• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

We are (A) live gav allt på Teater Bråddgatan 34 (recension)

Ett fruset ögonblick. Eva Cederwall, Linda Johansson, Emil Kumlin och Stina Gustafsson.

Fruset ögonblick. Relationer, kreativitet och samarbete – från hinder till öppenhetens lösning.

 

Från fruset ögonblick till eldhet show

 

”Är det nu vi kommer brinna inne?” frågar jag mitt sällskap innan premiärshowen börjar. Jag känner mig inte direkt orolig på riktigt, men när eldkonst utlovas känns det heller aldrig riktigt säkert. Det är nästan fullsatt på lilla Teater Bråddgatan 34 och stämningen är förväntansfull när rummet släcks ner. Att det är ett litet talande mjukisdjur i form av en groda som inleder och presenterar föreställningen överraskar nog fler än bara mig – oväntat oskyldigt för en publik med mestadels vuxna. Ändå kan man inte låta bli att dra på smilbanden; intresset är fångat.

Konstellationen We are (A) live består av cirkusartisterna Linda Johansson, Emil Kuhlin och Stina Gustafsson från Pyromaniart, och i denna föreställning har de sällskap av konstnären Eva Cederwall. När grodan försvinner ur bilden gör han det för gott – från och med då är scenen bara deras.

Eva Cederwall har vi sett förut som tecknare i Norrköpings animations- och seriefestival, och även här skapar hon bilder. Hon målar en tavla på plats under föreställningens gång och använder förutom pensel också tidningsurklipp som hon klistrar fast. Ändå står hon inte bara för sig själv i sitt hörn hela tiden –  nej, hon skådespelar precis som de andra och visar på en annan sida av sig själv.

Det påminner om gammaldags stumfilm. Först pratar ingen –  i stället visar de med endast sin mimik och sitt kroppsspråk vad de känner. Jag uppfattar det som att de i tävlingslystnad försöker konkurrera ut varandra. När Linda Johansson går fram på scenen för att ta emot sina applåder efter konsterna uppe i luften, får hon tårtor kastade i ansiktet av sina kamrater. Fast är de egentligen kamrater? Jag är inte säker på vad de ska föreställa ha för relation till varandra, tydligt är bara att de önskar att själva glänsa.

Varianten av komik ger nostalgiska känslor. Det här är underhållning med till synes enkla medel. Människokroppen och dess förmågor sätts på prov, men ibland ser det enklare ut än vad det förmodligen är. Artisterna är helt enkelt så pass duktiga. Och den som är van vid dagens specialeffekter på film och TV blir nog orättvist lite imponerad. Trots det är detta en uppfriskande påminnelse om att cirkus inte behöver innehålla djur eller många olika akter för att vara trevligt att titta på. Här är bara fyra personer som ger allt under ungefär en halvtimme – och det känns inte alls som bortkastad tid.

Enda nackdelen är att intensiteten och den stora aktiviteten på alla scenens håll och kanter leder till att man kanske inte hinner uppmärksamma allt som sker. Det är så mycket som vill ha ens fokus att man inte alltid riktigt vet vilket som är det viktigaste just nu – och då kan det hända att man missar det allra roligaste.

Fördelen med detta är dock att det är en väldigt livfull föreställning. Men om dess påstådda själ och budskap når fram är lite oklart. Jag betvivlar inte att projektet bevisat för deltagarna själva att det är viktigt att våga tro på sig själv, uttrycka sin kreativitet och samverka med andra människor; säkert kan de också inspirera sin publik. Men berättelsen de målar fram i själva showen ger mig ett lite annat helhetsintryck, även om den avslutas med den tidigare nämnda eldkonsten där cirkusartisterna till sist samarbetar.

Så blir det vernissage där Cederwalls konst visas upp och står till försäljning. Många i publiken verkar beundra den; de tittar hänfört och samtalar i efterminglet. En av Stina Gustafssons repliker om att söka ins-PIRR-ation upprepas av någon. Kanske har föreställningens pirriga känsla fastnat. Kanske har cirkusartisterna lyckats med sitt mål.

Text och foto: Melinda Reyes Hiltunen

 

 • TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
 • Premiär 22 februari 2013 kl 19
  23/2 kl 19, 24/2 kl 18
  We are (A) live
  Prod: Cirkus Bataljonen / PyromaniArt Productions samt Eva Cederwall

  • MEDVERKANDE
   Eva Cederwall
   Stina Gustafsson
   Linda Johansson
   Emil Kumlin

LÄNKAR
PyromaniArt hemsida
Eva Cederwall hemsida
Nycirkusshow på hög höjd i helgen reportage Kultursidan.nu 19/2 2013

FLER BILDER FRÅN FÖRESTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632846041594″]

FLER BILDER FRÅN VERNISSAGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632841272753″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.