• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KariN breddar till Skärblacka och Åby

Ta’t lugnt, ta en Toy. Solveig Bergqvist-Larsson och Cecilia Kyllinge kanske inte tar med sig motorcykeln in på teatern men nog blir det åka av, ända till 1950-talet.

 

Teater för både barn och vuxna

 

– Just det här med Carina Perenkranz är så lokalt att det borde locka folk. Inger Widén och övriga styrelsemedlemmar i Skärblacka Folkets husförening hoppas innerligt att höstens nya teatersatsning ska lyckas.

Fyra barnteaterföreställningar är inbokade, som det brukar vara. Men nu blir det också teater för vuxenpubliken, tack vare det nya samarbetet med KariN, Norrköpings Riksteaterförening. Tre föreställningar står på programmet, pressrosade Shirley Valentine med Carina Perenkranz som inleder 6 september.

– När Carina Perenkranz spelade Shirley Valentine på utbudsdagen i Västerås vad det den föreställning som alla tyckte var bäst, framhåller Laila Lundman.

 


Teaterambassadör skulle Laila Lundman kunna kalla sig. Hon är ordförande för KariN, Norrköpings Riksteaterförening.

 

KariN har ett uppdrag – att sprida kultur utanför de stora tätorterna – och det tänker ordförande Laila Lundman att man gör bäst genom att samarbeta med de lokala föreningarna. Därför presenteras inte bara höstens föreställningar i Skärblacka utan övriga planerade föreställningar i hela kommunen.

Inne i Norrköping blir det också föreställningar, på Teater Bråddgatan 34, Dynamo och Lilla teatern. Bland annat Djävla mansfôlk, en hyllning till Monica Zetterlund. KariN har ingen egen scen utan hyr in sig där man tänker att det passar uppsättningen.

Nytt är också samarbetet med Åby Folkets hus, där Östgötateaterns Sven Angleflod spelar En baron på besök en liten show med pärlor ur Povel Ramels repertoar. Något Laila Lundman hoppas ger mersmak för Åbypublikens del.

– Ni står för lokalen och vi för gaget. Tillsammans kommer vi överens om vad biljetterna ska kosta, säger Laila Lundman till Skärblackaföreningens representanter.

Alla samarbeten ska förhoppningsvis gå runt men Norrköpings kommun ställer upp med förlustbidrag om så krävs. KariN:s roll är också att ha extra god koll på teaterutbudet, även om det märks att arrangörerna i Skärblacka är vana besökare vid teatrarnas utbudsdagar.

 


Erfarna arrangörer i Skärblacka: Inger Widén, Lars Adolfsson och Mona Häll.

 

– Vi har ett behov av teaterföreställningar i Skärblacka, säger Folkets husföreningens ordförande Lars Adolfsson. Barnteater är en tradition.

Höstens barnföreställningar är Lill-Zlatan och morbror raring, Det mystiska paketet, Familjen Svängsson, tuta och kör samt Nu är jag här.

– Jag har sett filmen om Hachiko, om hunden i Japan som vill ha en husse. När hunden dog ömmade människorna runtomkring för hunden som väntade så trofast. Nu är jag här bygger på den historien, berättar Inger Widén och tillägger att föreställningen tolkas till teckenspråk.

Lekfullt lär det bli när vuxenföreställningen Ta’t lugnt, ta en Toy spelas i oktober. Det är en nostalgisk humorresa genom 1950- och 60-talen. Då uppmanar Folkets husföreningen publiken att komma i tidsenlig klädsel och bjuder på mosbricka, alltså korv med mos.

Höstens sista satsning är Med små, små steg som kommer i november, men också spelas inne i Norrköping i oktober. Operasångerskan och cellisten Pia-Karin Helsing berättar om sin uppväxt inom Jehovas vittnen och hur hon gått vidare. Det är mycket sång och musik i föreställningen, opera och jazz.

Den som skaffar ”scenpass”, Riksteaterns medlemskort kan göra en riktigt bra affär är Laila Lundman också mån om att framhålla.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Rikard Marklund, Sven Åke Molund, Riksteatern, Joacim Nilsson

 

TEATER HÖSTEN 2013

NORRKÖPING

Lördag 5 oktober kl 18 Teater Bråddgatan 34
Med små, små steg
Pia-Karin Helsing

Torsdag 28 november kl 18.30 Dynamo, Tunnbindaregatan 37
Frossa
Om klimat och miljö med Teater Barbara

Samarr: Spira

Lördag 30 november kl 18 Lilla teatern
Djävla mansfôlk
Åsa Berg

 

FOLKETS HUS Skärblacka

BARNTEATER

Tisdag 3 september kl 10
Lill-Zlatan och morbror raring
Från 4 år

4:e teatern

Söndag 6 oktober kl 14
Det mystiska paketet
Från 4 år

Teaterexpressen

Söndag 24 november kl 14
Familjen Svängsson, tuta och kör
Från 3 år
Jazzmys

Lördag 30 november kl 14
Nu är jag här
Från 6 år (för hörande och inte hörande)

Teater Martin Mutter

 

VUXENTEATER

Fredag 6 september kl 19
Shirley Valentine
Carina Perenkranz

Lördag 19 oktober kl 18
Ta´t lugnt ta en toy
Solveig Bergqvist-Larsson, Cecilia Kyllinge och Olle Nyberg

Fredag 1 november kl 18
Med små, små steg
Pia-Karin Helsing

 

FOLKETS HUS Åby

Torsdag 19 september kl 19
En baron på besök
Sven Angleflod, Östgötateatern

 

LÄNKAR
KariN hemsida
Skärblacka Folkets hus hemsida

FLER BILDER INFÖR TEATERHÖSTEN – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to KariN breddar till Skärblacka och Åby

  1. Pingback: Med små, små steg både mäktig och enkel (recension) - KULTURSIDAN.nu