• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Samarbete stärker KariNs Vårprogram


Kalasfint. Uusi Teatteri fyler 15 år och Finland fyller 100 år som självständig nation. Det ska firas i barn- och familjeföreställningen Vilket kalas!/Kummat kutsut!

 

Jord med Östgötateatern

 

NORRKÖPING Clowner, födelsedagsfirande och nära samarbeten. Riksteatern KariN undersöker i sitt vårprogram den Mobergska myllan. Blandar finsk historia med sagans värld. Erbjuder middag och samtal i Paris. Och återigen öppnas dörrarna till dansens värld – Cullbergbaletten kommer hit.

Har Riksteaterföreningen KariN hittat hem nu? Vinterns och vårens föreställningar ges i huvudsak på Teater Bråddgatan 34 för de intimare föreställningarna och Hörsalen för de som har ett lite större format. Dessutom en sedvanlig utflykt till Skärblacka Folkets Hus.

Samarbete är en nyckel till att föreningen håller tempot uppe och presenterar sju öppna föreställningar, varav en producerats av Östgötateatern och Riksteatern ihop, under säsongen. Finskt förvaltningsområde i Norrköpings kommun har klivit fram som en viktig samarbetspartner. Ny samarbetspartner är De dövas förening i Norrköping.

Första föreställning ut är Vilket kalas! – Kummat kutsut! på Teater Bråddgatan 34 redan nu på lördag. Tre skådespelare ska uppträda på ett födelsedagskalas. Men vem fyller år egentligen? Hundraårsjubileum för Finland och Uusi Teatteri firar femton. Här blandas sagor, berättelser och historia. Föreställningen ges på svenska med lite finska inslag.

”Vi välkomnar alla barn från sju år, ungdomar och vuxna!”

 

Rid i natt
Ribbstickad clown. 123Schtunk hyllar klassikerna på. sitt eget speciella sätt. I februari kommer Rid i natt.

 

Två veckor senare gräver clowntrion 123Schtunk vidare i den svenska och Mobergska myllan i Rid i natt. Vid tidigare föreställningar har schtunkarna roat med Shakespeares Romeo och Julia som clown-tragikomedi och hetsat upp tempot i Vilhelm Mobergs Raskens.

Nu är det dags för Mobergs motståndsroman om ett bondeuppror under 1600-talet. Rid i natt skrevs efter nazisternas ockupation av Danmark och Norge under Andra världskriget. Moberg dramatiserade själv romanen till en pjäs 1942. Det är inte den 123Schtunk spelar.

Improvisationer! Kroppar i rörelse! Nyskriven musik! Obegränsad kärlek, sorg, civilkurage, mod och massor av skratt!

”123 Schtunk visar Sverige som det var då och hur det är nu!”

I mars kommer Ett gott liv förlänger skrattet med Josef Törner till Teater Bråddgatan 34. Musikern bjuder på kul mellansnack till sina underhållande och tankeväckande svenska poplåtar med underfundiga texter. Han har skrivit dem själv.

Han vandrar i fotspåren av Povel Ramel, Allan Edvall och Ted Gärdestad med den humoristiska tonen på svenska som gemensam nämnare.

Föreställningen ges i samband med Riksteaterföreningen KariNs årsmöte (som börjar tidigare). Medlemmar – även nyblivna – går gratis.

Jord – om jorden vi ärvde, om uppväxt, åldrande och uppgörelse. Relationsdramat mellan far och son ges i Skärblacka Folkets Hus. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Östgötateatern. (Den kan också ses på Teater Bråddgatan 34 där den ges 3–11 mars och sedan gör nedslag runt om i länet innan det blir en spelperiod i Elsas hus i LInköping i maj.)

I höst åker skådespelarna Peter Sundberg (pappan), Peter Jansson (sonens) och Therése Lindberg (Sara) på Riksteaterturné i hela landet.

Den gamle lantbrukaren Mikael är vilse i tillvaron och har blivit dement. Hans son Jon har varit borta under många år på grund av sin kantstötta relation till pappan. När pjäsen börjar möts de igen.

 

Hyper
Dans. Isländska koreografen Margrét Sara Guðjónsdóttir har skapat verket Hyper för Cullbergbaletten.

 

28 april kommer två föreställningar till Norrköping. Barn- och familjeföreställningen Veeras kontor, ännu ett besök från Uusi Teatteri, spelas på Teater Bråddgatan 34. Clownen Veera har fått jobb och ett alldeles eget kontor. Kontorsarbete är inte alltid så lätt men Veera är påhittig.

Veeras kontor är en föreställning som med mim, akrobatik, musik och humor funderar över livet och vardagen. 

På kvällen ges dansföreställningen Hyper med Cullbergbaletten i Hörsalen. Cullbergbaletten som grundades av Birgit Cullberg är flaggskeppet för svensk/internationell samtid dans. Föreställningen Hyper är skapad av den uppmärksammade isländska koreografen Margrét Sara Guðjónsdóttir.

Hyper handlar om det stora mänskliga dramat och ropet från kroppen. Känslor spolas genom dansarnas kroppar och låter publiken uppleva extrema sinnes-tillstånd. Föreställningen kryper tyst under publikens hud och glider runt det inre. Ett avväpnande, stilla verk som helat genom att granska och konfrontera den gränslösa kroppens inre verklighet. Genom att dyka ner i ett hypertillstånd uppnås en alternativ fysisk njutning och smärta.

Våren avslutas 5 maj Hörsalen med Parismiddagen där publiken genom en middagskonversation får följa med på en resa i dövas historia. En hyllning till den svenska dövrörelsen som fyller 150 år och angår alla, inte enbart en icke-hörande publik.

Parismiddagen syftar till de banketter som arrangerades i Paris under teckenspråkets guldålder på 1800-talet. Inspirationen till föreställningen är hämtad ur nyårsklassikern Grevinnan och betjänten men med en twist som gör händelseförloppet omöjligt att förutse.

Dessutom blir det ett dansresidens i Norrköping under 2018. Under de senaste åren har Riksteaterföreningen KariN arrangerat allt fler dansföreställningar.

– Under 2018 kommer vi därför att ta ännu ett steg framåt och skapa ett dansresidens, i samarbete med Kultur & Fritid-Norrköpings kommun, Dans i Öst/Region Östergötland och Riksteaterns nationella dansenhet, skriver huvudansvarige Adam Knapasjö i KariN:s vårprogram.

Den första residenten är koreografen Iki Gonzales Magnusson. Formerna för residenset är inte klara men tanken är att arbetet ska möta ge Norrköpingspubliken en inblick i dansprocessen och sedan även visa det färdiga resultatet. Troligen sker detta under Dansens vecka i slutet av april samt på Kulturnatten i slutet av september.

© Text: Anton Augustsson och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Kai Kangassalo, Anders Cöster och Cullbergbaletten


RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN

Vinter–vår 2018

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

3 februari kl 14:00
Vilket kalas! – Kummat kutsut!
Uusi Teatteri/Nya finska teatern

HÖRSALEN Norrköping

17 februari kl 18:00
Rid i Natt!
123Schtunk

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

20 mars kl 19:30
Ett gott liv förlänger skrattet
Josef Törner

FOLKETS HUS Skärblacka

23 mars kl 19:00
Jord
Östgötateatern/Riksteatern

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

28 april kl 15:00
Veeras kontor
Uusi Teatteri/Nya finska teatern

HÖRSALEN Norrköping

28 april kl 18:00
Hyper
Cullbergbaletten/Riksteatern

HÖRSALEN Norrköping

5 maj kl 19:00
Parismiddagen
Tyst teater/Riksteatern

LÄNKAR
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.