• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Jörgen Mulligan spelar Molière på Löfstad


Småkrasslig. Jörgen Mulligan spelar huvudrollen i Den inbillade sjuke på Löfstad i sommar.

 

”Men så kom lusten”

 

NORRKÖPING Försommar och komedi hör ihop på Löfstad slott. Det blir Molières Den inbillade sjuke med skådespelaren Jörgen Mulligan i rollen som den lätt överkänslige Argan. Carina Perenkranz hoppar in som producent när Göran Sarring tar ett sabbatsår.

– Per Stålebro på Löfstad slott ringde mig för 14 dagar sedan. Först tänkte jag ”Nej, det går inte”. Men så tänkte jag att det blir ju roligt!, berättar Carina Perenkranz.

Att göra en sommarföreställning med idéstart i januari är kanske inte optimalt men fullt genomförbart. Molières Hustruskolan spelades i Gästabudssalen i slottets flygel 2015 och nu står Den inbillade sjuke på programmet. Pjäsen skrevs 1673 och blev Molières sista, där han även spelade huvudrollen.

Carina Perenkranz behövde inte tänka länge förrän hon kom på vad hon ville göra. Sommaren 2005 spelade Chopp Event Den inbillade sjuke i Gamla Linköping sommaren 2005 och fortsatte med Den girige året därpå. Med Jörgen Mulligan i huvudrollen.

Alltså ringde Carina Perenkranz upp Jörgen Mulligan, Östgötateaterns uppskattade och numera pensionerade musikalartist .

– Jörgen gick i pension för sju år sedan har inte haft någon riktig roll sedan dess, berättar Carina som fick ett glatt och bestämt ”Ja!” till svar.

 

Den inbillade sjuke
Repris. Jörgen Mulligan, Lars Fager och Carina Perenkranz bekantar sig på nytt i rollerna som Argan, Thomas Diaforius och Toinette.

 

Ensemblen fortsatte till De Geerhallen där jag recenserade den en kylig marsdag år 2006. Det slog gnistor mellan den rike kraken Argan och han bitska tjänstekvinna Toinette. Alltså Jörgen Mulligan och Carina Perenkranz.

Nu blir det dags för en ny match mellan det såta paret och nog ska hon väl lyckas lura kryckan av gubben och sjasa ut lycksökarna den här gången också.

– Först tänkte jag inte vara med på scenen. Jag skulle regissera. Men så kom lusten, säger Carina Perenkranz och tillägger: Jag har ju bara familjeföreställningen Emil så jag har lovat mig själv att det här kommer att fungera.

Ännu en av ensemblens medlemmar var med när det begav sig. Lars Fager spelar åter Thomas Diaforus. Andra i den ännu inte fulltaliga i ensemblen är välkända Mattias Schönbeck (rättrådig bror) och Nicolas Silferskiöld (skum läkare och dito apotekare).

Vilka som spelar giriga fru Béline och söta dottern Angelique och hennes älskade Cleanté är ännu inte klart.

Ensemblen regisserar sig själv . ”Teamwork” säger Carina Perenkranz.

– Sedan tar vi in en show doctor, ett konstnärligt öga utifrån.

Hennes inhopp som producent för sommarteatern på Löfstad slott gäller bara det här året.

– Tanken är att Göran Sarring ska komma tillbaka nästa år.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Anton Sundgren

GÄSTABUDSSALEN, LÖFSTAD SLOTT Norrköping

26 maj – 21 juni 2018
Den inbillade sjuke
av Jean-Baptiste Molière
Översättning: Marianne Bernadotte
Produktion: Carina Perenkranz

SKÅDESPELARE
Jörgen Mulligan
Mattias Schönbeck
Carina Perenkranz
Nicolas Silferskiold
Lars Fager
med flera

LÄNKAR
Molière Wikipedia
Chopp Event hemsida Facebook
Löfstad slott hemsida Facebook
Carina Perenkranz styr in i filmens värld reportage Kultursidan.nu 17/1 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Jörgen Mulligan spelar Molière på Löfstad

  1. Pingback: Pigg Mulligan inspirerar på Löfstad slott – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Den inbillade sjuke spelas på Löfstad – KULTURSIDAN.nu