• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Välformulerad minnesinstallation på Kronan (reportage)

Wolfgang Peter Menzel – Hemtrakter
X. Wolfgang Peter Menzels installation i Lilla galleriet i Kronan söker och stannar i djupet.

 

Försjunken i Hemtrakter

 

Några dagar efteråt, idag faktiskt, lyssnar jag till Wolfgang Peter Menzels ljudverk My father – The sea. Skapat i samarbete med norske komponisten Ola Eseth Moen. Wolfgang Peter Menzel kallar det en poetiskt rekonstruktion. Rekonstruktion – jag lyssnar och tänker mig en ubåts tysta färd djupt under havsytan. Motorernas dova dunkande, en lätt stöt följd av en vals sång. Men ubåten är ute i krig, jag tolkar ljuden så att den skickar iväg en eller ett par torpeder följd av absolut stillhet för att undgå förföljarens motattack.

Poetisk – inte bara för en återkommande röst som viskar fram en poetisk text om glömska: ”Is this my time, a memory”. Eller kort anger en position, latitud, longitud, djup. Inte bara för musiken som smyger in, kort efter ett slag, ett bubblande ljud och en tystnad. Men också för att ”rekonstruktionen” bärs fram av både rytm och klang.

Det finns ett stråk av dokumentär, men syftet är inte en fullständig rekonstruktion utan en konstnärlig.

– Jag började med att skriva Havet, min far 2007. På ett klangligt sätt beskriver jag händelsen, berättar Wolfgang Peter Menzel.

Lilla galleriet är ett smalt litet rum med oproportionerligt högt i tak på Galleri Kronan. Här ryms Wolfgang Peter Menzels utställning Hemtrakter, bestående av ljudverket My father – The sea och senare tillkomna målningar. Det är en installation, en helhet vars delar relaterar till varandra.

Utanför rummet hänger en liten tavla, i en svart ram en rundad ö, kanske en korallö eller atoll, med små holmar på rad utanför och ett kraftigt kryss. Här.

– Installationen är en berättelse om hur jag tar till mig att min far dog i en ubåt som torpederades 1945 någonstans i Atlanten, säger Wolfgang Peter Menzel.

Linköpingskonstnären är född i Wilhelmshaven, vid nordtyska Atlantkusten, och kom till Sverige 1974. Bilden av ön har han hämtat från en 1400-talskarta, som placerar ön någonstans i Atlanten där det enligt nutida uppfattning inte finns någon. Den kallas för Podalida och kring detta begrepp har konstnärens verksamhet snurrat under flera år.

Han är klar, saklig och gråhårig. Andra världskriget är långt borta men just här når det ända in i det smala höga rummet. I hörlurarna som hänger på stolen kan man lyssna till den där poetiska rekonstruktionen, motorernas mjuka dunkande, slaget mot plåten som ekar, vattnet som porlar, musiken och orden. Invid finns en större tavla, med ön, krysset men nu också med en skiss av katedralen i Wilhelmshaven och invid den en ubåt i genomskärning, en rundad form, lika hög som katedralens högsta torn. Hemtrakter. Men vad är hemma?

Man kan sitta i stolen och lyssna och stilla försjunka i de mörka tavlorna på väggen mittemot. Motivet är knappt urskiljbart, naturligtvis en tolkningsfråga. Är det nattligt dis över havet eller nere i djupet? De vita strecken med spretande borst, är de vattenväxter som strävar uppåt mot en ubåtssilhuett, för alltid stående i djupet? På golvet fyra runda bilder i en gemensam ram.

– Jag är ett permissionsbarn. Jag har aldrig träffat min far. Jag har inte gjort några efterforskningar utan jag vill göra min berättelse. Jag vill inte göra detta till en tårdrypande historia utan till en poetisk.

Wolfgang Peter Menzels installation drabbar den som öppnar garden.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • GALLERI KRONAN, LILLA GALLERIET Norrköping

 • 23 februari – 10 mars 2013
  Wolfgang Peter Menzel
  Hemtrakter
  ljud/visuella gestaltningar

LÄNKAR
Wolfgang Peter Menzel hemsida
My father, the Sea av W P Menzel sonosphere
Galleri Kronan hemsida

FLER BILDER FRÅN WOLFGANG PETER MENZEL – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632854392906″]

 

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Välformulerad minnesinstallation på Kronan (reportage)

 1. Pingback: Ljud å ljus | KULTURSIDAN.nu

 2. Pingback: HOME DISTRICTS (of the sea) | thesoundlogg