• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

FMG-tvåorna sätter upp iLife på Lilla teatern (reportage)

iLife. Jhimmie Bjurdén och Linn Erinder medverkar i Fiilm- och musikgymnasiets musikal som har premiär på fredag.

 

Film- och musikgymnasieelevernas egen trailer

 

Inte utan min iPhone!

 

Två tjejer på scenen, några ryggsäckar, annars är det tomt i Lilla teaterns dunkel. Några minuter senare är lunchen slut och alla strömmar till. Det är måndag och musikalvecka för Film- och musikgymnasiets tvåor. På fredag har musikalen iLife premiär.

Nettan Lekström har själv stått på Lilla teaterns scen, och många andra lokala scener förresten, hon är en känd och uppskattad revyartist och skådespelare i vår del av Östergötland. På Film- och musikgymnasiet är hennes roll en annan: lärarens. Just nu regisserar hon eleverna i musikalen iLife som hon skrivit tillsammans med musiklärarkollegan Lasse Petersson.

I musikalens centrum står Lisbeth, en 17-åring i San Fransisco som somnar i sin säng en kväll på 1950-talet. Hon spelas av Elin Pergelius som den här repetitionen befinner sig på scenen, replikerna sitter ganska bra men nu ska scenerna sättas och Nettan provar och försöker komma fram till lösningar som fungerar för de unga skådespelarna.

– Lisbeths pappa kommer från Sverige och han har flyttat tillbaka till Norrköping. På natten drömmer hon att hon kommer till Norrköping i framtiden, alltså nu, förklarar Jhimmie Bjurdén som går Scen- och musikalprogrammet på Film- och musikgymnasiet.

Musikalens titel har inspirerats av vår it-intensiva värld, som den kommer till uttryck bland ungdomarna på musikgymnasiet.

– Inte utan min iPhone, som Jhimmie Bjurdén avslöjar om sig själv. Vi har också fått hjälpa till med språket, tekniska uttryck och förkortningar.

I sin framtidsdröm, som både påminner om nuet men också rymmer en hel del fantasi, stöter Lisbeth på spelet ”DreamLife”. Spelskaparen Sysca Svensson har blivit en stor idol, hyllad som en svensk Steve Jobs, en av grundarna av it-företaget Apple.

– Jag har kommit på ”DreamLife” som är jättestort i drömmen, det bygger upp en perfekt drömvärld där allt blir som man vill, berättar klasskamraten Linn Erinder som spelar Sysca Svensson.

– ”Sött som konfekt” sjunger vi, fyller Jhimmie Bjurdén i. Själv spelar han Milo, en kille som gillar tjejer. Han är en ”player”, som man säger, och luras att gilla ”fel” flickvän i DreamLife.

Hur är det att spela en musikal som är ny, som man inte ”vet” hur den ska göras. Och inte lockar publiken med redan välkända låtar?

– Det är jättekul. Det är bra för då får man analysera själv, tycker Linn Erinder.

Gymnasisterna har arbetat med årets musikal hela terminen, en eftermiddag varje vecka. Främst är det låtarna som de har tränat in, replikpluggandet har de fått som hemläxa. Under Kristi Himmelsfärdslovet höjdes både tempot och temperaturen när de satsade två heldagar på repetitioner. Nu är de inne i musikalveckan som helt ägnas åt arbetet inför premiären.

– Det är intressant att se alla delar som ska till för att man ska komma fram till färdigt resultat, kommenterar Jhimmie Bjurdén.

– Vi är uppdelade i smågrupper som har ansvar för smink, kostym, marknadsföring och så, säger Linn Erinder.

Alla scen- och musikalelever deltar i musikalen men det är också öppet för eleverna på filmprogrammet att vara med. Det är mycket jobb runtomkring produktionsarbetet som gymnasisterna får en inblick i. Några ansvarar för musikalbloggen medan andra elever gjort en filmtrailer. Affischens bakgrund är en läsplatta vars namn börjar på ”i”.

– De går i samma klass i ettan och i tvåan delar de upp sig, så musikalprojektet handlar också om att de inte ska tappa bort varandra, förklarar läraren Nettan Lekström.

Nästa år, när Jhimmie Bjurdén och Linn Erinder går sista året, ska eleverna jobba med egna, mindre projekt där de själva tar ansvar fullt ut. Då är det bra att ha musikalerfarenheten i bagaget.

De två ungdomarna älskar sång, dans och teater precis som klasskamraterna. Några av dem kommer att förverkliga sina drömmar om ett liv på scenen. Några har börjat upptäcka att det finns mycket mer i teatervärlden än bara scenen. För ytterligare några, kanske flertalet uppfylls inte drömmen om en framtid som artist efter de stimulerande gymnasieåren.

– Det är en tuff kombination att göra det man älskar…, säger Jhimmie Bjurdén.
– …samtidigt som man måste ta itu med de tunga ämnena, fyller Linn Erinder i.

– Vi diskuterar verkligheten väldigt mycket på skolan, säger Nettan Lekström. De är medvetna om att det är en hård bransch. Men vi bjuder in gästföreläsare som håller workshops och berättar om vad de gör. Det är inte bara stora stjärnor, det skulle vi förresten inte ha råd med, utan hellre de som är på en mellannivå.

Och ja, bland gästföreläsarna börjar det bli ett inslag av forna elever från Film- och musikgymnasiet.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund
Film: Film- och musikgymnasiet

 

 • LILLA TEATERN Norrköping

 • 1-3 juni 2012 (4 juni skolföreställningar)
  iLife
  Manus/regi: Nettan Lekström
  Musik/kapellmästare: Lasse Petersson
  Ljud: Jörgen Larsson
  Ljus: Patrik Nystrand / Micaela Petersson
  Medverkande: Film- och musikgymnasiets andraårselever
  Arr: Film- och musikgymnasiet

 

LÄNKAR
Film- och musikgymnasiet hemsida

 

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629947846062″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.