• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vit kanin Röd kanin en tidens flaskpost (recension)


Ordbärare. Krister Kern ska få kuvertet med manuset av projektledaren Isak Hjelmskog.

 

Väcker frågor om lydnad och apelsinträd

 

RECENSION/NORRKÖPING Teater som flaskpost. Den hemliga teaterpjäsen Vit kanin Röd kanin landade i fullsatta Café Gycklaren där Krister Kern öppnade ett stort kuvert. Frågor väcktes, om skådespelare, dramatiker och om lydnad.

Denna vandringsföreställning har spelats på över 15 språk. Dagen före Norrköping var det Santiago och dagen efter ska Sydney gästas.

Innehållet är hemligt eftersom Vit kanin Röd kanin också bygger på överraskningsmoment.

 

Fullsatt i Café Gycklaren
Fullsatt. Många kom till föreställningen i Café Gycklaren i Stora teatern.

 

Orden kom till bland apelsinträd och har sedan dess färdats fritt över världen. Varje gång presenteras de av en ny skådespelare som inte vet någonting i förväg. Inga repetitioner, ingen regissör. Vår skådespelare Krister Kern medger nästan genast att han är “lite spänd”, men tar sedan tydligt tag i uppgiften.

Författaren är iranske dramatikern Nassim Soleimanpour. När han skrev Vit kanin Röd kanin hade han inget pass och var förbjuden att lämna landet eftersom han vägrat göra militärtjänsten.

“Föreställ dig att du är på en öde ö och vill kommunicera. Hur gör man då? Hittar en flaska, stoppar i ett meddelande och kastar flaskan i havet. Pjäsen är en flaskpost. Och pjäsen i sig, är svaret på varför jag skrev den.” (Nassim Soleimanpour)

 

Krister Kern
Sanningens minut. Krister Kern ska strax öppna kuvertet, innehållet är hemligt och får inte fotograferas. Men han dröjer lite.

 

Varje föreställning blir unik. Riksteaterkonsulten Ulf Thörn berättade efteråt att han har sett Vit kanin Röd kanin fyra gånger och den hade blivit helt olika beroende på skådespelare och publik. Enligt honom uttryckte en skådespelerska att hon var högst missnöjd med sin egen presentation. Denna improvisation är alltså ingen lätt sak att utföra.

Elin i publiken funderar också efteråt, särskilt över författarens roll i skaparprocessen. Hon menar att alltför tungt fokus ofta läggs på skådespelarna. Författare av verk bör enligt henne få ännu mer uppmärksamhet.

Jag tog för egen reflektion med mig flera av författarens tankar som är högst filosofiska och utmanande. Hur mycket lyder vi egentligen? Jag tycker mig även känna apelsinträdets doft.

© Text: Eva Moberg
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

GYCKLAREN, STORA TEATERN Norrköping

30 mars 2017
Vit kanin Röd kanin

av Nassim Soleimanpour
Konstnärlig projektledare: Isak Hjelmskog
Casting: Julia Högberg
Skådespelare: Krister Kern
Producerad av Riksteatern i samarbete med Aurora Nova
Arr: Östgötateatern och Riksteaterföreningen KariN

LÄNKAR
Vit kanin Röd kanin info
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Östgötateatern hemsida Facebook
KariN dansar och talar allvar i vår reportage Kultursidan.nu 22/2 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.