• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern öppnar spelåret 2013-14

Skuggspel. Kristofer Tengström gav monologen Olya under teaterfestivalen i våras.

 

Skräck, komedi, dans-drömspel med mera

 

Kvartersteatern startar det nya spelåret med traditionellt upptaktsmöte torsdag 29 augusti, men ett projekt har redan tjuvstartat. Norrköpings största amatörteaterförening vänder sig till ”alla” och upptaktsmötet den sista torsdagen i augusti har i många år varit startskottet.

– Det brukar vara en sådan glädje och vilja på upptaktsmötet, säger Kvartersteaterns deltidsanställda ledare Frida Nyström. Vi minglar och lyssnar till de olika pjäsidéerna som man kan anmäla sig till. Alla medlemmar kan föreslå idéer.

– Kvartersteatern ska vara öppen för alla. Det är extremt viktigt för att vi ska kunna motivera vår existens, understryker hon.

 

Spökljust, Julia Timan.
Spöklikt var det i Nevermore. Nästa skräckis
handlar om framtiden – Dystopia.

 

Tre pjäsprojekt är redan bestämda. Frida Nyström är inblandad i alla tre och det är även Kvartersteaterns husdramatiker Anna M Nygren som skrivit dem. Först ut är Halloweenskräckisen Dystopia, en uppföljare till Nevermore förra hösten.

– En guide tar med publiken till en framtid där allt gått lite snett. Vi spånade ihop idéerna tillsammans med regissören Teodor Fredrikson som gjorde Nevermore och sedan har Anna skrivit manus.

– Det är en kort liten pjäs, man behöver inte göra så mycket, säger Magnus Gustafsson som går på gymnasiet och tycker att Dystopia-gängets sommarrepetitioner varit en bra lösning för hans del.

Därutöver har Anna M Nygren fått beställning på ytterligare två pjäsprojekt, en komedi och en dansteater. Komedin Status: Hipp & fräsch handlar om den moderna människan, om Facebook och Instagram och om varför maträtter hamnar där. Premiär i mars nästa år. Dessutom har hon skrivit Är du vaken nu? – ett annat drömspel, som också blandas med dans med premiär först i maj 2014.

– Jag försöker lyssna av vad medlemmarna pratar om och vill göra, och vad Anna vill och vad jag vill, säger Frida Nyström. Förra året gjorde vi musikalen Rea. Nu ville jag jobba med dans.

 

Kvartersteaterns radarpar – Anna M Nygren och Frida Nyström
Kvartersteaterns radarpar – Anna M Nygren och Frida Nyström.

 

– Det är jättekul att testa nya saker och utmana sig själv, säger Anna M Nygren om att skriva beställningsverk.

Hon har fått två tydliga direktiv till båda pjäserna: att skriva för kanske tio olika roller och att inte ha en massa scenbyten. Idén till Status: Hipp & fräsch föddes på Kvartersteaterns kontor, en plats där Anna gärna sitter och skriver.

– Vi satt och pratade med Nevermore-gruppen när en tjej pratade om latteföräldrar på Kolmården. Så föddes idén till en komedi om ”i-lands”-problem, säger Anna.

Med omkring 150 medlemmar mellan 7 och 72 år är Kvartersteatern ändå så mycket mer än tre pjäsprojekt. Barngrupperna, ledda av utbildade teaterpedagoger och unga ledare i gymnasieåldern som får internutbildning, spelar upp både till julavslutningen och deltar i den stora Teaterfestivalen nästa vår.

Och vem vet vilka nya idéer som dyker upp på upptaktsmötet? Dit alla teatersugna över 13 år är välkomna.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Melinda Reyes Hiltunen, Teodor Fredrikson

 

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida

FLER BILDER FRÅN KVARTERSTEATERN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635166203759″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.