• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

3 Emil och 3 Ida fyller Värmekyrkan i sommar (reportage)

Alla vi är med i Emil i Lönneberga
Det är vi som spelar Emil i Lönneberga. Nästan hela ensemblen var på plats vid pressvisningen.

 

– Vi är väl som Emil är men på olika sätt

 

– Vi är väl som Emil är men på olika sätt, jag har kollat på filmerna, säger Erik Moberg. Erik är en erfaren grådvärg och rumpnisse från förra sommarens Ronja Rövardotter i Kolmården som nu repeterar Emil i Lönneberga i Värmekyrkan i sommar. Han är inte ensam. Det krävs tredubbla uppsättningar av Emilar och Idor för att klara av alla 61 föreställningarna. De två andra Emilskådespelarna är Beppe Lison Almkvist och Marcus Malmros.

– Jag känner när jag spelar, jag blir rädd när det börjar brinna, bubblar Beppe Lison Almkvist trots att han inte verkar vara rädd för någonting.
– Jag vet inte riktigt hur jag spelar, det viktigaste är att han är lite busig, tänker Marcus Malmros som sägs vara den lugnaste av de tre.
– Hyss är något som alla barn bör göra, någon gång i veckan. Inte elaka, bara snälla hyss, håller regissören Pontus Helander med.

När frågan kom från Stefan Papangelis, vd för Upplev Norrköping, till Pontus Helander och ChoppEvent om att fylla Värmekyrkan med sommarteater för hela familjen föll valet snabbt på Emil i Lönneberga. Redan vid jul gick det att boka biljetter, men vilka som skulle spela med i uppsättningen visste man inte. Barnskådespelarna valdes ut vid en stor audition i februari. Sedan föll övriga på plats, en mix av professionella skådespelare och amatörer.

I onsdags bjöds pressen till visning och fick förstås se scenen när Emil fastnar i soppskålen. Hur det går till hinner ingen se men plötsligt står han där med soppskålen över huvudet och kan inte komma loss. Det blir ett liv och ett kiv när Carina Perenkranz mamma Alma, Lars Fagers pappa Anton och Kristofer Wannefors Alfred, drängen i Katthult, i tur och ordning försöker få loss Emil ur soppskålen. Och eftersom det är pressvisning tas scenen en gång till, men då med en annan Emil som fastnar i den stora vita skålen med blå blommor runt kanten.

Soppskålen är en av barnskådespelarnas favoritscener. En annan de kan enas om är auktionen i Backhorva. Eller kanske rentav alla scener. Sångerna får förstås stort utrymme från Käre lille snickarbo till Hujedamej. Då kan det bli allsång när de unga i publiken sitter på en stor matta längst fram vid scenkanten och med föräldrarna på publikläktaren som byggts upp i Värmekyrkan.

– Ida är fin, det är bra att spela, säger Filippa Kromnér som snart går ut första klass.
– Jag tycker om när Emil håller på och målar mig, lyfter jämnåriga Paulina Lind fram, de andra Idorna nickar medhåll.
– Det är när jag får leka med Emil, säger ett år yngre Ebba Kostmann.

Emil är pojke och Ida är flicka. Pontus Helander säger att könsrollerna i Emil i Lönneberga är ”massivt stereotypa”. Men han ser det inte som något problem.

– Alla barn kan känna igen sig i Emil och i Ida, alla barn har både manligt och kvinnligt i sig, förklarar han.

Och så är det det där med hyssen förstås, som inte bara killar gör. Astrid Lindgren skrev ju också om När lilla Ida skulle göra hyss. Och det stämmer in på de sex barnen, som dessutom har sällskap av ytterligare några barn som spelar barn i Lönneberga.

– I pauserna får vi leka och gå ner i källaren och göra en skräckfilm som vi spelar in, berättar Paulina Lind.
– Barnen är fantastiska, de kan allting. Replikerna sitter efter två repetitioner, berömmer regissören Pontus Helander varmt. De sitter och tittar på de andra, sedan går de upp och repar lite. Det är som en lek för dem.

Samma beröm öser han och Carina Perenkranz över barnens föräldrar som ”ställer upp till tusen procent”. Föräldrarna är en förutsättning för att barnen ska klara av inte bara repetitionerna utan även de många föreställningarna. Det är är över huvud taget en varm stämning i den stora och lite ruffiga lokalen som behållit sin karaktär, trots renoveringarna.

Emil i Lönneberga kommer att spelas onsdagar till söndagar hela sommaren, vardagar blir det dubbla föreställningar. Upp till 270 personer räknar Pontus Helander ska få plats i publiken per föreställning, inte för stort så att det blir ett opersonligt och inte för litet för att ekonomin inte ska gå ihop. Förhoppningsvis.

– Kommunen bjuder på lokalen och vi bjuder på vår kunskap, säger Carina Perenkranz.

Amatörskådespelarna får en oförglömlig sommar som ersättning. De professionella skådespelarna, bland andra Louice Ottosson och Kristofer Wannefors som också är med i ChoppEvents sommarrevy Kråkan på rymmen får betalt. Därutöver kostar teknik, som kulisser och den inhyrda läktaren. Och en hel del annat förstås som följer med en teateruppsättning.

– Bokningen har inte tagit fart riktigt än som det skulle behövas, säger Carina Perenkranz som säger att så fort hon tänker på budgeten får hon ont i magen, över det stora risktagandet.
– Det är för mycket pengar för ett så litet bolag som vi är, tillägger Pontus Helander.

När jag lämnar Värmekyrkan hittar jag skådespelaren Robert Lindblad som tagit pjäsmanus med sig ut under lunchpausen. Han pluggar och suckar över en sångtext.

– Jag kan ju inte det här, jag jobbade och hade inga barn när filmerna kom. Och det finns ingen logisk ordning.

Opp och ner
ner och opp
grisen gal i granens topp

och en mus
i vårt hus
svär och tuggar snus.
Lammet skäller
Värper karameller,
Hunden jamar,
Lille grisen gal.

Den tokroliga visan har tre verser till. På söndag är det premiär, då ska texten sitta.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

  • VÄRMEKYRKAN Norrköping

  • 3 juni – 5 augusti 2012
    Emil i Lönneberga
    av Astrid Lindgren
    Manus: Johan Gille
    Regi & koreografi: Pontus Helander
    Fondmålningar: Lennart Moberg
    Kostym & sömnad: Anh Duc Dao
    Ljuddesign: Magnus Jonsson

    • MEDVERKANDE
      Beppe Lison Almkvist, Marcus Malmros, Erik Moberg
      Ebba Kostmann, Paulina Lind, Filppa Kromnér
      Lars Fager, Carina Perenkranz, Jessica Stendahl
      Kristofer Wannefors, Louice Ottosson
      Anastasia Andersson, Eva Moberg, Majken Nilsen
      Leif V Eriksson, Robert Lindblad, Pelle Andersson
      Daniel Holm, Joshya Bravo Nikolic
      Clara Karlin, Oskar Steén, Natalie Andersson
      Gustav Bardun, Minna Hultgren

 

LÄNKAR
ChoppEvent/Skandiateatern hemsida
Emil i Lönneberga info Louis De Geer

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.