22/2 2017
KariN breddar till Skärblacka och Åby reportage Kultursidan.nu 20/8 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Samarbete nystartade satsande KariN

  1. Pingback: KariN söker nya scener och ny publik – KULTURSIDAN.nu