• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Två utställningar med mode och stil på Löfstad slott (reportage)


Stickat. Ullspinneri.

 

Mode och accessoarer från 1700-tal till 1900-tal

 

Det ska vara mode och minne i år på museerna i Östergötland. På Löfstad slott har man vädrat garderoberna och letat i smyckesskrinen. Dessutom har Östgötatextil bjudits in att visa dagsländor vi minns, eller har glömt inom mode och heminredning.

Sommarens utställning på Löfstad slott är alltså två. På Löfstad finns kläder och accessoarer från 1700-talet och fram till och med tidigt 1900-tal bevarade. Till kläderna hörde smycken och andra accessoarer, flera som tillhört Sophie von Fersen och hennes bror Axel von Fersen d y.

När de sista av tjänstefolket på Löfstad lämnade slottet 1940 lämnades rummen så gott som orörda, undantaget några få personliga tillhörigheter. På köksvåningen levandegörs några av de personer som arbetade på slottet. Historien gestaltas i utställningen Kläder, accessoarer, hattar & skor.

Den andra utställningen Stil, skvaller & gamla filmstjärnor visar östgötskt textilhantverk. Textil för mode och inredning kan vara en dagslända. Något som alla plötsligt vill ha men som glöms lika fort som det kom. Textil man minns har sin grund i ett kunnigt och väl utfört hantverk. Där man använt material som inte alltid är de mest förväntade men med en kvalitet som räcker länge. Nätverket Östgötatextil bjuder här på gediget hantverk, materialmässig och textil mångfald.

Utställningarna har vernissage på lördag och visas hela sommaren.

Foto: Östergötlands museum

 

  • LÖFSTAD SLOTT Norrköping

  • 2 juni – 2 september 2012
    Stil, skvaller & gamla filmstjärnor
    Östgötatextil visar textilt hantverk
  • Kläder, accessoarer, hattar & skor
    ur garderober och smyckesskrin på Löfstad slott

 

LÄNKAR
Löfstad slott hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.