• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Nycirkusshow på hög höjd i helgen (reportage)


Mot högre höjder. Stina Gustafsson i slöjan. Som artist är hon bred: luftakrobatik, kautschuk, dans, sång, eld och lite till.

 

”Norrköping är en öppen cirkusstad”

 

PyromaniArt har premiär på nycirkusshowen We are (A) live på Teater Bråddgatan 34 på fredag. Tillsammans med konstnären Eva Cederwall ger de en föreställning med Live art, dans, jonglering, luftakrobatik och eldkonst samt musik.

– Eva Cederwall kommer att måla en tavla och vi har andra uppgifter, säger Linda Johansson från PyromaniArt lite kryptiskt.

Man får följa fyra karaktärer i deras kreativa process. De utforskar saker, stöter på hinder på vägen och löser problemen.
– Det är lite roligt, en slags metahumor, det är ju så det är när man jobbar med en föreställning. Det går bra, sedan blir det problem och man fastnar.

– Genrepet blir uruselt men sedan blir föreställningen bra, fyller kollegan Stina Gustafsson i.

Linda Johansson är uppriktigt glad för utvecklingsbidraget på 40.000 kronor från Östsam som gjort det möjligt för dem att utveckla föreställningen.

– Att då och då kunna genomföra ett riktigt stort projekt är viktigt, att kunna uttrycka det vi vill.

PyromaniArt hyr in sig hos Norrköpings cirkus & varieté på Tenngatan i Ingelsta, en stor lokal som bara är till för cirkusträning. Golvet är mjukare än ett vanligt gymnastikgolv. Under den röda slöjan och luftringarna ligger tjocka skyddande madrasser. Här finns också ett fik och förrådsutrymmen där rockringar i glada färger hänger på krokar.

– Norrköping är en stad som varit öppen för cirkus länge. Det finns två starka cirkusföreningar, säger Stina Gustafsson och räknar upp många cirkusvänner som nu arbetar professionellt runt om i världen.

Både Linda Johansson och Stina Gustafsson startade som barn i Norsholms ungdomscirkus. Föreningen blev sedan Norrköpings ungdomscirkus och – efter en uppdelning – Norrköpings cirkus & varieté. Linda Johansson satsade och gick cirkusgymnasiet i Gävle, och fortbildade sig sedan i luftakrobatik både i Moskva i Ryssland och i Beijing i Kina. I sällskap med kollegan Emil Kumlin som startat sin karriär som jonglör hemma i Uppsala.

Mellan varven kom Linda hem och tränade unga begåvningar, det var så Stina Gustafsson kom med i gruppen. PyromaniArt utvecklar eldshower och kombinerar brinnande dramatik med jonglering och luftakrobatik. I fem år har de kunnat leva på sina shower och uppträtt vid invigningar och andra event. Ett minne är en stor invigning i Sälen där de genomförde en eldshow i samverkan med isskulpturer. Det gav mersmak.

– Ishotellet i Jukkasjärvi, dit vill vi!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

 • Premiär 22 februari 2013 kl 19
  23/2 kl 19, 24/2 kl 18
  We are (A) live
  Prod: PyromaniArt Productions samt Eva Cederwall

  • MEDVERKANDE
   Eva Cederwall
   Stina Gustafsson
   Linda Johansson
   Emil Kumlin

LÄNKAR
PyromaniArt hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL – KLICKA HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Nycirkusshow på hög höjd i helgen (reportage)

 1. Pingback: We are (A) live gav allt på Teater Bråddgatan 34 (recension) | KULTURSIDAN.nu