• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

KariN dansar och talar allvar i vår


Kodspråk. Measured Moments är en humoristisk dansmonolog om kroppsspråk och sociala koder. Sandra Medina är dansare, koreograf och skådespelare och även den som skapat föreställningen som kommer till Norrköping i april.

 

Det fria ordet tar plats i scenrummet

 

NORRKÖPING Livet, det mätta och det utmätta. Riksteaterföreningen KariN:s vårprogram minns Ted Gärdestad, dansar tango i Svedala, läser okända texter och förmedlar röster från fängelset i Kality. Samt ställer frågan om människan är dresserad.

Riksteaterföreningen KariN gillar modern samtidsdans. I höstas arrangerade KariN föreställningen JUCK och nu blir det regelbundet mer dans framöver. Riksteaterföreningen KariN är en av arrangörerna som tillsammans med Dans i Öst på Region Östergötland står bakom satsningen på att få fler dansföreställningar till Norrköping och länet.

– Vi har nu fått föreställningen Measured Moments till Teater Bråddgatan 34 under dansveckan i Norrköping, säger Laila Lundman, KariN:s ordförande.

I Measured Moments undersöker dansaren Sandra Medina kroppens anpassning till historisk makt och rasistiska fördomar. Genom dansen testar hon hur sociala instruktioner och stereotypa föreställningar påverkar oss och vår omgivning. Är vi egentligen alla en del av ett mänskligt dressyrprogram?

Första akten är en dansföreställning till musik. I andra akten får den sittande publiken följa instruktioner i hörlurar.

 

Kality
Om det fria ordet och fångenskap. Martin Schibbye, Angelica Radvolt, David Lenneman i Kality, en föreställning på dokumentär grund. (Bilden är beskuren)

 

Vinterns och vårens program inleds i Skärblacka folkets hus med ett program om Ted Gärdestad. En berättelse om livet och sångerna är undertiteln, Erik Winqvists och Simon Forsmans gästade Åby Folkets hus med programmet våren 2016. Nu är de tillbaka.

Sista tangon i Svedala tar upp livet stora och små frågor med humor och allvar. Sara Lindh och Niklas Fransson blandar ord med ton, och hämtar sånger från en bred repertoar som Eartha Kitt, Ray Charles, Jacques Brel, Benny Andersson/Björn Ulveus, Cornelis Wreesvijk. Föreställningen ges efter KariN:s årsmöte, nya och gamla medlemmar ser den kostnadsfritt.

Vit kanin – röd kanin ställer skådespelaren på prov. Manus är okänt, ligger i ett förslutet kuvert. Vid föreställningen är det Östgötateaterns skådespelare Krister Kern som öppnar kuvertet och spelar texten utan repetition. I centrum är det fria ordet.

”Texten är full av överraskningar och komik, en magnifik uppvisning i ordets möjligheter att förflytta rum, känslor och upplevelser.” skriver KariN i vårprogrammet.

Om det fria ordet handlar även Kality. Journalisten Martin Schibbye som satt i Kalityfängelset i Eiopien tillsammans med kollegan Johan Pettersson i mer än ett års tid lovade medfångarna att berätta om dem. Han gör det i en föreställning tillsammans med skådespelarna David Lenneman (som sågs i En druva i solen i våras och i Dagbrott i höstas) och Angelica Radvolt. Föreställningen är regisserad av Måns Lagerlöf som var Ung scen östs förste konstnärlige ledare.

Att sy ihop ett vårprogram är inte helt enkelt, det är mycket som ska klaffa för att få de turnerande aktörerna att komma. Ytterligare program kan därför tillkomma i Åby och Skärblacka.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Anna Yu, Daniel Bexell, Fotografica, Jonas Jörneberg, Urban Jörén

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN

Vinter vår 2017

FOLKETS HUS Skärblacka

3 mars kl 19
Ted Gärdestad – livet och sångerna klicka

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

14 mars kl 19.30 Årsmöte kl 18
Sista tangon i Svedala  klicka

CAFÉ GYCKLAREN, STORA TEATERN Norrköping

30 mars kl 19
Vit kanin – röd kanin klicka

FOLKETS HUS Åby

4 april kl 19
Moa – musikaliskt föreställning om Moa Martinson klicka

HÖRSALEN Norrköping

23 april kl 19
Kality klicka

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

27 april kl 19
Measured Moments – en dansmonolog klicka

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.