• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfullt med Inger & Lasse Åberg på NP33 (recension)


Hos djuren i naturen. Lasse Åberg hade sprudlande fantasi redan som barn.

 

Skruvar till nostalgin på sitt eget vis

 

RECENSION/NORRKÖPING Art’s Fun! Konst är kul och så är även Lasse Åberg. Men utställningen på NP33 innehåller mer än Lasse Åbergs passion för Disneyvärldens figurer. Dels är där hustrun Ingers afrikanskt packade textila verk. Dels har Lasse letat fram barndomens teckningar.

– Det är Norrköpings kommun som bokat in utställningen, berättar galleristen Joakim Sander på NP33.

En trappa upp – hiss finns också – och så långt fram till vänster som man kan komma. I ett av gallerierna under snedtaket hänger Inger Åbergs stora textila verk omväxlande med Lasse Åbergs bilder. Senast paret ställde ut i Norrköping var på GalleriLi sommaren 2015, en del känns igen sedan dess.

 

Inger Åberg
Monstersamling. Inger Åbergs bildväv Bestiarium är välpackat med monster.

 

Inger Åberg väver, broderar och målar (gärna på gamla handdukar). Hon packar ytan med bilder inom ett tema. Med djur i bilderna går min tanke direkt till tingatinga, den färgglada konstgenren från Tanzania som spreds i världen genom FN-anställda och till Sverige genom SIDA-personal.

Det kan för all del vara Olika bär på bilderna eller geometriska objekt från kyrka till korv tecknade med stor fantasi. Oftast står titlarna på de välkomponerade bilderna, som helikopter eller Bestiarium. Formspråket är varmt, naivt och färgglatt, passar lika bra i barnrummet som i offentliga lokaler.

 

Lasse Åberg
Inspiration. Lasse Åbergs parafras på Alfred E Neumann-porträttet i humortidningen M.A.D.

 

Mångsysslaren Lasse Åberg har alltid odlat sin lekfulla ådra, tagit nostalgin och skruvat till den på sitt eget vis. Mest känd är han (förutom Trazan & Banarne-programmen och Sällskapsresanfilmerna) för sin kärlek till Musse Pigg och Kalle Anka och andra figurer från Disneys värld.

På utställningen visar han mer av sin bildmässiga bredd och inspirationen genom insupandet av uppväxtens populärkultur. Nostalgi genom tidens töcken med klart fokus på en liten del av bilden. Jazziga fågelporträtt, och inte minst en åbergsk version av tidningen M.A.D.:s Alfred E Neumanns porträtt. Mycket av detta är grafik.

Hur tecknade Lasse Åberg som barn? Flitigt och fantasifullt, med både människor och djur. Vuxne Lasse har letat fram gamla teckningar och visar upp dem, ofta bearbetade med klipp-och-klistrametoden.

Det är roligt att få den inblicken. Och påminnelsen om att alla har vi varit små.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI SANDER/NP33 Norrköping

25 mars – 8 april 2017
Art’s Fun
Inger & Lasse Åberg

Broderi, bildväv, grafik och originalbilder
Arr: Norrköpings kommun

LÄNKAR
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.