• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Snart går det an för Joel och Mala på Löfstad slott (reportage)


Bästa sommarjobbet. Joel Almroth och Mala Kyndel spelar åter sommarteater i Göran Sarrings regi.

 

– Vad Albert råkar ut för är en bildningsresa i feminism

 

Sara och Albert träffas av en slump. De reser på samma ångfartyg från Stockholm och västerut. Det går an är en klassiker, en idéroman från 1839 av Carl Jonas Love Almqvist. Snart har pjäsen med samma namn premiär på Löfstad slott i regi av Göran Sarring.

Att det är Mala Kyndel och Joel Almroth som står på scenen i Gästabudssalen i södra slottsflygeln är däremot ingen slump. Båda har spelat tillsammans med Göran Sarring i Norsholm tidigare, Mala Kyndel i fem år, Joel Almroth i tre.

– Det har varit vår egen plantskola, säger Joel Almroth som är glad över att vara tillbaka på hemmaplan över sommaren.

Bådas karriärer, som en gång började på Arbis, har fortsatt på Balettakademien i Göteborg varvat med Holbergkomedier i Norsholm om somrarna. Efter avslutad utbildning frilansar de samtidigt som båda är med i Riskteatern, en fri grupp i Göteborg som i våras satte upp musikalen Rebellas skatt, som hade urpremiär på, just det! – Arbis år 2006. I sommar är det alltså dramatik, alltså talteater, som gäller för dem båda.

– Våra kompisar är avundsjuka på oss för vårt sommarjobb, betalt dessutom, säger Joel Almroth glatt.

Han har hunnit längst i karriären, eftersom han gick ut utbildningen något år före Mala Kyndel. Nyligen var han med i West Side Story på Göteborgsoperan och hösten som kommer är det dags att flytta till Stockholm där en roll i La Cage Aux Folles väntar på Oscarsteatern. Han är mycket nöjd över att få möjlighet att fördjupa sig i dramatiskt skådespeleri med Göran Sarring.

– Jag är mer redo än tidigare för det nu, förklarar Joel Almroth.

Göran Sarring är nöjd med att ha lämnat Norsholms komediteater bakom sig. Fem år med verk av Holberg och ett år med Machiavelli, alla uppsättningar präglade av skicklighet, gott humör och mottagna av god kritik.

– Det var väldigt mycket att bära plank, kommenterar Göran Sarring. Och det regnade på plåtskjulet så vi fick avbryta föreställningen.

Nu går han ner i format, gör en uppsättning med två handplockade skådespelare och enklare teknik. Att han förflyttat sig till Löfstad slott är Maria Nordemans förtjänst. Hon är informationsansvarig på slottet, som är en del av Östergötlands museum. Det var därifrån budet kom: kunde Göran Sarring tänka sig att spela sommarteater i Gästabudssalen? Det kunde han och valde Det går an, som varsamts överfördes från kortroman till talteater av Eva Sköld på 1980-talet.

– Vi tycker att det är jätteroligt. Samarbetet består i att vi ställer upp med lokalen. Publiken kan se föreställningen men också köpa ett större paket med visning – teater – supé, berättar Maria Nordeman.

Gästabudssalen i södra flygeln är från 1600-talet med målningar i tak och på väggar. Det är något man absolut inte får spika eller skruva i. Två golvstativ bär upp fem lampor vardera, det scenljuset räcker.

– Lokalen talar för sig själv, här behövs inga svarta tyger, säger Göran Sarring som låter ljuset sila in genom fönstren.

På fredag har Det går an premiär på den breda men grunda scenen. Glasmästardottern Sara från Lidköping reser hem från Stockholm. På ångbåten möter hon sergeanten Albert, tycke uppstår, men något giftermål vill Sara inte vara med om.

– Jättekul, en utmaning med mycket text. Och en fin historia, säger Mala Kyndel.

– Jag tycker det är i högsta grad en modern pjäs med en stark kvinna. Det är Sara som vinner och muskelmänniskan Albert som måste kompromissa, kommenterar Joel Almroth och säger till Mala: Du är ju som Sara!

– Jag brinner för samma saker som Sara, svarar Mala Kyndel.

– Vad Albert råkar ut för är en bildningsresa i feminism, säger Göran Sarring.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LÖFSTAD SLOTT Norrköping

  • 1–21 juni 2012
    Det går an
    Manus: Eva Sköld
    Regi: Göran Sarring

    • MEDVERKANDE
      Mala Kyndel
      Joel Almroth
      Göran Sarring

 

LÄNKAR
Löfstad slott hemsida
Göran Sarring hemsida
Joel Almroth info
Mala Kyndel info

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Snart går det an för Joel och Mala på Löfstad slott (reportage)

  1. Pingback: 2012 års sommarteater i hela Östergötland (reportage) | KULTURSIDAN.nu