• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bra Vårföreställningar från Marieborg


Partyskallar. Festligt möte som leder till avslöjade hemligheter, ytterst svarta. Snäckor är en av Marieborgs fem teateruppsättningar som hade premiär förra helgen och även spelas denna helg.

 

Förföljer folk i gorilladräkt

 

NORRKÖPING Fem pjäser som på olika sätt tacklar relationerna människor emellan. Under samlingsnamnet ”Marieborgs vårpjäser” spelar folkhögskolans teaterelever sina slutprojekt på Teater Bråddgatan 34 i Norrköping. Några föreställningar vänder sig till yngre publik, andra mot lite äldre.

En ömsom nervös, ömsom förväntansfull stämning ligger i luften inne i Teater Bråddgatans entré, när vänner och släktingar kommer in för att se premiärvisningarna.

 

#Slimmad//slajsad :)softad_störd/:D
Livsriktning. Delar av #Slimmad//slajsad :)softad_störd/:D utspelas på en kyrkogård.

 

#Slimmad//slajsad :)softad_störd/:D

 

Föreställningen som får äran att inleda Marieborgs teaterfestival är Christina Gottfridssons #Slimmad//slajsad :)softad_störd/:D, i regi av Milva Jansson. En pjäs om IQ, citat och rädslor.

Calma (Karin Hultebring Wärmlund) är logisk och uträknande, älskar citat och att göra smoothies. Ibland går hon fram mot publiken och fungerar som historieberättare.

Hood (Jimmy Karlsson) jobbar extra med att kratta löv på kyrkogården och ser allmänt svart på livet. Fleur, (Sandra Andersson) är bästa vän med Calma och förföljer Hood. Han tycker hon är obehaglig, vilket Fleur inte förstår. Hon säger och gör ju ingenting, bara tittar på honom.

Plötsligt en dyker Pasti (Maia Persson) upp och allting förändras. Hon gömmer sig när hon hör sirener. Döljer hon något?

Föreställningen består av tre scenrum: Till vänster ligger Fleurs sovrum, som består av en matta, en hylla med en madrass och täcke. Till höger ligger kyrkogården där Hood arbetar vid två gravstenar med att kratta löv. I mitten av scenen håller Calma till. På det röda bordet står mixern som surrar högt när smoothiesarna blir till.

Scenbytena sker med hjälp av ljuset som belyser den del som är aktuell. En särskilt snygg bild är när Pasti sover över hos Fleur. Någonting har väckt dem. Lamporna fungerar inte och de får använda ficklamporna på sina mobiltelefoner. Det blir en cool och lite klaustrofobisk känsla där de står i skenet medan resten av rummet är i mörker.

 

Grodregn över Fruängen
Väntan. Hur länge ska detta pågå? Och vems är ansvaret? Grodor över Fruängen tar ett stort grepp om tillvaron.

 

Grodregn över Fruängen

 

Nästa föreställning heter Grodregn över Fruängen och är regisserad av Malin Wallander. I programbladet står att läsa: Världens Läge är akut! Att säga nej är inte alltid så lätt, något vi får se i Grodregn över Fruängen där vi får följa fem karaktärer som brottas med att hinna med både vardagen, jobbet, sig själva och varandra. Samtidigt som de försöker ansvara för världen. Hur hanterar vi problem som finns runtomkring oss, vad får det för konsekvenser och vems är ansvaret? 

Allt utspelar sig i och omkring bostadsrättsföreningen Struten där paret Johan och Lina bor (spelade av Henrik Nyström och Angelica Bäckström). Han har jobb som står honom upp i halsen plus det arbetet som sekreterare i styrelse. Hon lider också av vardagens stress och omvärldens förväntningar, men så ärver hon en skattkarta av sin gammelfarbror och ser en flyktväg ur alltihop.

Zara (Ingrid Wantschura) är en arbetslös skådespelare och har nyligen blivit dumpad. Hon ska nu försörja sig som clown. Josefin (Linnéa Broman) är småbarnmamman som hetsar över sopsorteringen och blir alltmer frustrerad över de överfulla containrarna på gården.

Sist men inte minst har vi den arbetssökande och ensamme Ari (Adam Wolf) som förföljer folk iklädd en gorilladräkt.

Mitt hjärta dunkar lite extra för karaktären Johan. Den plikttrogne och lojale som bara försöker göra rätt för sig men tar på sig för mycket.

 

Mitt hjärtas okända arkiv
Samarbete. Vad gör vuxenlivet med våra drömmar? Mitt hjärtas okända arkiv ställer frågan.

 

Mitt hjärtas okända arkiv

 

Mitt hjärtas okända arkiv är ursprungligen skriven för mellanstadiepubliken av Malin Axelsson, under dramatikerns tid som konstnärlig ledare för Ung scen/öst. Regissör är Tony Vepsä som tidigare gått Marieborgs filmskaparlinje.

I en källarlokal på Undergatan 83 finns ett arkiv. Ett bord med två högar papper och en stämpel, på varsin sida finns två rör. Ett som lutar nedåt med skylten, ”Osorterat”, och ett annan där det ”Omöjliga” ska stoppas ner. På en strimlare bredvid bordet står det ironiskt nog ”Hopp”.

I bakgrunden står två hyllor där det på varje rad sitter en lapp, med ord som Drömmar, krav, minnen och misslyckanden. I arkivet jobbar Förtvivlaren (Tuva Björling) helt ensam. Inte blir det bättre av att det på radion bara berättas om hemska nyheter.

En dag ska en ny tjej börja jobba på arkivet. Författaren (Fanny Sjödahl) Det visar sig att hon och Förtvivlaren är väldigt olika. Hon skriver dikter också. Fast hur ska man få tid att skriva när det samtidigt är så mycket annat man vill göra och tänka på?

På annat håll tragglar Försäljaren (Sanna Holmén) på med sitt liv. Hennes jobb går ut på att hon ska dra in pengar. Dessutom har hon två små barn. En dag knackar hon på arkivets dörr.

En gripande föreställning om drömmar innanför det inrutade vuxenlivet. Förtvivlaren säger att hennes jobb inte är något riktigt jobb, men att det ändå är något som måste göras. Det slår mig att, som titeln antyder, att lokalen lika mycket är karaktärernas inre. Och alla osorterade papper som dimper ner på golvet är deras tankar och känslor.

 

Björnlandet
Bättre utsikter. Äntligen har det slutat regna i Björnlandet.

 

Björnlandet

 

Hittills har föreställningarna haft mellan tre och fem skådespelare i ensemblen. De två föreställningarna som återstår är mera av kammarspel med endast två skådespelare vardera:

Björnlandet av i regi av Birgitta Söderlund. I ett försök att rädda sin relation tar paret Pia och Svante sin tillflykt till en stuga i Norrland. Långt ifrån alla människor. Ingenting går som de har tänkt sig och när några vietnamesiska bärplockare plötsligt dyker upp börjar det hända saker.

Gillis Uneus och Therese Lundkvist spelar paret som hyr en stuga i den Norrländska skogen. Tyvärr har det regnat i fem dagar. Men de har helgen på sig innan Pias mamma kommer och hämtar dem och under de dagarna ska vädret bli bra, och då kan de riktigt rå om varandra. Men så ser de några vietnamesiska bärplockare – sedan blir inget som de har tänkt sig.

Det är granar, med gräsmatta på scenen. Längre in signalerar järnkamin och enklare möblemang stugans inre.

 

Snäckor
Livsstilsfajt. Två personer hamnar i ett rum tillsammans. Kan de nå varandra under ytan?

 

Snäckor

 

Nästa pjäs, Snäckor i regi av Emil Peterzon, har samma upplägg, fast i ett mer storstadskal inredning.

Vad händer när två helt olika människor möts i ett hotellrum i hopp om att få möta någon annan på mer än en ytlig nivå? När mötet öppnar upp sår hos de båda, vad gör dom då? Vad finns det som håller dom kvar i rummet med varandra?

Robert och Sara (Henrik Mattsson och Mitra Bashang) kommer in i ett hotellrum iklädda partyhattar. Han bjuder på vin och räkor. En av räkorna ser dålig ut, svart liksom.

”En svartskalle”, kallar han räkan vilket Sara reagerar på. Ju längre samtalet pågår avslöjas deras mörkaste hemligheter.

 

Jag har själv gått Marieborgs teaterlinje och varit med om samma process. Vara en del av en grupp som jobbar mot ett gemensamt mål. Men möjligheten att få se de andras föreställningar flera gånger var halva grejen. Jag såg hur alla utvecklades även under den perioden. Det får jag inte nu, men jag känner ändå igen mig i mycket.

Alla fem pjäserna har sin charm. Det finns något eller några för alla. Mina favoriter var Slimmad slajsad, Grodregn över Fruängen och Björnland. Men alla roller i alla uppsättningar var klockrent castade med skådespelare som gjorde riktigt bra ifrån sig. Gå och se!

© Text: Anton Augustsson

© Foto: Rebecca Holgersson, Carl-Eric Reidler, Malin Wallander, Lisa Rantatalo, Kevin Jönsson, Klara Bergh

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

#Slimmad//slajsad :)softad_störd/:D

TEATER BRÅDDGATAN Norrköping

18 – 27 maj 2018

Marieborgs vårpjäser

Fem uppsättningar
Prod: Marieborgs teaterkurser

#Slimmad//slajsad :)softad_störd/:D

Av Christina Gottfridsson
Regi: Milva Jansson
Medverkande: Karin Hultebring Wärmelund, Maia Persson, Sandra Andersson, Jimmy Karlsson
Arr: Marieborgs Folkhögskola
Prod: Rebecca Holgersson och Jackob Fundberg

Grodregn Över Fruängen

Av Anders Duus
Regi: Malin Wallander
Medverkande: Angelica Bäckström, Ingrid Wantschura, Henrik Nyström, Linnéa Broman, Adam Wolf
Arr: Marieborgs Fokhögskola
Prod: Andréa Jonsson Lindh, Timmy Jacobsen och Teodor Fredriksson

Mitt Hjärtas Okända Arkiv


Av Malin Axelsson
Regi: Tony Vepsä
Medverkande Tuva Björling, Fanny Sjödahl och Sanna Holmén
Arr: Marieborgs Fokhögskola
Prod: Lisa Rantatalo och Andreas Burmester

Björnlandet

Av Camilla Blomqvist
Regi: Birgitta Söderlund
Medverkande: Gillis Uneus och Therese Lundkvist
Arr: Marieborgs Fokhögskola
Prod: Estelle Johansson och Kevin Jönsson

Snäckor

Av Peter Barlach
Regi: Emil Peterzon
Medverkande: Henrik Mattsson och Mitra Bashang
Arr: Marieborgs Fokhögskola
Prod: Klara Bergh och Isak Lindberg

LÄNKAR
Marieborgs folkhögskola hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.