• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

DN-foto fängslar på Arbetets Museum


Svenska sjöjungfrur. Att simma med fiskfena har blivit en populär träningsform, värt att skicka ut en skicklig fotograf med undervattenskamera på.

 

”Att ha duktiga fotografer på plats”

 

NORRKÖPING Sjöjungfrur och gummibåtsflyktingar. Sporthjältar och förstföderskor. Dagens Nyheters fotoutställning på Arbetets museum understryker bildjournalistikens stora betydelse för att berätta om världen. Nu även i VR och 360°.

 

Stockholm
Blomstersorg. Efter terrordådet i Stockholm. DN:s fotografer har haft anledning att återkomma till ämnet flera gånger.

 

Arbetets Museum i Norrköping är en av Sveriges främsta aktörer när det gäller fotoutställningar som är kopplade till arbete och arbetsmiljöer. Ett yrke är pressfotografens, hos vissa medier satt på undantag i händerna på multijournalister. Hos andra fortfarande levande.

I vinter visas Dagens Nyheters hittills största fotoutställning Visuell journalistik på museet. Dagens Nyheter är ett strålande exempel på att bildjournalistik har stor betydelse för att skapa läsarnas uppfattning om Stockholm, Sverige och Världen samt Sporten.

Femton fotografer kopplade till Dagens Nyheter har valt ut bilder som publicerats under framför allt 2017 och i något fall 2016. Utställningen omfattar 120 bilder, med text, ett bildspel och upplevelser i Virtual Reality där man med speciella VR-glasögon kan få se bilden i 360-grader.

 

Pär Björkman, DN:s bildchef
Fotogenique. Pär Björkman, DN:s bildchef, tror på bildens kraft i berättandet.

 

Dagens Nyheter och dess bildredaktion visar mer än högkvalitativa nyhets-, reportage- och featurebilder. Utställningen understryker hur det är DN som i hög grad förmedlar bilden av vad som är viktigt, både hemma i Sverige och runt om i världen.

Vid pressträffen som föregick torsdagskvällens invigning, fanns några av fotograferna på plats. Med var också DN:s bildchef Pär Björkman och Lars Lindkvist, som är ansvarig för den nya satsningen DN.VR.

Bildchefen Pär Björkman var förhoppningsfull när det gäller fotografernas roll i framtida media. Han var också medveten om att pappersformatet, där bilder i dag gör sig bäst, kommer att minska i efterfrågan.

– Men att ha duktiga fotografer på plats där det händer, som är DN:s signum, kommer ändå att vara framtiden, tror Pär Björkman.

 

Förlossning
Smärtpunkt. Mave Gisele Lochove kramar sin mamma Akikis hand när värkarna kommer. Kvar i Uganda väntar hennes man på att få komma till Sverige och se sin dotter som föddes på Södersjukhuset i Stockholm. Familjen har ursprungligen flytt från Kongo. Fotograf är Anette Nantell.

 

Till denna framtid räknas förstås rörlig bild, webb-TV. Till detta kommer nu VR-bilder, virtuella bilder med djupverkan och foto i 360°-vinkel. Den som är DN-prenumerant har tillgång till detta via en app på mediahusets webbplats. Här i utställningen finns en monter med texten DN.VR.

– DN arbetar med 3D-foton och 360-graders bilder för att på den vägen kunna beskriva händelser utan allt för omfattande redaktionell text, säger Lars Lindqvist som förser besökarna med specialglasögon.

Min bedömning är att utställningen riktar sig till två målgrupper. Dels de som är intresserade av kvalitativ dokumentärfotografi av prisbelönta fotografer. Men också till de som mest är intresserade av händelser runt om i världen.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Reportage – Grottdykning

ARBETETS MUSEUM Norrköping

1 februari – 18 mars 2018

Dagens Nyheter – Visuell journalistik
Fotografi av:
Fredrik Funck, Magnus Hallgren, Paul Hansen,
Anders Hansson, Lotta Härdelin, Thomas Karlsson,
Jonas Lindkvist, Lars Lindqvist, Beatrice Lundborg,
Alexander Mahmoud, Lisa Mattisson, Anette Nantell,
Eva Tedesjö, Nicklas Thegerström och Roger Turesson

KULTURTORSDAG
8 februari kl  18
DN-fotograferna Paul Hansen och Roger Turesson berättar

LÄNKAR
Dagens Nyheter dn.se DN.VR
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to DN-foto fängslar på Arbetets Museum

  1. Pingback: Valårsupptakt med satir och samtal – KULTURSIDAN.nu