• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Den inbillade sjuke spelas på Löfstad


Sjuk igen. ”Jag hittade en bra gubbe för 13 år sedan.” Jörgen Mulligan gör comeback i rollen som Argan i Den inbillade sjuke som blir årets sommarkomedi på Löfstad slott.

 

Jörgen Mulligan gör comeback

 

NORRKÖPING ”Titta på Jörgen Mulligan, han är 120 procent teater!” Säger Tina Leijonberg som spelar hans gold-digger till hustru i Molières komedi Den inbillade sjuke. Det märks att den stora ensemblen har roligt inför premiären på Löfstad slott på lördag.

Jörgen Mulligan gör comeback. Hade den pensionerade skådespelaren inte sagt ja när Carina Perenkranz ringde, så hade Chopp Event inte ryckt in med sommarteater i Gästabudssalen på Löfstad slott när nu Göran Sarring tvingades ta ett sabbatsår.

– Ett lyckokast, summerar Carina Perenkranz resultatet av telefonsamtalet i vintras som jag skrev om då.

 

Den inbillade sjuke
Förberedelser. Tina Leijonberg och Lukas Melin trivs i Gästabudssalen. Sufflören (och inhopparen) Roger Melin vänder ryggen till. Scenografen Agneta Skarp räknar stolar.

 

Gästabudssalen på Löfstad rustar för sommarkomedi. Jörgen Mulligan bjuder på sin stora öronlappsfåtölj och persiska matta. Scenografen Agneta Skarp kompletterar med textilier, en vacker skärm att gömma sig bakom och har baxat in stolar i Gästabudssalen så den är rustad inför publikanstormningen. Med van blick har hon valt noga i Östgötateaterns kostymförråd.

– Nattskjortan kommer från Jeppe på Bjerget och rocken är från Arsenik och gamla spetsar, berättar Jörgen Mulligan.

Om nu Argan, den inbillade sjuke, inte är sjuk på riktigt så kan Jörgen Mulligan stoltsera med en äkta liktorn, den första han någonsin haft. Den vårdar han nu ömt.

– Lite ringrostig är jag. Jag märker när jag jobbar med pjäsen att rösten inte är som den var. Men den här gubben som är så kraxig och dålig är passande, skämtar Jörgen Mulligan.

Och som gubben Argan sitter han bra i fåtöljen eller ränner runt och hötter med käppen. De är ju gamla bekanta sedan uppsättningen i von Lingens gård i Gamla Linköping för 13 år sedan.

 

Tina Leijonberg
Lycksökerska. Tina Leijonberg, som spelat Molière förr, blev tillfrågad om hon ville spela Argans hustru Béline.

 

– Jag är en gold-digger, säger Tina Leijonberg. Argan har fått sig en ny hustru. Béline som försöker manipulera bort sin styvdotter så att hon själv kan ta hand om hypokondrikerns förmögenhet. Till rollen har Carina Perenkranz har kallat in fars- och filmkollegan Tina Leijonberg från Stockholm. Hon kan sin Molière.

– Det finns inga gränser. Det är som att titta på barn som leker: ”Nu ska jag göra kaka och äta den”. Han bara kör på. Sedan har han skrivit jättemycket politiska texter också.

Och om den äldre kollegan, som fyller Argans roll med svordomar och ilska, har hon bara lovord.

– Titta på Jörgen Mulligan, han är 120 procent teater!, säger hon förtjust.

 

Lukas Ahlin, Carina Perrenkranz och Vanna Mantefors
Adepter. Carina Perrenkranz tycker om att lyfta fram unga begåvningar. Lukas Ahlin och Vanna Mantefors har hon jobbat med förr.

 

Det unga paret Angélique och Cléante, vars kärlek hotas av hot om bortgifte alternativt nunnekloster, spelas av Vanna Mantefors och Lukas Ahlin. Båda ungdomarna är sommarjobbare hos Chopp Event vilket innebär de även hjälper till med familjeföreställningen Emil på Färgargården.

Det kommer bli jättekul, kommenterar Vanna Mantefors.

Vanna har vi kunnat följa på musikalscenerna sedan Östgötateatern satte upp Sound of Music 2014. Hon har spelat Pippi, rövare, vunnit Niornas Melodifestival och gjort bra mycket mer än så.

– Det här är något av det mest lärorika jag gjort, menar Lukas Ahlin som gestaltar Cléante.

Han har spelat teater och musikal, medverkade i Ronja Rövardotter på Kråkholmen förra sommaren. Under senaste året har Lukas Ahlin gått in för film, vilket kräver helt annat uttryck av skådespelaren. Nu är han tillbaka i skådespeleriet och ska gestalta en person i en för honom helt ny tidsålder med andra normer.

– Jag kan inte relatera till historien men det här har jättestor betydelse för mig. Jag måste tala ett äldre slags språk. Jag behöver artikulera mer och prata långsammare.

Jörgen Mulligan har hjälpt till med hur 1700-talets adelsmän för sig. Och Lukas berättar hur han suger in hur de vuxna skådespelarna värmer upp, hur de lär in sina repliker, hur de lyssnar av när de ska in i spelet.

Carina Perenkranz har klätt om från sturska pigan Toinette och är sig själv. Vi går ut och tar en bild. Premiären är utsåld och som producent hoppas hon innerligt att publiken blir nöjd och kommer i stora skaror till de 19 föreställningarna.

– Det krävs 90 procents beläggning för att det ska gå runt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Den inbillade sjuke

GÄSTABUDSSALEN, LÖFSTAD SLOTT Norrköping

26 maj – 21 juni 2018
Den inbillade sjuke
av Jean-Baptiste Molière
Översättning: Marianne Bernadotte
Regi: Jörgen Mulligan, Carina Perenkranz och Ensemblen
Scenografi/kostym: Agneta Skarp
Produktion: Chopp Event

SKÅDESPELARE
Jörgen Mulligan
Tina Leijonberg
Carina Perenkranz
Lars Fager
Mattias Schönbeck
Nicolas Silferskiöld
Vanna Mantefors
Lukas Ahlin
Roger Melin (Molière, sufflör, stand in)

LÄNKAR
Molière Wikipedia Den inbillade sjuke/Wikipedia
Chopp Event hemsida Facebook
Löfstad slott hemsida Facebook
Löfstad slott hemsida Facebook Den inbillade sjuke
Jörgen Mulligan spelar Molière på Löfstad reportage Kultursidan.nu 2/2 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.