• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kören Halsbandet firade första 40 åren


Pärlande. Hela kören Halsbandet gav järnet. En del allsång blev det också vid körens jubileumskonsert i Salong Ramunder.

 

Ett musikaliskt pärlhalsband

 

SÖDERKÖPING Kanalen är rak och fin. Kören Halsbandet är en kör med många musikpärlor på sin tråd. 40-årsjubileet trädde upp dem på en tråd – konserten ”String of Pearls” – i Salong Ramunder i lördags. En kör som bara blir bättre med åren.

Den populära kören Halsbandet i Söderköping fyller 40 år i år. Det firades i lördags med en konsert i Salong Ramunder som dagen till ära var smyckad med ballonger.

Födelsedagsbarnet bjöd på ett blandat program under sin ledare Ann-Christin Hallgren. Det inleddes med låten Down by the Riverside som dessutom fick lokal anknytning genom texten ”Kanalen är rak och fin”. Lars Bodelius står bakom den roliga textkopplingen.

 

Karin Toresand sjöng solo i O, happy day.
Spiritual. Karin Toresand sjöng solo i O, happy day

 

Halsbandet har alltid haft och har en bred repertoar. Den sjunger allt från musikal, jazz och visor till negro spiritual och klassiskt körmusik, både sakral och profan. Så hade jubileumskonserten också fått titeln ”String of Pearls”.

Vi får höra ett pärlband av kända och omtyckta låtar av Evert Taube, Bellman, Asmussen, Ellinton, Benny Andersson, Haydn och många flera. Nils Östling och Gunnar Hermelin ackompanjerade på piano respektive bas.

Ann-Christin Hallgren har varit körens ledare i sammanlagt 20 år, uppdelat i två omgångar. Hon dirigerade och bidrog också med ett par solon. Som sångsolister framträdde också körmedlemmarna Karin Toresand i Oh, happy day och och Olle Hilleberg i Nattvardssång. I den sistnämnda medverkade också Lars Bodelius på ukelele.

Agneta Westerdahl, tidigare körmedlem, band ihop musiknumren med intressanta tillbakablickar på körens historia. Hon bjöd också upp alla tidigare körsångare, som nu satt i publiken, på scenen. Kören blev med ens dubbelt så stor och lät därefter, alldeles utmärkt klangfull.

 

Agneta Westerdahl var konferencier.
Kalas. Konferencieren Agneta Westerdahl invid ”jubileumstårtan” som lär ha varit med redan vid 30-årsjubleet för tio år sedan.

 

Initiativtagare till kören var Hans Nordmark, dåvarande kommunal musikledare i Söderköping. Vi träffar på honom i pausminglet och frågar vad han tycker om Halsbandet efter 40 år.
–  Jag är imponerad, säger han.
–  Kören har utvecklats mycket under åren. Så har den också haft turen att ha bra ledare hela tiden.

Hans Nordmark startade kören 1977 tillsammans med musikläraren Lilian Lilliehöök. Hon håller med om att kören bara har blivit bättre och bättre med åren.

Jag som lyssnar på Halsbandet för första gången kan bara konstatera hur vackert det låter. När det gäller instrument brukar man tala om fint samspel. Här vill jag byta ut det mot ett fint ”samsjung”. Eller ”en tät klang” som min sångerfarna bänkgranne väljer att uttrycka det.

Publiken, den kunde för övrigt ha varit större, var förtjust och klappade fram ett par extranummer.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Lilian Lilliehöök och Hans Nordmark, Halsbandets allra första ledare, var överens. Kören har utvecklats och låter jättebra.

SALONG RAMUNDER Söderköping

14 oktober 2017
String of Pearls
Jubileumskonsert
Kören Halsbandet

Dirigent: Ann-Christin Hallgren
Konferencier: Agneta Westerdahl
Musiker: Nils Östling, piano, och Gunnar Hermelin, bas

LÄNKAR
Kören Halsbandet hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.