• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Färgstark sommarutställning på Konstforum (reportage)


Fina fisken 2. Lars Malms tjärdoftande fiskskelett skickar många signaler.

 

Från Fina fisken till döskallearméer

 

103 verk av 41 konstnärer, det skulle kunna vara en trång och rörig utställning. Det är det inte, i stället möter en omväxlande och mest lustfylld sommarsalong på Konstforum. En mönstring av den lokala konstvärlden, 40 av de 41 utställarna bor nämligen i Östergötland och med Norrköping som tyngdpunkt.

Vår- och försommarstämningar präglar måleriet i olja, akryl, tempera och akvarell samt monotypier. Den låga hängningen av Helena Forsbergs röda Soluppgång gör hela entréhallen spännande, ögat flyter upp till hennes två andra små målningar, och går så småningom vidare till Ali M Ismaeils explosiva L’origine de la vie och till Lotta Möllers strandkanter i hemligt skymningsdunkel. Mittemot hänger mer konceptuella ideal, Juhani Vartiainens Fåtölj och Soffa, som ritningar i trädgårdens gräsmatta.

Lokala landskap är inte riktigt vad de en gång har varit, om de nu har varit. Inte en konstnär är den andra lik, och minst lik någon annan är kanske Anna Sandell som med vackra Sommarblom åter lyckas lyfta fram sitt motiv genom att gömma det under vita lager. Åsa Kummu, som här helt lämnat batiken, visar akvareller med smak av arkeologiska utsnitt. För att nämna några få bland många.

I varje rum i galleriet bryts vägghängningarna av objekt. I Entrérummet klättrar, gungar, speglar sig Björn Römerts magra men charmiga streckgubbar i smidesjärn. Marion Kahnerts mjukt polerade täljstensfigurer gör motstånd i Trädgårdsrummet och på golvet har Inger Södergrens tre raffinerade trädgårdsskulpturer Ibaba landat på barkmullen, svarta rymder med en vit volang på ena sidan. Alexander Hadads vattenbuffel(?) sitter trångt i Vattenkrig.

I Stora rummet luktar det sommar av ett speciellt slag. Lars Malms tjärdoftande Fina fisken blir fel men ändå så rätt. Under de senaste åren har han gjort små herränglar vid sidan av sina personliga skåp. Nu är det fiskar som definitivt lämnat detta jorde-/vattenlivet, det enda som återstår är skelettet och lite fiskskinn. Fast i trä och duk, tjärdoftande som ett båtspant. I samma rum tar lerans eviga former plats, Kruka, Vas, Urna och Fat – av Stina Hallgren och Solveig Uhr.

Lilla Hamnrummet rymmer flera överraskningar. Jan Kindås tre fina torrnålar med utsökta detaljer, Lars Löfmans ”barockmåleri”, stilleben med mat och dryck i mustiga färger – ändå tror jag att han är som skickligast på ost. Färgerna matchas av Eva Perssons färgstarka vårakvareller och Lena Wahlstedts temperamålningar.

Men här ryms mer keramik av det kommenterade slaget, ta en närmare titt på Gustav Bolins Flottans män, med manetliknande figurer på koppar, Pompeji, förstenad teservis väcker tankar. Roligast är Sanna Koosz Relationsspelet (schack) – två döskallearméer på schackbrädet, som redo för en batalj i Sagan om ringen.

Ny teknik? Gränsöverskridande konst? Inga videoverk, inga performances för stunden. Är det intressant att veta att Aaid Jasim Fahad tecknat sina mycket speciella Kokonger (20 olika) på iPad? Maria Lundby, som tidigare i år haft en stor utställning med målningar på Galleri Kronan, återkommer här med digitala bilder – foto.

I den lilla Studion visar Falah Alani Efter explosionen, kanske ett verk som inte rymdes på hans utställning på Galleri Kronan nyligen. Verket är stort och grått. På andra sidan dörröppningen hänger Sahar Burhans Speed, en färgexplosion i sig, eller en trasmatteväv.

Jag lyfter gärna fram Kerstin Danielsson och Anna-Lena Rydberg som båda broderar. Danielsson experimenterar med materialet, Rydberg med motiven, är det en myling i Kap.3: Kärret?

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • KONSTFORUM Norrköping

 • 26 maj – 8 juni 2012
  Sommarutställning

  • MEDVERKANDE
   Sigrid Ericson, Kerstin Danielsson, Helena Forsberg, Ali M Ismael, Lotta Möller, Björn Römert,
   Dani Slipecevic, Åke Bjurhamn, Agneta Östlund, Ronny Knutsson, Juhani Vartiainen,
   Marion Kahnert, Lars Thostrup, Marie Liljegren Kreuger, Clery Andersson, Peggy Palmstedt,
   Inger Södergren, AnnMari Löf, Alexander Hadad, Anna-Lena Rydberg,
   Ann-Mari Tamminen-Meuller, Berit Hammarbäck, Anna Sandell, Birgitta Drake, Saad Hajo,
   Anna Bevé, Sanna Koosz, Lars Malm, Stina Hallgren, Solveig Uhr,
   Jan Kindå, Lars Löfman, Eva Persson, Lena Wahlstedt, Åsa Kummu, Gustav Bolin,
   Falah Alani, Aaid Jasim Fahad, Maria Lundby, Maria Törkvist-Olofsson, Sahar Burhan

 

LÄNKAR
Konstforum hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Färgstark sommarutställning på Konstforum (reportage)

 1. Pingback: Sanna Koosz figurer ställs ut i Stockholm – KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: Aaid Jasim ställer ut på Galleri Kronan (reportage) | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.