• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geers estettreor tränar på sin Dröm (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/7309082436/[/flickr]

I det blå. Anton Forsberg gestaltar Daniel som reser till New York och upptäcker att staden är stor och främmande.

 

Man får inte vara rädd att försöka, annars når man ingenstans

 

– Tappa inte det poetiska tempot i det blå. Ni som var tjuvar fortsatte att stjäla, det var jättebra! Nu kör vi en gång till, styr regissören Johan Wahlqvist. Är orkestern klar där nere Henrik?

Än en gång kommer den unge Daniel till den brusande storstaden New York, äpplet i den amerikanska smältdegeln där europeiska invandrare i andra och tredje generationen blandas med ursprungsbefolkning och migranter från hela världen. Det är sent 1800-tal, alla har så bråttom, det är nästan så han blir yr. Var i allt detta finns hans mor?

– Det är en bra och spännande berättelse, man får följa med Daniel i olika miljöer, kommenterar Ebba Cherian Skeppstedt.

Anton Forsberg håller med, det är han som spelar Daniel, pojken som växt upp hos fosterföräldrarna men nu följer det kalla spåret efter sin mamma. Som alltså Ebba Cherian Skeppstedt spelar: Alice är den unga kvinnan som blir frånlurad sitt lilla barn. Hon bryter upp från Fattigsverige och reser västerut till drömmarnas land.

Båda går musikprogrammet på De Geer, Ebba Cherian Skeppstedt satsar på sången i skolan sedan fingrarna protesterat mot pianospelet. Anton Forsberg ser sig själv som jazzgitarrist. Men han spelar också trumpet, piano och sjunger – så bra att Henrik Bergion tänkte på just Anton Forsberg när han skrev de sånger Danielrollen skulle sjunga långt innan man kallat till audition och delat ut rollerna.

Anton och Ebba har alltså huvudrollerna i Dröm, De Geergymnasiets nya musikal som har premiär på söndag. Regissören Johan Wahlqvist har skrivit librettot och musikprogrammets huvudlärare Henrik Bergion tonsatt.

– Det är 35 musiknummer, säger Henrik Bergion om sin första egenkomponerade musikal. Det är folkvisor, hårdrock och shownummer – jag är bra på att härma musikstilar.

Några låtar gjorde han redan förra sommaren, bland annat titellåten Dröm som Johan Wahlqvist beställt som ”en riktig hitlåt”. Merparten har kommit till i år. Hela sportlovet ägnade han sig åt komponerandet, som han räknar med har tagit i snitt 10 timmar per låt. Inte på betald arbetstid.

Ursprunget till Dröm är en dokumentärfilm Johan Wahlqvist såg på tv. Några personer som åkte till USA för att ta reda på vad som hänt med förfäder som lämnat sina barn och emigrerat.

– Jag tycker det är konstigt och det finns en dramatik i detta. Sedan är jag väldigt förtjust i temat att våga drömma. Man får inte vara rädd att försöka, annars når man ingenstans, säger Johan Wahlqvist.

Det är som vanligt en stor uppsättning som engagerar De Geergymnasiets alla estettreor. 60 elever står på Östgötateaterns scen, dans-, teater- och musikelever. Och kanske en och annan bild- och formelev, även om de har främsta ansvaret för scenografin. Kläderna har förstås mode- och designeleverna skapat. Totalt är runt 100 elever inblandade, därtill kommer alla lärare som leder och stöttar.

– Det är en brinnande ensemble, berömmer Johan Wahlqvist.

I orkesterdiket sitter musikelever, även från första och andra året på gymnasiet, också de får beröm av sin lärare.

– Förra året hade vi en fantastisk orkester och detta år är det likadant. Jag kan driva dem hur långt som helst, säger Henrik Bergion.

Shownumret som den församlade pressen bjuds på ser proffsigt ut med alla som sjunger och dansar. Strax glider de över till att bli medborgare i staden, var och en med sin personlighet. Det är effektfullt, inte minst i det blå scenljuset. Samarbetet mellan De Geergymnasiet och Östgötateatern löper på tredje året. Henrik Bergion påminner om att gymnasiet även samarbetar med Norrköpings symfoniorkester SON.

– Eleverna får se så mycket när de möter två professionella institutioner, kan tänka ”aha, det där vill jag göra sen.”

– Det är roligt att få göra det här med och för ungdomar, reflekterar Anton Forsberg. Vi tar studenten nu och ska ge oss ut och följa våra drömmar.

Musiker eller musikalartist, vilken dröm är Antons?

– Det här med sången är en dröm som har växt. Att arbeta med proffsig regi är underbart, säger Anton Forsberg. Men det är en ”once in a lifetime chance”.
– Det bästa med det här är att få stå på scenen och gemenskapen och att man lär sig så mycket, säger Ebba Cherian Skeppstedt. Efter det här ska jag plugga naturvetenskap.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • ÖSTGÖTATEATERN Norrköping

  • 3 – 9 juni 2012
    Dröm
    av Johan Wahlqvist (text) och Henrik Bergion (musik)
    • SCENOGRAFI, KOSTYM, ORKESTER, MEDVERKAN
      De Geergymnasiets estettreor m fl

 

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida
Östgötateatern hemsida

 

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157629985226158″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.