• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bonnie Festin guidar till Fula hus

Ifrågasatt arkitektur. S:t Olofsskolan är ett karaktäristiskt inslag i Norrköpings innerstad. När skolan var ny var det många som tyckte att Carl Bergstens byggnad var ful.

 

Tycke och smak förändras över tid

 

– Du ska få ett tips, S:t Olofsskolan, den var ifrågasatt när den var ny. I dag kan man i stället diskutera hur skolgården används, som bilparkering.

Stadsmuseets intendent Bonnie Festin vill helst inte avslöja vart hon styr kosan vid höstens första stadsvandring nu på söndag. Stadsvandringarna ingår i programmet för Kris & Vision, dubbelutställningen om Norrköpings 1900-tal som finns på både Stadsmuseet och Arbetets museum sedan årsskiftet 2011-2012.

Fula hus heter hennes tema i serien Mitt Norrköping. Det är inte som museiintendent Bonnie Festin leder den guidade gratisturen, framhåller hon utan som arkitekturintresserad författaren. 2005 gav hon ut boken Carl Bergsten : en arkitekt och hans former. Inte så underligt då att vi träffas i Carl Bergstensrummet på Stadsmuseets bottenvåning för att talas vid och ta ett porträttfoto. Det blir vid en bildserie av den framstående Norrköpingsarkitektens verk.

 

Bonnie Festin i Stadsmuseets Carl Bergsten-rum.

Vackra hus, eller…? Bonnie Festin uppskattar Norrköpingsarkitekten Carl Bergsten.

 

Fula hus låter kaxigt, men Bonnie Festin vill hellre diskutera hur tycke och smak förändras över tid än agera smakdomare.

– Jag tänker ta upp såna hus som ansetts vara fula under viss tid och resonera om vad som kan spela in när man tycker att ett hus är fult, kommenterar Bonnie Festin men tillägger: Något enstaka exempel på nybyggt som jag tycker är fult också.

Vandringen är gratis och startar vid Stadsbiblioteket vid Söder Tull. Ett lämpligt startobjekt eftersom arkitekten Sten Samuelsons modernistiska byggnad av glas och betong från 1972 är omdiskuterad än idag. Därefter går promenaden norrut.

Hur ser du på framtida byggande i Norrköping? Vad är viktigt för byggherrar, politiker, arkitekter och oss vanliga invånare att tänka på?

– Jag tycker om arkitektur som har ett mervärde än bara funktion. Hus som talar, här spelar material, färg och storlek väldigt viktiga roller. Det är den estetiska sidan av saken.

– Sen har jag många andra åsikter också. Ekobyggande, miljöhus och billiga bostäder för de som vill.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 

MITT NORRKÖPING

Hösten 2013
Stadsvandring med Norrköpingsprofiler
Arr: Kris & Vision (Norrköpings stadsmuseum och Arbetets museum

Söndag 25 augusti kl 13 Start vid Stadsbiblioteket
Bonnie Festin

Söndag 1 september kl 13 Start vid stayn på Gamla torget
Orlando Cardenas

Söndag 15 september kl 13
Reidar Svedahl

 

LÄNKAR
Kris & Vision hemsida
Stadsmuseet hemsida
Kris & Vision på Stadsmuseet och Arbetets museum reportage 9/12 2011

FLER BILDER INFÖR STADSVANDRINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635197425288″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.