• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konsternas intåg ska tåga ut från museet

Lösgörande. Martin Karlsson Tebus projekt Konsternas uttåg rör sig kring Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg. Därmed berör han något grundläggande för Konstmuseet.

 

Lokala konstnärer projektanställs

 

Nils Wedels väggmålning Konsternas intåg är det största konstverket på Norrköpings konstmuseum. Det är så stort att det nästan är svårt att få syn på, avstyckat av trappan mellan våningsplanen. Konstnären Martin Karlsson Tebus utgår från Konsternas intåg i sitt projekt Konsternas uttåg och han tar lokala konstnärer och konsthantverkare till hjälp.

– Jag har jobbat väldigt mycket med att levandegöra historia, särskilt inom konsten. När jag blev inbjuden till Norrköping tittade jag på samlingen och blev imponerad av den modernistiska delen.

Martin Karlsson Tebus säger att det var förre konstintendenten Lars-Ove Östensson som satte honom på spåret med Nils Wedels verk, som storleken till trots inte uppmärksammats så mycket. Martin Karlsson Tebus började läsa på, så som han alltid gör när han ger sig i kanske med konstens historia.

– När Wedel inbjöds att göra väggmålningen ville man att han skulle måla Norrköpingsmotiv. Men det frångick han och gjorde en mer utopisk målning.

Något av Norrköping finns ändå kvar i målningen menar Martin Karlsson Tebus och pekar på stenläggningen som bildar stadsrum för alla de konstnärliga gestalter och verk som utgör målningen. Där är konstnärer, musiker, keramiker och en smed. Kanske det är hans vänkrets, men i så fall stiliserad i så hög grad att man måste veta vilka de var för att identifiera dem.

 

IMG_5914
När ”tavlorna” skyms av något, som här av en smed, så fyller Martin Karlsson Tebus i verket så som han tänker sig att det skulle ha kunnat sett ut om Wedel själv gjort det.

 

Martin Karlsson Tebus idé är att låta Konsternas intåg, Nils Wedels verk som han skapade sin Nawax-teknik när Konstmuseet byggdes 1946, följas av Konsternas uttåg. Hans dröm är att se konstmuseets personal klädda som på den stora väggmålningen och med Wedels verk i händerna gå ut ur museet ”till folket”, ja som på den stora väggmålningen.

– Det finns en tanke om att presentera det i någon sorts vagnkonstruktion men jag skulle hellre se att konstmuseichefen Helena Persson går och bär verken, säger Martin Karlsson Tebus och fortsätter: Det är ett förslag från min sida, men det är öppet hur de vill göra. Det är en del av processen.

Och är det något som Norrköpings konstmuseum ägnat sommaren åt är det just att föra ut konsten i staden, ”till folket”. Flera konstnärer har redan genomfört projekt med konst i stadsrummet, som en viktig del i museets och stadsbibliotekets gemensamma 100-årsfirande.

Nu målar Martin Karlsson Tebus av Wedels ”tavlor” i skala 1:1. De som delvis är skymda gör han en kvalificerad gissning av hur de skulle kunna se ut.

Merparten är typiska för Nils Wedels stil, men Martin Karlsson Tebus pekar på något som liknar ett verk av Bror Hjort och man kan ana något som påminner om Otto G Carlsund. Ju mer man tittar efter desto mer finns att fundera över. Och visst är det ett självporträtt av artisten som tittar ut genom en ram?!

 

IMG_5937
Kläderna på väggmålningen har djärva mönster. Kanske kvinnan på bilden är en dansare, kanske är hon textilkonstnären Alice Wedel.

 

Men inte bara målningarna ska föras ut utan även andra delar av Wedels konstnärliga värld. Därför har han projektanställt lokalt verksamma kolleger som gör andra delar, keramikern Marie Söderholm, konstnären Åsa Kummu och smeden Michael Maasing.

– Jag vill förankra verket lokalt, säger Martin Karlsson Tebus som också gick till en konsthandel i Norrköping för att skaffa färger och dukar till sitt arbete.

Åsa Kummu tycker att det varit på spännande och lite ”skräckblandat” att ansvara för att levandegöra kläderna på Wedels målning. Att kläderna var viktiga ser man i hans målningar, kanske ett sätt att lyfta fram hustrun Alice verk som textil formgivare.

– Wedels målning som man gått förbi så många gånger, sett men ändå inte. Nu har jag fått göra det ingående och det med besked, kommenterar Åsa Kummu.

– I studiesyfte har jag väl kopierat andras verk, men aldrig någonsin på det här sättet. Kopiera från patinerad väggmålning till något helt annat material, som dessutom rör på sig utanför verket.

Åsa Kummu har utgått från sex stycken färdiga tröjor och en byxa som hon sytt och designat om. Resten har varit textilmåleri, hon har fått pröva sig fram, lite stressigt men roligt.

– Färgavstämningen har inte varit det lättaste, tröjorna var bländvita från början och måste tonas ner rejält. Totalt sett verkar hela kollektionen harmoniera med Wedels färger, lite nöjd är jag. Hoppas att det skall ge betraktarna ”nya ögon” för Wedels verk, plus se hans mönstring av plaggen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

KONSTMUSEET Norrköping

Vernissage 27 september 2013
Konsternas uttåg
Martin Karlsson Tebus
efter Nils Wedels Konsternas intåg

Medverkande: Marie Söderberg, Åsa Kummu och Michael Maasing

 

LÄNKAR
Martin Karlsson Tebus hemsida
Norrköpings konstmuseum hemsida
Nils Wedel wiki
Då-nu-sen då? när Norrköpings kulturscener firar 100 år reportage Kultursidan.nu 18/5 2013

FLER BILDER FRÅN INTERVJUN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157635131911497″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Konsternas intåg ska tåga ut från museet

  1. Pingback: Konstmuseets jubileumsutställning är här! - KULTURSIDAN.nu