• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stilla lidande med Cullbergbaletten


Passiviserad. Dansföreställningen Hyper leder till upprepad golvkontakt.

 

De faller ner i spasmer

 

RECENSION/ NORRKÖPING Allt blir lidande. I dansföreställningen Hyper ifrågasätter koreografen Margrét Sara Guðjónsdóttir dagens snabba informationssamhälle. Vår recensent lider och blir förbannad i Hörsalen.

Cullbergbaletten kallas för ofta flaggskeppet inom svensk samtida dans. Kompaniet turnerar över hela världen och samarbetar med internationella koreografer och konstnärer. Huvudman är numera Riksteatern.

Bakom inbjudan till Hörsalen stod lokala Riksteaterföreningen KariN och Dansscen Öst. I lördags var första gången på 21 år som Cullbergbaletten gästade Norrköping.

 

Hyper
Hypertillstånd. Effekter av dagens snabba informationssamhälle.

 

I Hyper ifrågasätter koreografen Margrét Sara Guðjónsdóttir effekterna av dagens snabba informationssamhälle. Hyper vill visa essensen av det stora mänskliga dramat som ett skrik från kroppen till betraktaren. Genom de fyra dansarna får vi uppleva extrema känslomässiga tillstånd.

Här finns säkert ett ambitiöst tänk men det når inte fram till mig som publik. Efter 20 minuter då dansarna fortfarande ligger stilla i lite plågsamma ställningar tappar jag fokus.

Jag minns plötsligt min första audition på 1970-talet då jag skulle improvisera ett stekt ägg i en stekpanna. Plötsligt blir jag full i skratt och sen lite förbannad när den entoniga musiken fortsätter.

Jag blir arg över att här är fyra professionella dansare som inte får använda sina kroppar mer. De kan knappt stå upp och faller ner i spasmer. Det är den enda rörelse vi får se. För det mesta ligger de ner.

 

Hyper
Ensamt lidande. Dansarna står upp, faller ner i spasmer och blir liggande.

 

Jodå, visst lidande kan man känna men jag hade velat bli mer berörd som publik. Det blir bara ett slags lidande tillstånd hela föreställningen igenom. Jag saknar berättelsen i verket.

Annars är Cullbergbaletten spännande med tanke på att de flesta dansarna kommer från olika länder och för med sig olika erfarenheter.

© Text: Cecilia Landberg
© Foto: Jasmin Storch/Cullbergbaletten

HÖRSALEN Norrköping

28 april 2018
HYPER
Koreografi: Margrét Sara Guðjónsdóttir
Ljuddesign: Margrét Sara Guðjónsdóttir, David Kiers
Ljusdesign: Martin Beeretz
Prod: Cullbergbaletten
Arr: Riksteaterföreningen KariN och Dansscen Öst

DANSARE
Adam Schutt, Amanda Bilder,
Eleanor Campbell, Vincent Van det Plas.

LÄNKAR
Cullbergbaletten hemsida Hyper
Dansscen Öst hemsida
Dansens vecka Facebook
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Dansens vecka start för dans för alla reportage Kultursidan.nu 22/4 2018
Dansens vecka i hela Östergötland reportage Kultursidan.nu 19/4 2018
Samarbete stärker KariNs Vårprogram reportage Kultursidan.nu 2/2 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.