• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Nu säljs Karin skalar äpplen på Bukowskis (reportage)

Karin skalar äpplen. Bukowskis auktionerar ut Carin Larssons målning som donerades till Norrköpings konstmuseum 1920.

”Hoppet är att en köpare ser att den är vår”

 

När Bukowskis fick in konstverket Karin skalar äpplen för ett år sedan gjorde man en överraskande upptäckt. Carl Larssons porträtt av hustrun daterat 1904 kom från Norrköpings konstmuseum. Men här var säljaren en privatperson.

– Vi fick målningen på bild förra året och undersökte dess historia, berättar Anna-Karin Pusic, chefsintendent på Bukowskis konstavdelning som i år auktionerar ut verket den 4 december under höstens klassiska auktion, som föremål nr 130.

Tavlan som varit försvunnen sedan 1988, var alltså stulen och hade sålts till en privatperson i Norge. Nu skulle den säljas, eller åtminstone värderas inför en framtida försäljning. Undersökningen var på sitt sätt en positiv överraskning för Norrköpings konstmuseum, verket var inte bara återfunnet, det var också oskadat och i gott skick.

– Vi visste att verket var borta men det diariefördes inte på den tiden, säger Konstmuseets chef Helena Persson som själv kom till Norrköping flera år senare, och fortsätter: Till vår stora sorg såg vi att vi inte kunde få det tillbaka juridiskt sett.

– Vi anser att vi är den formella ägaren. Det är obestridligt att målningen är stulen från Norrköpings konstmuseum, säger kulturansvariga kommunalrådet Olle Johansson. Rent juridiskt inser vi att vi inte kan göra anspråk på den.

– Det är en helt vanlig privatperson som köpt den i god tro. I samband med köpet i början av 1990-talet lämnade han in den till Nasjonalgalleriet i Oslo för att förvissa sig om att det var en äkta Carl Larsson, förklarar Anna-Karin Pusic.

Under året som gått har Bukowskis vänt sig till Polisen för att få klarhet i ägarskapet. I och med att ingen polisanmälan gjorts, att köpet gjorts i god tro och att åren har gått är stölden preskiberad.

Norrköpings kommun gjorde tidigt klart att man anser sig vara rättmätig ägare till verket. Man anser sig inte kunna köpa tillbaka verket till marknadspris, men erbjöd 750.000 kronor för målningen. Det har alltså ägaren tackat nej till och nu bett Bukowskis att genomföra försäljningen.

– Var går gränsen rent moraliskt för Bukowskis, undrar Olle Johansson. Jag tycker att Bukowskis kan fundera en gång till på om de ska sälja ett verk som uppenbart är stulet. Vi skulle aldrig kunna sälja det eftersom det donerats till oss.

Bukowskis å sin sida anser att man gjort allt för att utreda att allt gått rätt till när man nu bjuder ut Karin skalar äpplen. En 58 x 67,5 cm stor målning i blandteknik: akvarell, gouache, krita och blyerts, till ett utropspris på 1.200.00 – 1.400.000 kronor.

–  Det finns också en moral gentemot säljaren, som fövärvade verket i en konsthandel i god tro för dyra pengar på nittiotalet, då Carl Larsson stod på topp värdemässigt, kontrar Anna-Karin Pusic. Det var en chock för honom att höra att den varit stulen och han har varit otroligt noga med att polisen skulle undersöka saken.

I informationen om tavlan berättas nu, kortfattat, dess historia från första visningen i Venedig 1905 och på Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906 till Pehr Swartz donation 1920. Och dess vidare äventyr.

– Vårt hopp i det här fallet är att det ska finnas en köpare som ser att den tillhör oss, som ser dess historia, framhåller Helena Persson.

Menar du att du hoppas att någon ska köpa den och donera den eller åtminstone deponera den till museet?

– Det har jag ingen synpunkt på. Vår förhoppning är att den kommer tillbaka, avslutar Helena Persson sin vädjan.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Bukowskis, Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Bukowskis utrop Karin skalar äpplen hemsida
Polisen konfiskerade Carl Larsson-tavlan reportage Kultursidan.nu 28/11 2012

FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632062353405″]

 • Karin skalar äpplen

 • Målning av Carl Larsson 1904
  Akvarell, gouache, krita och blyerts
 • Proveniens /verkets historia
  Fritzes Kungl. Hovbokhandel, Stockholm (inköpt direkt av konstnären år 1911).
  Fabrikör N. Hammarströms samling.
  Norrköpings konstmuseum (genom gåva av Pehr Swartz, 1920, Inv. nr B 208).
  Norsk privatsamling (genom förvärv efter 1988).
 • Utställningar
  Internationella konstutställningen i Venedig, 1905, kat nr 10.
  Konst- och industriutställningen i Norrköping, 1906, kat nr 35.
  ”Exhibition of the work of modern Swedish artists at Public Art Galleries”, Brighton, 1911, kat nr 106.
  ”Carl Larsson”, Helsingfors, 1913, kat nr 25.
  Svenska Konstutställningen Charlottenberg i Köpenhamn, november – december 1916, kat nr 453.
  Liljevalchs Konsthall, Stockholm, ”Invigningsutställning. Larsson-Liljefors-Zorn”, mars – april 1916, kat nr 54.
 • Informationen från Bukowskis sammanställning

 

Tagged . Bookmark the permalink.