• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Illusionistens assistent tar över scenen (recension)


Tänk om… Illusionistens assistent har största respekt för magikern. Föreställningen spelades på Teater Bråddgatan 34 i lördags.

 

Om vi bara tror är allt möjligt?!

 

RECENSION/NORRKÖPING Illusionisten är något alldeles extra. Fantastico är hans namn. Snart ska han komma, alldeles strax, det är hans assistent övertygad om. Lördagens föreställning på Teater Bråddgatan 34 berättar vad som kan hända när det väntade inte inträffar.

En man med stort krulligt hår, klädd i svart med en rosa fluga och ett tyg runt midjan i samma färg kommer ut i teaterfoajén. Uppspelt så att han skulle kunna spricka hälsar han publiken, barn och vuxna, välkommen på flera olika språk, även teckenspråk. Några i publiken är hörselskadade.

Mannen visar in publiken i teaterlokalen. På det svarta scengolvet står bl.a ett bord klätt med en röd duk med en spåkula på. Till vänster om bordet står ett inramat porträtt föreställande en grön gestalt med ordet Fantastico skrivet på.

 

Illusionistens assistent
Så kul. Assistenten upptäcker att han kan en hel del.

 

Mannen är fortfarande lika exalterad, räknar i raketfart alla i publiken. Han ser mot porträttet och förklarar i gester och ljud vad som väntar. Så hör han något! Förbereder sig för presentationen… Gör en gest och säger ”Fantastico!!!”

Ingen kommer. Signalerar till publiken att klappa händerna och stampa med fötterna. Försöker igen… ”Fantastico!!!”

– Han kommer nog inte, säger ett barn i publiken och Assistenten skrattar nervöst. Han försöker rädda situationen.

Han inser att Fantastico inte kommer och börjar besviket packa ihop. Men när det är spåkulans tur tar det stopp! Assistenten försöker med alla krafter att rubba kulan men den hänger kvar i luften, flyger iväg eller gömmer sig på olika sätt. Plötsligt inser han: det är inte bara Fantastico som har magiska krafter!

Hela föreställningen är en kamp mot tingen och att lära sig behärska magin. Servetter och pennor stoppas in i munnen och kommer ut genom öron och näsa, eller kommer ut som något helt annat. Allt är möjligt upprepas som ett mantra. Magin kanske bor i oss alla? Om vi bara tror är allt möjligt?!

 

Illusionistens assistent
Upplyftande. Inte bara spåkulan hänger i luften. Vart tar assistenten vägen?

 

Kalle Nilsson i rollen som Illusionistens assistent har skapat en underhållande och rolig föreställning. Förutom några få återkommande repliker är det mimiken som talar. Nilsson underhåller både vuxna och barn, även om de flesta skratten kommer från de förstnämnda.

Närmaste föreställningar som arrangeras av Riksteaterföreningen KariN är musikföreställningen Gryning – Tid för Goda Nyheter 19 oktober, och familjeföreställningen Den lille prinsen, 21 oktober.

© Text: Anton Augustsson

© Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

14 oktober 2017
Illusionistens assistent
Familjeteater
Av och med Kalle Nilsson/Örebro länsteater
Arr: Riksteaterföreningen KariN

LÄNKAR
Örebro Länsteater hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
KariN söker nya scener och ny publik reportage Kultursidan.nu 4/9 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.