• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musik och mimik på Veeras kontor


Hallå! Spännande med första telefonsamtalet på Veeras kontor med UusiTeatteri.

 

Det blir en hård dragkamp

 

RECENSION/NORRKÖPING Problemlösning. Mimik och akrobatik till barnens förtjusning. 28 april besöktes Teater Bråddgtan 34 och Teaterföreningen KariN av clownföreställningen Veeras kontor.

Scenografin består av ett ljusgrönt draperi i mitten. På dess vänstra sida står ett bord med en stereoanläggning på. Till höger en papperskorg på en kontorsstol på hjul.

Draperiet rör sig och toner från ett dragspel hörs och någon som sjunger, testar sig fram och utbrister i ett ”Ahaa” då och då. Så tittar någon fram från ena sidan av draperiet. Ett av barnen ger ett överraskat ljud ifrån sig. Det är clownen Veera.

Det verkar som att hon försöker komma underfund med hur melodin ska spelas och hur hon ska sjunga med.

 

Veeras kontor
Akrobatik. Mycket ska fixas innan Veera får ordning på sitt kontor.

 

UusiTeatteri är en tvåspråkig barn- och ungdomsteater vars föreställningar spelas på svenska, finska eller både och. Dagens föreställning av Veeras kontor, som vänder sig till barn mellan två och fem år, är på finska. Innan insläppet hör jag flera finsktalande bland besökarna.

Nu är språket tack och lov heller inget problem för oss som inte förstår finska. Föreställningen bygger lika mycket på mimik och akrobatik, som är språköverskridande konstformer.

Det kan handla om att sätta sig ordentligt på en kontorsstol på hjul. Och hur bordet ska placeras vid stolen för att man ska kunna luta sig. En liten tjej i publiken skrattar så gott åt Veeras olika försök att få ihop det.

När grejerna är rätt placerade så inser Veera att hon nu har ett eget kontor. Det är häftigt. Men det betyder också ansvar, för plötsligt ringer telefonen. Signalen kommer från Veeras ena sko. Hon ska tömma en papperskorg, som lever sitt eget liv, det blir en hård dragkamp.

Katarina Rodopoulos i rollen som Veera gör mycket med den lilla rekvisita hon har. Hon inkluderar barnen i spelet när hon ska färglägga ett papper och samlar ihop färger från barnen. Från skor, väskor och jackor.

När inget händer får publiken hjälpa till att blåsa på pappret. Till sist vecklas pappret ut och massa fina färger kommer fram.

Veeras kontor är en rolig och underhållande föreställning som visar hur levande och bra barnteatern i Sverige är.

© Text: Anton Augustsson

© Foto: Kai Kangassalo

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

28 april 2018
Veeras kontor
Idé, manus och medverkan: Katarina Rodopoulos
Ljud och musik: Pekka Tuppurainen
Prod: UusiTeatteri – Nya finska teatern
Arr: Teaterföreningen KariN

LÄNKAR
UusiTeatteri – Nya finska teatern hemsida Facebook
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34/Hallarna hemsida Facebook
Samarbete stärker KariNs vårprogram reportage Kultursidan.nu 2/2 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.