• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Östgötateatern på länsturné med Jord


Spadtag. Peter Sundberg och Peter Jansson spelar far och son i Jord, ett drama om en djupfryst relation som långsamt tinar.

 

”Jag blev kär i manus”

 

NORRKÖPING/ ÖSTERGÖTLAND ”En fullriggare, fast i miniformat.” Jord turnerar i länet i vår med start på Teater Bråddgatan 34. Peter Jansson frågade Peter Sundberg om han ville spela hans pappa igen. Scenografen Lotta Nilsson blev kär i manuset.

”Landsbygdsdrama om jorden vi ärvde” står det på pressinbjudan. En spade står i jordlådan mitt på scenen. Jord handlar om en lantbrukare som blivit änkling, sålt djuren och går mot demensens dimmiga rike. Pjäsen är skriven av amerikanske dramatikern och skådespelaren Bruce Gooch, själv småbrukarson.

– Det är en generationshistoria. I Sverige i dag så är det som att vi ska se ner på något någonstans, funderar regissören Karin Enberg, som tycker att pjäsen både har igenkänning och överraskar. – Det är gråt, skratt och feelgood.

 

Jord – Therése Lindberg och Peter Jansson
Upplyst. Sara upptäcks av Jon. I rollerna Therése Lindberg och Peter Jansson.

 

– Jag hittade den i Örebro när jag jobbade på länsteatern där för några år sedan. Jag ville ha något som utspelas på landsbygden, berättar initiativtagaren Peter Jansson (själv småbrukarson) som gestaltar sonen, som kommer hem när han hör att fadern råkat ut för en olycka.

Han behövde inte leta länge. Det finns uppenbarligen få pjäser som utspelas utanför stadsgränsen. Då, i Örebro, blev det ingen uppsättning, men när dåvarande länsteaterchefen Måns Lagerlöf gick vidare till Riksteatern och även Peter Jansson, efter en sejour på Östgötateatern (Ensam, 1984, Mycket väsen för ingenting), fick anställning som skådespelare där blev Jord aktuell på nytt.

– Vi hade en läsning på Riksteatern för teaterombud från hela landet. De tände direkt, säger Peter Jansson som nöjt såg sitt förslag falla i god jord.

Riksteatern fick 55 beställningar på ett bräde, till 40 möjliga datum. Det kan innebära att höstens planerade turné förlängs till våren 2019. Men först handlar det om våren 2018 runt om i Östergötland. För Riksteatern bjöd in Östgötateatern att samarbeta om uppsättningen.

– Peter frågade mig om jag ville spela pappans roll, säger Östgötateaterns skådespelare Peter Sundberg. De har spelat den relationen tidigare, i uppsättningen av Ensam på Östgötateatern 2016.

– Vi har haft så roligt när vi arbetat med det här. Det är oftast i de små sammanhangen som vi lär känna varandra, fortsätter Peter Sundberg och inkluderar hela arbetsgruppen och inte bara tre tre skådespelarna, den tredje är Therése Lindberg (från Finspång). – Vi går in och ut i varandras professioner.

Ämnet engagerar och han menar att föreställningen mer handlar om relationer än om lantbruk. Nästan alla i arbetsgänget har berörts av demens och förluster på det personliga planet.

 

Peter Sundberg
Ämbar. Lantbrukaren Mikael utför sina sysslor, även de som inte behövs längre.

 

– Jag blev kär i manus. Det som är så fint är att den inte pratar över huvudet på någon. Den är väldigt allmänmänsklig – hur vi är när vi möts och när vi inte möts, säger Lotta Nilsson som är scenografen som möblerat miniformatet, alltså 3×5 kvadratmeters spelyta med 3,40 i höjd, med en stor låda jord mitt på scenen.

– Jag ville ha ett material att ta i och det är mycket med jorden i manus, förklarar Lotta Nilsson och nämner odlingslådor, en grop som ska grävas, och årstidernas gång.

Premiär på Teater Bråddgatan 34 på lördag. En veckas spelningar där innan ensemblen drar ut i länet på vårturné.

– Det är kul, det är en fullriggare, fast i miniformat, säger Peter Jansson engagerat om helaftonsföreställningen som ska gästa länets bygdegårdar och Folkets Hus, platser som oftast får lätta och trivsamma musikprogram men mycket sällan får teaterdramatik.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Therése Lindberg och Peter Sundberg

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

3–11 mars 2018
Jord
av Bruce Gooch
Översättning: Kerstin Gustafsson
Förlag: Nordiska Teaterförlaget upa
Regi: Karin Enberg
Scenografi och kostym: Lotta Nilsson
Mask och peruk: John Hanna
Ljusdesign: Pär Krantz
Regiassistent: Agnes Matsdotter
Prod: Riksteatern / Östgötateatern

SKÅDESPELARE
Therése Lindberg
Peter Jansson
Peter Sundberg

TURNÉ Östergötland

våren 2018

Kimstad, församlingshemmet
17 mars kl. 15.00

Östra Husby Bygdegårdsförening
18 mars kl.14.00

Skärblacka, Folkets hus
23 mars kl.19.00 (i samarbete med Riksteaterföreningen KariN)

Kisa, Tidersrums Hembygdsgård
24 mars kl.18.00

Finspång Kulturhuset
25 mars kl.16.00

Skänninge, Centrumbiografen
10 april kl.19.00

Ödeshög, Boets bygdegård
12 april kl.19.00

Skärblacka, Vånga bygdegård
14 april kl.16.00

Vadstena, Petrus Magni skola
15 april kl.17.00

Valdemarsvik, Långrådna bygdegård
18 april kl.19.00

Boxholm
19 april

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook  Jord
Riksteatern Jord

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Östgötateatern på länsturné med Jord

  1. Pingback: Teaterchef Johan Celander går mot vår – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Trovärdig Jord varm och igenkännande – KULTURSIDAN.nu